Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ανάβυσσο – Ανησυχία για αναζωπυρώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτιά ξέσπασε χθες στην περιοχή Φέριζα Κερατέας,όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, σύντομα εξελίχθηκε σε μεγάλη πυρκαγιά, καίγοντας μεγάλη έκταση της ευρύτερης περιοχής της Αναβύσσου.

Πιο συγκεκριμένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι διευθύνσεις του αέρα οδήγησαν την πυρκαγιά προς την Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκεα, όπου έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών, αλλά χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών σώθηκαν περιουσίες και φυσικά ανθρώπινες ζωές.

Στο μέτωπο της φωτιάς μετέβη από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος συγκάλεσε εσπευσμένα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο κοινοτικό κατάστημα Αναβύσσου, όπου αναλύθηκε από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, τους Δημάρχους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και τα άλλα Μέλη του ΣΟΠΠ η εκτίμηση της κατάστασης μέχρι εκείνη τη στιγμή, για την οργάνωση και τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών. Σήμερα επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης.

Επιπλέον, κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη Δημοτική Κοινότητα
Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού. Αφού ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Ηλία Πατσιαούρα για την έκταση των ζημιών, εγκατέστησε κιόσκι απέναντι από τον Άγιο Παντελεήμονα, για να παρέχει πρώτης κλίμακας βοήθεια (πρώτες βοήθειες) σε συμπολίτες μας που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή μικροεγκαύματα.

Παράλληλα θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του Δήμου που ελέγχει την περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή

Αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, με εκατοντάδες διάσπαρτες όμως μικρές εστίες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής λόγω των ανέμων, καθώς τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επέμβουν τη νύχτα και δεδομένου ότι και η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού εξέδωσε ευχαριστήριοα ανακοίνωση αναφέροντας: ” Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους στη δύσκολη χθεσινή ημέρα το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, την Τροχαία, την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια Αττικής, τους όμορους δήμους, τις εθελοντικές ομάδες, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Σώμα Σαμαρειτών του ΕΕΣ, καθώς και τα ξενοδοχεία Grand Resort Lagonissi, όπου φιλοξενήθηκαν οι οικότροφοι του «Αργώ» μετά την επιβεβλημένη απομάκρυνσή τους από το Οικοτροφείο, Alexander Beach Hotel, στο οποίο κατευθύνθηκαν 90 άτομα μετά την προληπτική εκκένωση οικισμών και από το Γηροκομείο της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως στην Παλαιά Φώκαια και το ξενοδοχείο Saron στο Λαύριο. Επίσης, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στις επιχειρήσεις/ιδιώτες που προσφέρουν αυτές τις κρίσιμες ώρες στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, αλλά και στους κατοίκους της περιοχής που με ψυχραιμία συνεργάστηκαν με τους αρμόδιους φορείς. Τέλος, εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες καθώς οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν και σήμερα να είναι εξαιρετικά δύσκολες με αυξημένη επικινδυνότητα (κατηγορία κινδύνου 4) λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ