Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έκτακτες ανακοινώσεις για την κακοκαιρία: «Αποφύγετε τις μετακινήσεις για τις επόμενες μέρες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις περιοχές που ήδη πλήττονται ή να πληγούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ΄.

Την ώρα των πολιτών που σε περιοχές όπου εκδηλώνονται ή να εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, εφιστά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδη, απευθύνονται στους ισχυρούς σοβαρούς συλλόγους που μετακινούνται δεν έχουν λόγο.

«Αποφύγετε τις μετακινήσεις»

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας, ο κ. Ο Στυλιανίδης τόνισε ότι από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, ως και την Παρασκευή, η κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα που θα ενταχθεί.

«Αν και βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πολύ έντονα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι κυρίως Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ιδίως για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

«’Εκκληση σε ξενοδόχους και σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό να προειδοποιήσουν τους τουρίστες»

Ιδιαίτερη προσοχή τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς. Ποτέ δεν διασχίζουμε ορμητικά νερά και χειμάρρους (τις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις) πεζή ή με αυτοκίνητο. Ποτέ, για κανέναν λόγο!

Ιδιαίτερη προσοχή προσέχουμε επίσης από κατασκηνωτές, ενώ επίσης απευθύνουμε έκκληση σε ξενοδόχους και σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό να προειδοποιήσουν τους τουρίστες που φιλοξενούν, ώστε να μην είναι ενήμεροι για την κακοκαιρία.

Όπου και μετά, θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους χρήστες. Ενώ, αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη

«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, πριν από λίγο, εδώ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρήτης και Πολιτική Προστασίας, σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργείου Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, ως και την Παρασκευή, η κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα που θα ενταχθεί.

Οι μετεωρολόγοι μας εφιστούν την προσοχή ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα.

Αν και βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρήτης και Πολιτικής Προστασίας, ήδη από χθες, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείξεις του καιρού, έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την άμεση αντιμετώπιση κακών συνεπειών λόγω της και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ιδίως για την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων. Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση.

Απευθύνουμε, επίσης, ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο.

Ιδιαίτερη προσοχή τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς. Ποτέ δεν διασχίζουμε ορμητικά νερά και χειμάρρους (τις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις) πεζή ή με αυτοκίνητο. Ποτέ, για κανέναν λόγο!

Ιδιαίτερη προσοχή προσέχουμε επίσης από κατασκηνωτές, ενώ επίσης απευθύνουμε έκκληση σε ξενοδόχους και σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό να προειδοποιήσουν τους τουρίστες που φιλοξενούν, ώστε να μην είναι ενήμεροι για την κακοκαιρία.

Επαναλαμβάνω ότι τα φαινόμενα, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, που είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα πολύ έντονα και θα πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, σε μια συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Είναι ευνόητο ότι όπου και εφόσον χρειάζεται, θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους φορείς. Ενώ, αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Φαίνεται να είναι μια σχετικά σύντομη, αλλά έντονη κακοκαιρία. Ενδεχομένως να λάβει, όμως, επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις περιοχές της κακοκαιρίας. Παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση. Σας ευχαριστώ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ