Συναρπαστικό «Ταξίδι στην Έξυπνη Πόλη» από το Δήμο Κηφισιάς

0

Ήταν ένα κανονικό «ταξίδι» – Συνέδριο στις πόλεις του αύριο αλλά και του σήμερα καθώς ήδη σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό εφαρμόζονται δεκάδες έξυπνες τεχνολογικές λύσεις στις πόλεις μας.

Ειπώθηκαν και παρουσιάστηκαν πολλά: Από τον έξυπνο φωτισμό,την τηλεματική και τα ενεργειακά παγκάκια ως την online επικοινωνία με τον δημότη στη διασκέδαση, τις εκδηλώσεις, το parking, την καθημερινή του ζωή. Και από τον φιλόδοξο στόχο εξάλειψης της γραφειοκρατίας ώστε να μην πηγαίνει ο δημότης στα γραφεία του Δήμου, αλλά ο Δήμος στο σπίτι του Δημότη ως την ιδανική μεταμόρφωση των σημερινών πόλεων σε αυτόνομες ενεργειακά πόλεις.

Όπως όμως είπε και ο οικοδεσπότης του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος η βούληση των πολιτικών της Τ.Α προσκρούει στην διαχρονική μάστιγα της ελληνικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει ή και ακυρώνει την υλοποίηση οραματικών σχεδιασμών.

Αυτή η κρίσιμη παρατήρηση έγινε από όλους τους πολιτικούς του Α και Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωστής Μπακογιάννης είπε ότι “έξυπνη πόλη” είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει το κράτος Το «κουτό κράτος» όπως επεσήμανε ειρωνικά στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά την αλυσίδα προβλημάτων που δημιουργεί η συγκεντρωτική δομή του κράτους.

Ακόμη και πόλεις που έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του smart city , όπως τα Τρίκαλα ή το Ηράκλειο συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με την κρατική γραφειοκρατία όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Τρικαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ενώ ο Δημήτρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βούλας – Βάρης- Βουλιαγμένης τόνισε χαρακτηριστικά ότι από τις 23.000 αρμοδιότητες που αφορούν τους δήμους, μόνον οι 600 έχουν περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός διαχειρίζεται 19.000.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης παραδέχτηκε ότι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας είναι προτεραιότητα και τόνισε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η επικοινωνία πολίτη – κράτους και δημότη δήμου, η συνεργασία κράτους κεντρικής διοίκησης – τοπικής αυτοδιοίκησης είναι θέματα ουσίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ανέφερε μάλιστα, ότι μόνον από τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, εξοικονομούνται περί τα 400 εκ ευρώ ετησίως.

Την ανάγκη για διασύνδεση των δράσεων και των ενεργειών τόνισαν τόσο ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι.Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης που επισήμανε ότι η «έξυπνη Πόλη δεν είναι ένα απομονωμένο νησί, χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των δήμων ώστε οι νέες τεχνολογίες να γίνουν πραγματικά λειτουργικές για τον κόσμο».

Οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη με ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο Ισραήλ μια χώρα πιο μικρή από την Ελλάδα με επίσης μικρές κι όχι μητροπολιτικές πόλεις, παρουσιάστηκαν από τους Ισραηλινούς καλεσμένους του Συνεδρίου.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Irit Ben-Abba τόνισε τη σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και την πολύ καλή σχέση των δύο χωρών στην ανταλλαγή εμπειριών μέσα από experts και σχετικά events όπως το Συνέδριο του Δήμου Κηφισιάς.

Ένας τέτοιος ειδικός είναι ο Uri Ben Ari που στην παρουσίαση του τόνισε ότι «Η ανάπτυξη δικτύων Smart Cities θα αλλάξει την ζωή μέσα στις πόλεις όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Η πρόβλεψη είναι ότι για παράδειγμα μετά το 2025 οι μετακινήσεις μέσα στις πόλεις θα είναι αυτόνομες»

Η CIO του Τελ Αβίβ, μιας από τις πιο προηγμένες πόλεις στον κόσμο, Liora Shechter παρουσίασε αναλυτικά τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται συνεχώς το πρόγραμμα smart city σε μια πόλη 700.000 δημοτών.

Εντυπωσιακή ήταν και η ανάλογη παρουσίαση του Ελληνα expert Κώστα Μοχιανάκη Διευθυντή Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ εξαιρετικά στοιχεία παρουσίασε και ο τεχνοκράτης Μιχάλης Χρηστάκης που είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τ.Ο “Κλεισθένης”.

Εταιρείες από την Ελλάδα και το Ισραήλ παρουσίασαν στο Συνέδριο τις δικές τους λύσεις για τις έξυπνες πόλεις, ενώ παράλληλα στο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς λειτουργούσε το open festival με ειδικά διαμορφωμένους digital χώρους όπου οι εταιρείες πρόβαλαν τις καινοτόμες υπηρεσίες τους.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.