Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ayşem: Μια ιστορία με γενίτσαρους και βρυκόλακες στην οθωμανική Κρήτη μέσα από το Φεστιβάλ Ρεματιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πρωτότυπη θεατρική παράσταση Ayşem – Μια ιστορία με γενίτσαρους και βρυκόλακες στην οθωμανική Κρήτη από τη θεατρική ομάδα SplishSplash, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια ανατρεπτική μαύρη κωμωδία που οι Splish-Splash παρουσιάζουν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ*. Το έργο αποτελεί μυθοπλασία, εμπνευσμένη από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα της εποχής των οθωμανικών χρόνων και περιγράφει τις προσπάθειες ενός κινηματογραφικού συνεργείου να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα της ταινίας με την οποία θα ζωντανέψουν τον μύθο του έρωτα μίας Κρητικοπούλας με έναν νεαρό σ’ ένα χωριό της Κρήτης στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Ο νέος εξισλαμίζεται και γίνεται Γενίτσαρος, για να μπορέσει να παντρευτεί την αγαπημένη του γειτόνισσα. Η διαμάχη των γονιών θα οδηγήσει στον «από λάθος» θάνατο του πατέρα του νεαρού. Ο χρόνος θα αρχίσει να σβήνει τη θλίψη του νέου, αλλά θα φέρει και το φάντασμα του πατέρα στο σπίτι του ζευγαριού. Τότε μπαίνει στη ζωή τους ο Ρεϊμπώ, ένας Γάλλος μεγαλέμπορος που θα φέρει υποσχέσεις για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Θα φέρει όμως τη λύση ή την καταστροφή;

Οι παραστάσεις των Splish-Splash, που έχουν κλείσει πλέον 18 χρόνια πρωτότυπης θεατρικής δημιουργίας, βασίζονται στην κίνηση και την έκφραση των ηθοποιών, τη μουσική και τον γρήγορο ρυθμό. Η αισθητική του ασπρόμαυρου, η έλλειψη λόγου στα χνάρια του βωβού κινηματογράφου, ο συνδυασμός του κωμικού στοιχείου με το τραγικό, η απομυθοποίηση των ηρώων και η ανατροπή, αποτελούν τα υλικά των παραστάσεών τους και συνιστούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, για τον οποίο έχουν αγαπηθεί από το κοινό, καθώς επιτρέπουν στους θεατές όχι μόνο να παρακολουθήσουν την ιστορία αλλά και να μεταφερθούν στη μαγική ατμόσφαιρα των παλιών ασπρόμαυρων ταινιών.
Διάρκεια: 90 λεπτά

Συντελεστές
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Johnny O
(Επιστημονική καθοδήγηση συγγραφής Μαρίνου Σαρηγιάννη, Γιάννη Σπυρόπουλου)
Πρωτότυπη Μουσική: Βασίλης Μπαμπούνης
Λύρα: Γιωργής Ξαγοράρης
Αφήγηση: Αγγελική Αγαλιανού
Σκηνικά: Αντώνης Νομικός
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μαρία Γεωργάτου
Φωτιστής: Αποστόλης Τσατσάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαΐδου
Παίζουν: Johny O, Γιώργος Ντούσης, Ντίνος Ποντικόπουλος, Βασίλης Καζής, Αργυρώ Ταμβάκου, Σίμος Κυπαρισσόπουλος

*Η παράσταση “Ayşem” είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο που γράφτηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση ερευνητών του ΙΜΣ για να εκλαϊκεύσει και να επικοινωνήσει κομμάτια των δράσεων και αποτελεσμάτων των εξής δύο μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος:
– “GHOST: Geographies and Histories of the Ottoman Supernatural Tradition: Exploring Magic, the Marvelous, and the Strange in Ottoman Mentalities” (2017-2023)
– “JaNet: Janissaries in Ottoman Port-Cities: Muslim Financial and Political Networks in the Early Modern Mediterranean” (2019-2025).

 

Πληροφορίες

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ