Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Οι δράσεις του Δήμου Χαλανδρίου για μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρακτικές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, προωθεί ο Δήμος Χαλανδρίου με δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Αρχικά, από την προηγούμενη εβδομάδα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου τοποθετούν σε δρόμους στο κεντρικό Χαλάνδρι εύκαμπτους οριοδείκτες (κολωνάκια) σε σημεία που έχει εγκριθεί η διαπλάτυνση πεζοδρομίων αλλά και σε άλλα που είχε παγιωθεί η παράνομη στάθμευση οχημάτων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κλπ.), η διέλευση των
απορριμματοφόρων του Δήμου κατά την αποκομιδή, αλλά βέβαια και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Πιο συγκεκριμένα, κολωνάκια τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται στις οδούς: Παπάγου, Κανατσούλη, Αριστοτέλους, Αριστείδου, Αριστοφάνους, Αφροδίτης, Οδός Καραολή & Δημητρίου, Ομήρου, Σ. Βενιζέλου, Κολοκοτρώνη και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (από τις 8:00 έως τις 16:00) έχει προβλεφθεί, βάσει και της 19/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο προσωρινός αποκλεισμός από αυτοκίνητα των οδών:

  • Βασ. Γεωργίου από 25ης Μαρτίου έως Α. Παπανδρέου, που θα επιτρέψει την
    ουσιαστική ενοποίηση της πλατείας του Αγ. Νικολάου, την οποία θα μπορούν να
    απολαύσουν πεζοί, ποδηλάτες και άτομα περιορισμένης κινητικότητας.
  • Σωκράτους από Σ. Βενιζέλου έως Α. Παπανδρέου (ενοποίηση πεζοδρόμων των
    οδών Θουκυδίδου και Ηρακλείου), στο τμήμα που έχει αναπλαστεί.

Πρόσβαση στις οδούς αυτούς κατά τη χρονική διάρκεια του αποκλεισμού τους θα
έχουν μόνο τα οχήματα: έκτακτης ανάγκης, τροφοδοσίας, απορριμματοφόρα, εξυπηρέτηση δικτύων, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, που κατευθύνονται στους χώρους στάθμευσης, που αφορούν την εξυπηρέτηση τελετών του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, εξυπηρέτησης κατοίκων και ΑμεΑ, ταξί μετά από κλήση τους.

Και τα σχολεία στον “αγώνα” για τη βιώσιμη κινητικότητα

Επιπλέον σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων, τεχνικά κλιμάκια του Δήμου θα υλοποιήσουν, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου διαβάσεις πεζών μπροστά από τα σχολεία με παράλληλες δράσεις και εικαστικές παρεμβάσεις.

Επανασχεδιασμός Σ. Βενιζέλου στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ

Τέλος, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) Χαλανδρίου, από τα τέλη Ιουλίου 2020 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού για τη Σ. Βενιζέλου στο Κάτω Χαλάνδρι.

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συμμετοχικό Εργαστήριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα στη Σ. Βενιζέλου –με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και άλλες παρεμβάσεις- όπως προέκυψε από τις προηγούμενες φάσεις της διαβούλευσης.

Η σύνδεση πόλων δραστηριοτήτων στις γειτονιές της πόλης (ελεύθεροι χώροι, σχολεία, προνοιακές δομές κτλ.) μεταξύ τους καθώς και με το κέντρο του Χαλανδρίου και τους σταθμούς του μετρό, η δημιουργία διαδρομών εξυπηρέτησης ήπιων μορφών μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο), η διαχείριση της στάθμευσης, η ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας, η ενίσχυση της προσβασιμότητας για όλους και ιδιαίτερα για τα εμποδιζόμενα άτομα καθώς και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι κάποιοι από τους στόχους του ΣΒΑΚ που προωθούνται στις γειτονιές της πόλης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ