Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Κορωνοϊός – Ακίνητα: Ρίχνει τις υψηλές τιμές σε ενοίκια και πωλητήρια [Πίνακες]

Δημοσιεύθηκε

στις

«Φρέναρε» ο ρυθμός αύξησης των τιμών των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας καταγράψει άνοδο για πολλά συναπτά τρίμηνα, σύμφωνα με το δείκτη αξιών (property index) α’ τριμήνου 2020 της ιστοσελίδας Spitogatos, ο οποίος στηρίζεται στις ζητούμενες τιμές (ιδιοκτητών και μεσιτών).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου -που συμπεριλαμβάνει την κλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού- στο κέντρο της Αθήνας, τα ζητούμενα ενοίκια διαμορφώνονται σε 9,44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι 9,91 ευρώ / τ.μ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, μεταβολή που αντιστοιχεί σε πτώση 4,70%.

Τι δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία

Στο κέντρο της Αθήνας, που έσυρε πριν από περίπου δύο χρόνια το χορό της ανάκαμψης της κτηματαγοράς, οι τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με το Spitogatos Property Index, διαμορφώθηκαν, ανά τετραγωνικό μέτρο, σε :

-9,33 ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019

-9,23 ευρώ το γ’ τρίμηνο και

-9,52 ευρώ το β’ τρίμηνο έναντι 8,64 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018

Στα Νότια Προάστια που αποτελούν το «hot spot» της αγοράς ακινήτων, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι τιμές ενοικίασης παρουσιάζουν μικρή πτώση σε ποσοστό 1,10%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ανά τετραγωνικό μέτρο, το α’ τρίμηνο, το ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώθηκε σε 10,59 ευρώ από 10,71 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, μέγεθος που ανέρχεται, ανά τετραγωνικό, σε:

-10,53 και 10,42 ευρώ το δ’ και γ’ τρίμηνο του 2019, αντίστοιχα και

-10,50 ευρώ το α’ τρίμηνο έναντι 10 ευρώ το συγκρινόμενο τρίμηνο του 2019

Πού ανεβαίνουν τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης

Ωστόσο, εκτός του κέντρου Αθήνας και των Νοτίων Προαστίων, τα μισθώματα το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, ενισχύθηκαν στον Πειραιά (+7,60%) στα 7,60 ευρώ / τ.μ. και στο Δήμο Θεσσαλονίκης (+8,80%), στα 7,64 ευρώ. Στο νομό Αχαΐας, τον τρίτο μεγαλύτερο νομό της χώρας, βάσει πληθυσμού, υπήρξε οριακή υποχώρηση 0,20%.

Σε αντίθεση με τα μισθώματα, το α’ τρίμηνο του 2020, οι (ζητούμενες) τιμές πώλησης ενισχύθηκαν:

– στο κέντρο της Αθήνας σε ποσοστό 4,80%, στα 1.571 ευρώ ανά τ.μ.

-στον Πειραιά (+10,90%), στα 1.444 ευρώ από 1.302 ευρώ / τ.μ.

-στο Δήμο Θεσσαλονίκης (+27,90%) στα 1.476 ευρώ και

-στο Νομό Αχαΐας (+5%), στα 794 ευρώ / τ.μ.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεδομένου ότι η «εικόνα» των τιμών πώλησης και των ενοικίων του Spitogatos Property Index, στηρίζεται σε ζητούμενες τιμές και όχι σε τιμήματα συναλλαγών, η αύξηση των τιμών αποδίδεται στην ορμή που είχε αποκτήσει η αγορά ακινήτων το 2019 και το πρώτο δίμηνο του 2020.

Κι αυτό δεδομένου ότι τον Μάρτιο, λόγω και της ισχυροποίησης των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας, οι αγοραπωλησίες ήταν περιορισμένες, ενώ το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι νέες χορηγήσεις αδειών διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» έχουν καταγράψει πτώση.

Τι αναμένεται

Σύμφωνα με την ΤτΕ και παράγοντες της αγοράς, κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, λόγω του πανδημικής κρίσης οι τιμές πώλησης θα υποχωρήσουν, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το β’ εξάμηνο της χρονιάς.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η κτηματαγορά στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε βάσει του τουρισμού, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της παροχής της Άδειας Παραμονής σε κατοίκους μη ευρωπαϊκής κοινότητας (Golden Visa). Τώρα, οι τρεις αυτές πτυχές κατακρημνίζονται λόγω του ότι στηρίζονταν κυρίως σε υπηκόους άλλων κρατών και ξένους επενδυτές.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές είχαν αυξηθεί πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και σε περιοχές που εξυπηρετούνται από διεθνή αεροδρόμια» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης.

Το 2019, σύμφωνα με το πανελλαδικό δίκτυο Spitogatos, ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης και των ενοικίων άγγιξε το 25% και το 28% αντίστοιχα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε ετήσια βάση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έσπασε το φράγμα του 28%, ενώ στην Αθήνα οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 27,2%. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και τα ενοίκια, με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού να κρατούν τα σκήπτρα, εμφανίζοντας άνοδο 25,2% και 23,1%, αντίστοιχα.

Πηγή capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ