Ελάτε στην παρέα μας

Παπάγου - Χολαργού

Οι «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη» σχολιάζουν τις κινήσεις της δημοτικής Αρχής Παπάγου – Χολαργού αναφορικά με τον Ν.Ο.Κ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δημοτική παράταξη Παπάγου – Χολαργού “8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη” αναφέρει πως ο Δήμαρχος δεν έχει προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών αδειών, καθώς δεν έχει “αντιληφθεί” σε τι κινήσεις πρέπει να προβεί.

Αυτούσιο το κείμενο της παράταξης:

“Από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού κ. Αποστολόπουλος, στην οποία αυτοχαρακτηρίζεται «πρωτοπόρος»,  αναδεικνύεται ότι δυσκολεύεται, παρότι του το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, να  αντιληφθεί τι ακριβώς ισχύει με το θέμα του ΝΟΚ και τις κινήσεις των άλλων Δήμων, αλλά και το τι θα έπρεπε ο ίδιος να είχε κάνει ώστε να προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών αδειών.

Ο ίδιος αναφέρεται σε… έγκριτο δημοσίευμα, άρθρο που όφειλε να είχε διαψεύσει σεβόμενος τον θεσμό του Δημάρχου που υπηρετεί.

Όπως αποκάλυψε η επικεφαλής της παράταξης μας Μαρία Σιώτου στο Δημοτικό Συμβούλιο (28/3), η Διαδημοτική Επιχείρηση ΔΙΑΣ Α.Ε. που ίδρυσε ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού «έπεσε στα βράχια» και οδεύει προς εκκαθάριση, ενώ εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι μήνες.

Συνεπώς, μαζί με την Α.Ε. κατέρρευσε  και η Πολεοδομία Παπάγου – Χολαργού, αφού εξαρχής είχε στηθεί μέσω αυτής. Μετά την αποκάλυψη, που αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Δήμαρχος, εμφανίστηκε σίγουρος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα λύσει το θέμα της Υπηρεσίας Δόμησης με νέα προγραμματική σύμβαση με την αντίστοιχη Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Αργυρούπολης. Η απόφασή του, όμως, αυτή, της νέας σύναψης σύμβασης κατέπεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (5/4/24), γεγονός που σημαίνει ότι η πόλη του Παπάγου-Χολαργού μένει χωρίς Πολεοδομία επ’ αόριστον, δηλαδή χωρίς δυνατότητα όποιων ελέγχων, αλλά με τις άδειες να συνεχίζουν να εκδίδονται με υπογραφή μηχανικών!

Ο Δήμαρχος δύο περίπου χρόνια πριν, έφερε θέμα στο ΔΣ και κατόπιν στην ΚΕΔΕ, αντί για την κατάργηση των συνδυαστικών κινήτρων που αυξάνουν το συντελεστή, την κατάργηση των δύο μοναδικών ευεργετικών περιβαλλοντικών όρων του ΝΟΚ.

Ψηφίστηκε στο ΔΣ με πλειοψηφία (οι δημοτικές σύμβουλοι των 8Π δεν συμφώνησαν), ενώ στην ΚΕΔΕ δεν ψηφίστηκε ποτέ η πρότασή του.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στα κίνητρα που συνδυαστικά δίνονται για αύξηση ύψους και συντελεστή και όχι στα κίνητρα για πράσινες ταράτσες και δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης, όπως υποστήριζε ο Δήμαρχος.

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί εντελώς άλλα πράγματα, απ΄ ότι ο κ. Αποστολόπουλος.

Οι Δήμαρχοι Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αλίμου, Κηφισιάς και Φιλοθέης-Ψυχικού όχι μόνο δεν ακολούθησαν την «θεσμικά τεκμηριωμένη επιρροή του Δημάρχου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αλλά προκάλεσαν αλλαγή του Nόμου στην Βουλή για τους δήμους τους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προχώρησαν σε «εντέλεσθαι» για την αναστολή οικοδομικών εργασιών στις πόλεις τους. Κανένας εξ αυτών δεν αμφισβήτησε αποκλειστικά και μόνο τα δύο περιβαλλοντικά κίνητρα!

Το ΥΠΕΝ, που βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» με τους άλλους Δημάρχους, οι οποίοι πραγματικά κάνουν κινήσεις ουσίας και όχι με τον κ. Αποστόλοπουλο που έκανε ένα απλό αίτημα, έστειλε άμεσα διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο κινήσεών τους και φυσικά απορρίπτοντας το αίτημα.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με τη σειρά της, με έγγραφό της ακυρώνει την διαταγή του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για την αναστολή των οικοδομικών αδειών στα χωρικά του όρια και φυσικά δεν ασχολείται με τον Δήμο μας, που έπραξε το απόλυτο τίποτα.

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έκανε νέα προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρώσει και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το ΣτΕ έχει δικαιώσει τις προσφυγές για τον Δήμο Αλίμου.

Έτσι, αν το ΣτΕ δικαιώσει και τον Δήμο 3Β, τότε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού θα είναι ο μόνος της Αττικής που θα συνεχίσει… νομίμως να καταστρέφεται. Και αυτή ίσως να είναι η μόνη πρωτοπορία που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του”.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ