Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ευκαιρία για την πληρωμή της πρώτης δόσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ώρα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις δόσεις που είχε καθορίσει η ΑΑΔΕ, έφτασε.

Όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα, αύριο, Τετάρτη 31 Μαΐου, εκπνέει η προθεσμία για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία δόση να πληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2024. Σε αντίθεση με τις φορολογικές δηλώσεις, για τον ΕΝΦΙΑ δεν δόθηκε κίνητρο έκπτωσης -όπως το 3% για τις φορολογικές δηλώσεις- για όσους καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο με χρήση πιστωτικής κάρτας, σε 12 άτοκες δόσεις ή να κάνουν την επιλογή για 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση.

Όσοι φορολογούμενοι διαπίστωσαν στο εκκαθαριστικό τους λάθη στα στοιχεία των ακινήτων ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εμπρόθεσμα αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου, περιορίζοντας το λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ