Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σε “Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού Μίκης Θεοδωράκης” μετατρέπονται οι παλαιές φυλακές Ωρωπού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον προαύλιο χώρο των φυλακών Ωρωπού, πλάι στο κελί του φυλακίστηκε ο μεγάλος μουσουργός και με το φως το φεγγαριού, ο Δήμος Ωρωπού τίμησε τη μνήμη του με την συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” και τις φωνές των Δημήτρη Μπάση, Παναγιώτη Πετράκη και Σαββερίας Μαριολά.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στην ομιλία του ανακοίνωσε πως ο ιστορικός χώρος των παλαιών φυλακών Ωρωπού θα μετονομαστεί σε “Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού Μίκης Θεοδωράκης”.

 

Συγκίνηση στο κελί του Μίκη

Τη συναυλία τίμησε με την παρουσία της η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη η οποία αναφέρθηκε σε άγνωστες οικογενειακές στιγμές που συνδέονταν με τον Ωρωπό τη δύσκολη περίοδο της χούντας, αλλά και στους αγώνες που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Νωρίτερα συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη και την εκπρόσωπο της Ηλιάννα Νικολέτα Κοσυφάκη επισκέφθηκε το κελί που φυλακίστηκε ο μπαμπάς της και συγκινημένη απόθεσε μία ανθοδέσμη με άσπρα τριαντάφυλλα.

 

 

Η ανακοίνωση του Δημάρχου

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους και ευχαρίστησε τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για την συνδιοργάνωση της συναυλίας είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

“Πριν από 15 χρόνια, το Μάιο του 2006 σε μία συγκινητική εκδήλωση σε μία δημοτική αρχή που είχα την τιμή να είμαι μέλος με δήμαρχο τον Σπύρο Μέξη ο Δήμος Ωρωπός έδωσε το όνομα του Μίκη στο Λύκειο Ωρωπού Εκεί που πλάθονται και διαμορφώνονται τα νέα μέλη της κοινωνίας μπορεί να ταιριάξει και να ανθίσει. Το όνομα του Μίκη είναι πέρα από τον χώρο και τον χρόνο, είναι πέρα από τις κομματικές και τις πολιτικές προσεγγίσεις. Είναι ένα φωτεινό σημάδι που ενώνει του Έλληνες από άκρη σε άκρη της ιστορία. Είναι η ίδια η Ελλάδα που ταξιδεύει. Ο Μίκης είχε πει τότε πως ζει μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του και πως αναλαμβάνει μία ευθύνη και ένα βάρος που είναι οι σκιές των συντρόφων του που αγωνίστηκαν και χάθηκαν. Τιμήθηκε ζωντανός σε αυτόν τον τόπο. Σήμερα που βρίσκεται στα περιβόλια του ουρανού και που συνεχίζει να μας ενώνει και να μας εμπνέει ο Ωρωπός θα συνεχίζει να τον θυμάται και να τον τιμά και να αισθάνεται βαθιά υποχρεωμένος απέναντι του. Πρόταση μας είναι το κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού στο οποίο θα μετατραπεί ο ιστορικός χώρος των φυλακών να φέρει το όνομα του και να ονομάζεται “Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού Μίκης Θεοδωράκης”. Θα ζει πάντα στις καρδιές μας. Αθάνατος”.

Την συναυλία παρακολούθησαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο Βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ο αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νικόλαος Πέππας, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Θανάσης Αυγερινός, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, περιφερειακοί σύμβουλοι, διατελέσαντες δήμαρχοι του Δήμου Ωρωπού, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου έχοντας τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ