Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης – Συγκλονίζουν οι αριθμοί για το 2019

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε 19η Νοεμβρίου είναι ένα “καμπανάκι” που μας υπενθυμίζει πως κάθε χρόνο, ή ακριβέστερα κάθε μέρα, εκατομμύρια παιδιά κακοποιούνται και στιγματίζονται παγκοσμίως.

Η πειθαρχία δια της βίας, είτε λεκτικής, είτε ψυχολογικής, είτε σωματικής, καθώς επίσης και διά της σεξουαλικής κακοποίησης φαίνεται να είναι κάτι πολύ απλό για πολλούς, οι οποίοι δεν σκέφτονται όμως ότι για τα παιδιά είναι κάτι πολύ τραυματικό. Ακόμα και μια βρισιά, ακόμα και ένα χαστούκι είναι αρκετά για να δημιουργήσουν στην ψυχή ενός παιδιού όχι μόνο πόνο και θλίψη, αλλά και ενοχές. Τα παιδιά νιώθουν πως δεν κάνουν κάτι σωστά και δέχονται αυτή τη συμπεριφορά και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους, από την εφηβεία μέχρι και την ενηλικίωση.

Η μέρα αυτή υπάρχει για να μας θυμίσει πως πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση ενάντια σε αυτό το φαινόμενο με κάθε πιθανό τρόπο. Με ενημέρωση και κυρίως με την ανάληψη πρωτοβουλιών θα μπορέσει ο καθένας από εμάς να “ξεπληρώσει το χρέος” του απέναντι σε αυτές τις αθώες ψυχές. Γιατί δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει διαπράξει κάποια πράξη κακοποίησης ή όχι, είναι όπως και να έχει υπεύθυνος όποτε πέσει κάποιο περιστατικό στην αντίληψή του να το καταγγείλει.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία του “Χαμόγελου του Παιδιού”

Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας από τους πιο γνωστούς φορείς στην Ελλάδα που συμμετέχουν για άλλη μια χρονιά στη διεθνή προσπάθεια ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης των παιδιών.

Μέσα από τις δράσεις του Οργανισμού για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία των παιδιών θυμάτων το 1ο εξάμηνο του 2019:

● «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 24.449 παιδιά στο πλαίσιο 510 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού

● Πραγματοποίησε 88 επιτόπιες παρεμβάσεις για 131 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 34% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον

● Μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών 116 111» οι Ψυχολόγοι παρείχαν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε 2.436 παιδιά και ενήλικες

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 321 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών για 623 παιδιά. Τα 234 παιδιά ήταν παιδιά 0-6 ετών. Για 315 παιδιά οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση/εγκατάλειψη παιδιών ενώ για 108 παιδιά ο θύτης ήταν η «μητέρα»

● Στα Σπίτια του οργανισμού μεγαλώνουν 278 παιδιά, ενώ δέχτηκε 55 αιτήματα για φιλοξενία 84 παιδιών σε κίνδυνο

● «Το Σπίτι του Παιδιού» μία ειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού για τη θεραπεία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής Βίας, παρείχε συνεδρίες σε 280 παιδιά που έλαβαν 22.141 ώρες διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών από τη διεπιστημονική ομάδα.

Είναι προφανές πως οι αριθμοί αυτοί δεν θα έπρεπε να μας κάνουν περήφανους, ούτε να μας αφήνουν αδιάφορους. Έστω και 1 περιστατικό να υπήρχε θα ήταν άξιο σημασίας πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με 4ψήφιους αριθμούς παιδιών που χρειάστηκαν υποστήριξη ή ακόμα χειρόετρα απομάκρυνση από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ας μην μένουμε απαθείς κι ας είναι αυτοί οι αριθμοί και η 19η Νοεμβρίου το ξεκίνημα για να γίνει η διαφορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ