Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

“Έκλεισε” το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Επιστρέφει στις 27 Αυγούστου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης ολοκλήρωσε το πρώτο του μέρος την Κυριακή 1η Αυγούστου, έχοντας δικαιώσει την πεποίθηση ότι η τέχνη αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης για όλους και όλες μας, ιδιαίτερα δε σε εποχές κρίσης.

Το θέατρο της Ρεματιάς έφτασε σε σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις του τη μέγιστη επιτρεπτή, λόγω πανδημίας, πληρότητα ενώ οι καλλιτέχνες όλων των θιάσων και των μουσικών σχημάτων κατέβηκαν από τη σκηνή έχοντας δεχτεί το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ενδεικτική επίσης της ενεργητικής μέθεξης των θεατών στο πνεύμα της Ρεματιάς είναι η σημαντική προσφορά τους σε είδη πρώτης ανάγκης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

  • Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ άνοιξε στις 21 Ιουνίου Η Κουζίνα του Arnold Wesker από την ομάδα θεάτρου “Vice Versa” Theater Fansite σε μια συνδιοργάνωση του Δήμου Χαλανδρίου με την Περιφέρεια Αττικής. Η πρωτότυπη διαδραστική #παράσταση, στην οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες με ρίζες από δώδεκα χώρες του κόσμου – και οι περισσότεροι/ες από την αφρικανική κοινότητα – σε έξι παραστάσεις, μέχρι και τις 27 Ιουνίου, γέμισε τη Ρεματιά κάνοντας τους θαμώνες της, ενθουσιώδεις θαμώνες τής «κουζίνας» της.
  • Ανάλογη ήταν όμως ήταν και υποδοχή των μουσικών παραστάσεων του φεστιβάλ με τη συναυλία Cantando con los amigos από τους φίλους της Ρεματιάς Alejando Díaz και οχτώ ακόμη μουσικούς να «ανοίγουν» το πρόγραμμα των φετινών μουσικών γεγονότων, στις 10 Ιουλίου, και να την ξεσηκώνουν και πάλι με τη φωτεινή πλευρά της Λατινικής Αμερικής, έχοντας εξαντλήσει τα δελτία εισόδου της εκδήλωσης σε λίγες ώρες.
  • Το κοινό απόλαυσε όμως επίσης και το πλούσιο ρεπερτόριο που παρουσίασαν η Χριστίνα Γκόλια με τη Θαλασσογραφία της, στις 15 Ιουλίου, αλλά και στις 16 του μήνα, τα Αλλόκοτα & γοητευτικά από τους OperaChaotique σε μια ξεχωριστή βραδιά με πρωτότυπη μελοποιημένη ποίηση, θεατρική αφήγηση και έντονα διαδραστική επαφή με το κοινό.

  • Οι φίλοι και οι φίλες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου δήλωσαν με την παρουσία τους, στις 20 Ιουλίου, την υποστήριξή τους στην αγαπημένη ορχήστρα της πόλης, η οποία παρουσίασε υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ιωαννίδη και με σολίστ την Ειρήνη Καράγιαννη τη συναυλία Ελευθερία, Μούσα Ελληνική με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  • Αισθήματα ιδιαίτερου ενθουσιασμού απέσπασε όμως από το κοινό της Ρεματιάς και η μοναδική παράσταση σύγχρονου χορού που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η παράσταση Mind the gap σε σύλληψη και χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη από την καταξιωμένη ομάδα DAGIPOLI DANCE Co, αποτελούμενη στον πυρήνα της από ανάπηρους χορευτές και ανάπηρες χορεύτριες, με τα εργαλεία αξιοπρέπειάς τους, #αμαξίδια και βακτηρίες, σε συμπρωταγωνιστικό ρόλο, κλόνισε με τη ρέουσα κίνησή της και τον λυρικό αφηγηματικό της δυναμισμό, τα #στερεότυπα του κοινού σχετικά με το «ικανό σώμα» και απέσπασε ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για (Κ)κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Disabled Artists Movement.

  • Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης εντάχθηκε και μια ιδιαίτερα τιμητική βραδιά για τη διοργάνωση καθώς η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων – ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ επέλεξε για να γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά της τον χώρο του θεάτρου, ο οποίος ύστερα από την πρωτοβουλία των ανάπηρων ακτιβιστών και ακτιβιστριών και σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια φιλικός και προσβάσιμος για όλους τους ανθρώπους. Ανάπηρα και μη ανάπηρα πρόσωπα συμμετείχαν σε έναν δημιουργικό διάλογο με άξονα το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας, ακτιβιστές/ριες και υποστηρικτές/ριες του αναπηρικού κινήματος από πολλές γωνιές του κόσμου έκαναν παρεμβάσεις με βίντεο και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς και της τοπικής αυτοδιοίκησης χαιρέτισαν από τη Ρεματιά τα δέκα χρόνια δράσης της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ. Η εκδήλωση άνοιξε με δρώμενο που παρουσίασαν ανάπηροι/ες καλλιτέχνες/ιδες και έκλεισε με τον αλληλέγγυο Χαλανδραίο μουσικό από τη Χιλή Alejando Diaz, που χαιρέτισε την εκδήλωση μαζί με την κιθάρα του.

 

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς και στις γειτονιές της πόλης

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς εγκαινίασε φέτος με επιτυχία και μια νέα πρακτική με στόχο τη διάδοση των παραστατικών τεχνών σε ολόκληρη την πόλη, «αποκεντρώνοντας» κάποιες εκδηλώσεις του σε ανοιχτούς χώρους σε γειτονιές του Χαλανδρίου που μπορούσαν να τις φιλοξενήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 21 Ιουλίου, παρουσιάστηκε ρεμπέτικη βραδιά στο θεατράκι του ΦΟΤ από το μουσικό σχήμα Γιαρές ενώ το Θέατρο Σκιών του Στάθη Λαγκάδα έφερε τον #Καραγκιόζη στο Χαλάνδρι για τρεις παραστάσεις σε γειτονιές της πόλης από τις 28 έως τις 30 Ιουλίου, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των νεότερων κατοίκων της πόλης και φέρνοντας νοσταλγική συγκίνηση στους παλιότερους.

Το Φεστιβάλ Δράμας στο Χαλάνδρι

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του φετινού φεστιβάλ, στις 13 και 14 Ιουλίου, «ταξίδεψε στο Χαλάνδρι» για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Δράμας, ύστερα από τη συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου και την ευγενική προσφορά του κινηματογράφου Αθηνά, όπου προβλήθηκαν δεκατρείς βραβευμένες #ταινίες μικρού μήκους από τη φετινή διοργάνωση, για πρώτη φορά στην ταράτσα του κινηματογράφου, σε μια προσπάθεια υποστήριξης των θερινών σινεμά από το Φεστιβάλ Ρεματιάς.

1ο Hidrant Festival

Τέλος, η Ρεματιά φιλοξενεί φέτος και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 1ου Hidrant Festival κατά τη διάρκειά του οποίου παρουσιάζονται ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις για την ανάδειξη της επανένταξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την πολιτιστική ζωή. Το θέατρο της Ρεματιάς γέμισε στις 2 Ιουλίου από πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν για το σχετικό πρόγραμμα του δήμου, μέσα από την παρουσίαση που πραγματοποίησαν οι εταίροι του, αλλά και να παρακολουθήσουν την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση Νερό – Νεράκι / Μια γουλιά ακόμα από το συγκρότημα Αλληλέγγυες Νότες. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν επίσης τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης Party Project στην περιοχή του Συνοικισμού Χαλανδρίου ενώ οι εκδηλώσεις του 1ου Hidrant Festival συνεχίζονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς τον Σεπτέμβριο.

Το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης συνεχίζεται μέχρι και την 1η Αυγούστου με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκδηλώσεων του Our Festival , της συνάντησης αλληλέγγυων καλλιτεχνών, που φιλοξενείται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά, παρουσιάζοντας καθημερινά ποικιλία παραστατικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.

Ραντεβού για ακόμη περισσότερες Νύχτες Αλληλεγγύης το Φεστιβάλ Ρεματιάς μας κλείνει για τις 27 Αυγούστου με την προσδοκία αντάμωσης στις εκδηλώσεις του μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ