Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Οι Δήμοι σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού λόγω κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην αναγκαστική μετάβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες ώθησαν τους Δήμους τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η τρέχουσα υγειονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες στην Ελλάδα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η άμεση αναστολή/περιορισμός εργασιών σε δημόσιους φορείς λόγω της καραντίνας, οι νέοι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας και η ευρύτερη προσπάθεια προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον λειτουργίας και εργασίας λειτούργησαν σαν μοχλός πίεσης προκειμένου να επέλθει ο πολυπόθητος ψηφιακός εκσυγχρονισμός, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν κλεισμένος στο συρτάρι ή προχωρούσε με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ουσιαστικά οι Δήμοι και οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες κλήθηκαν να αναπτύξουν εσπευσμένα ηλεκτρονικές υπηρεσίες από απόσταση, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που επιβάλλουν τα αυστηρά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Πάντως, οι Δημοτικές Αρχές, ως επί το πλείστον, αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά, αναπτύσσοντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις διοικητικές τους λειτουργίες μέχρι την κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Μάλιστα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που τελικά επετεύχθη, κατά τη διάρκεια του οποίου συγκεκριμένες λειτουργίες και διαδικασίες έπρεπε να αναμορφωθούν και να προσαρμοστούν σε ψηφιακό περιβάλλον, αποτελεί ίσως και την σημαντικότερη παρακαταθήκη (μαζί φυσικά με την βελτίωση του συστήματος Υγείας) που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Ηλεκτρονικά βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και δηλώσεις συμμετοχής σε προγράμματα

Οι Δήμοι πλέον έχουν εισέλθει σε μία νέα ψηφιακή εποχή, δίνοντας την δυνατότητα στους δημότες τους να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού ή του γραφείου τους, χωρίς να χρειάζεται να χάνουν χρόνο στην ουρά και την αναμονή του γκισέ και παράλληλα να θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Covid-19 που υφίσταται. Μπαίνοντας από ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet ή smartphone οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για μια σειρά από δημοφιλείς βεβαιώσεις και πιστοποιητικά αλλά και να δηλώνουν συμμετοχή σε προγράμματα του Δήμου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας (και όχι μόνο κατά την διάρκεια του ωραρίου του Δημοσίου), αυτές να παραλαμβάνονται άμεσα από τις δημοτικές υπηρεσίες και, εξίσου γρήγορα, ο πολίτης να έχει το έγγραφο ή την απάντηση για την οποία έχει αιτηθεί, είτε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, είτε – στις περιπτώσεις που απαιτείται – με αποστολή στον χώρο του.

Ηλεκτρονικές πολιτιστικές δράσεις για την ψυχαγωγία των πολιτών 

Ακόμη και εκείνοι οι δήμοι, που ήδη είχαν κάνει κάποια βήματα, αξιοποίησαν ακόμη περισσότερο την ηλεκτρονική επικοινωνία και συναλλαγή με τους δημότες τους, ενώ παράλληλα δημιούργησαν και δράσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές, προκειμένου να βοηθήσουν στο να γίνει πιο εύκολη και πιο ευχάριστη η παραμονή στο σπίτι όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς.

Φυσικά, η προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων δεν σταματά εδώ και στόχος είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να διεκπεραιώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο άμεσα και γρήγορα ακόμα περισσότερα αιτήματα των πολιτών, για το σύνολο των Διευθύνσεων του εκάστοτε Δήμου, χωρίς να χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ