Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Γιατί το Cultural H.ID.RA.N.T. ξεχώρισε σε παγκόσμιο επίπεδο: Αποκλειστική συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Χαλανδρίου Κ. Γερολυμάτο, λίγο μετά τη διεθνή βράβευση στην Guangzhou

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Χαλανδρίου έζησε μεγάλες στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας καθώς το πρόγραμμα αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T. ανακηρύχθηκε ο μεγάλος νικητής του 6ου Διεθνούς Βραβείου Αστικής Καινοτομίας της Guangzhou (Κουανγκτσόου) ανάμεσα σε 193 δήμους που ήταν επίσης υποψήφιοι, ανοίγοντας έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του.

Στο εναρκτήριο πάνελ του Παγκόσμιου Φόρουμ Δημάρχων (World Mayor’s Forum), που έγινε στην Κουανγκτσόου στο πλαίσιο της διοργάνωσης, μίλησε ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Γερολυμάτος, όπου μαζί με τους δημάρχους της Σιανίνγκ (Κίνα) Ραμπάτ (Μαρόκο), Ντάργουιν (Αυστραλία), Πράια (Πράσινο Ακρωτήριο) και Ιζταπαλάπα (Μεξικό) συζήτησαν για τις προκλήσεις χάραξης αστικών πολιτικών σήμερα.

Ο κ. Γερολυμάτος παρουσίασε στους εκατοντάδες συνέδρους το πρόγραμμα Cultural Hidrant ως έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στον κρίσιμο ρόλο της συμμετοχής των πολιτών.

 

 

Μ. Μανδαλίδης: “Δυναμική συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου με ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα”

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με το γενικό πρόξενο της χώρας μας στην Γκουάνγκτσοου, κ. Μαρτίνο Μανδαλίδη, ο οποίος, μάλιστα κατάγεται από το Χαλάνδρι. Ο κ. Μανδαλίδης δήλωσε ότι το βραβείο αποτελεί μια “πολύ σημαντική αναγνώριση για το Δήμο Χαλανδρίου αλλά και για την αστική καινοτομία στη χώρα μας”. Υπογράμμισε τη “δυναμική συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου με ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών”. Κάτι που, όπως είπε, “αναγνωρίστηκε από την κριτική επιτροπή των βραβείων και ήταν πολύ εντυπωσιακό ότι μέσα από έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχών, το Χαλάνδρι βρέθηκε στους 15 φιναλίστ και πήρε το βραβείο”.

 

Κώστας Γερολυμάτος: Οι προβληματισμοί του Cultural Hidrant αποτελούν την ατζέντα που συζητήθηκε στην Κίνα

Για τα επόμενα σχέδια του Cultural Hidrant και φυσικά τη μεγάλη βράβευση μίλησε αποκλειστικά στην εφημερίδα μας ο κ. Κώστας Γερολυμάτος, στην παρακάτω συνέντευξη:

 

Πώς αισθάνεστε για αυτή την σπουδαία παγκόσμια διάκριση που έλαβε ο Δήμος Χαλανδρίου και το Cultural Hidrant, υπό τη δική σας εποπτεία;

Η εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και το ταξίδι πολύ εντυπωσιακό. Η συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την αστική και βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κάτι καινούργιο. Το εντυπωσιακό είναι ότι καταλάβαμε πλήρως τους λόγους για τους οποίους βραβευτήκαμε, διότι οι προβληματισμοί που έθετε το έργο είναι προβληματισμοί που υπάρχουν σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πλανήτη, στο οποίο εμείς δεν έχουμε πρόσβαση, δεδομένου ότι το όριό μας είναι η Ευρώπη. Υπάρχει λοιπόν ένας ολόκληρος κόσμος, πολύ μεγαλύτερος από την Ευρώπη, που έχει έναν προβληματισμό που δεν είναι πολύ μακριά από εμάς. Η αίσθηση ότι υπάρχουν κοινά για τα οποία πρέπει να ενδιαφερθούμε – στην προκειμένη περίπτωση αυτά που θέτουμε εμείς είναι το κοινό του νερού, του πολιτισμού και του δημόσιου χώρου, αυτά αποτελούν ακριβώς την ατζέντα που συζητήθηκε εκεί.

 

 

 

 

Τι πιστεύετε είναι αυτό που έκανε το Cultural Hidrant να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες υποψηφιότητες;

Στο κομμάτι του πολιτισμού χρησιμοποιούμε την εξής ιδέα: αντί να φτιάχνουμε ένα μουσείο ή ένα “μαυσωλείο” της μνήμης για τις αρχαιότητες που υπάρχουν σε μια περιοχή, αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια σχέση με το μνημείο που θα επεμβαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη. Εμείς λοιπόν έχουμε ένα αρχαίο Υδραγωγείο, είπαμε να χρησιμοποιήσουμε ως πρεσβευτή το νερό του, και με τη διανομή του νερού του πρώτον το μνημείο να αποκτήσει μια αξία χρήσης για τον καθένα, δεύτερον να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και τρίτον, όλη αυτή η διαδικασία να γίνει με τη συμμετοχή του κόσμου. Το “διαμαντάκι” που τους ενδιέφερε πάρα πολύ είναι πως θα δημιουργηθεί η κοινότητα νερού που θα διαχειριστεί τη διανομή, έναντι της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου, το οποίο δουλεύουμε και τώρα. Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν επρόκειτο για μια συζήτηση μεταξύ χωρών, αλλά μια συζήτηση μεταξύ πόλεων. Σκοπός δηλαδή ήταν να συνεργαστούν οι πόλεις “παρακάμπτοντας” τις κυβερνήσεις, διότι συζητάνε επί του πρακτέου. Όλα αυτά συζητιόντουσαν σε ένα συγκλονιστικό περιβάλλον που είναι η Καντόνα (Κουανγκτσόου), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη του πλανήτη και μια πόλη που αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς, ενώ η οργάνωση και η ζωή της είναι πολύ κοντά σε εμάς. Να πούμε ότι το ταξίδι ήταν πολύ πετυχημένο για το Χαλάνδρι, καθώς πήραμε τρεις προτάσεις για αδελφοποίηση μεταξύ αυτών και με την Καντόνα. Ακόμη θα μας προσφέρουν 20.000 δολάρια για το project και 2 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κουανγκτσόου για έναν ή δύο Χαλανδραίους με χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα, όσο και γενικά για την ενίσχυση της αστικής καινοτομίας στην πόλη του Χαλανδρίου;

Έχουμε μάχη με το χρόνο σε αυτή τη φάση, ώστε να τελειώσουμε την Κοινότητα Νερού και τα έργα ανάπλασης. Υπάρχει ένα θέμα με τα αρχαία, διότι στις ανασκαφές εντοπίζονται αρχαία, το οποίο χρειάζεται μια διαδικασία. Είναι στοίχημα το Cultural Hidrant, ακόμα και για εμάς που είμαστε τρία χρόνια τώρα εμπλεκόμενοι και μας “κυνηγάει” και το “κυνηγάμε”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ