Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συγκίνηση και ενδιαφέρον σε εκδήλωση για τους πρόσφυγες του χθες και του σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας πραγματοποίησαν την Τρίτη 7 Μαΐου το απόγευμα την εκδήλωση “Από την προσφυγιά του χθες, στην προσφυγιά του σήμερα”.

 

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) με ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, τον Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλο, τον Αρχ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκη Διευθυντή του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Γεώργιο Τσιάκαλο ομότιμο καθηγητή Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και την Aιμιλία Σταθούλια Συντονίστρια Έργου του Προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- ESTIA στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας– Ν. Χαλκηδόνας.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ιστορική σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος του παρελθόντος αλλά και του σήμερα. Μίλησαν για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξε η Ελλάδα στην πρόσφατη προσφυγική κρίση αλλά και την ανάγκη ένταξης των ανθρώπων αυτών στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος τόνισε τις αναλογίες ανάμεσα στους σημερινούς πρόσφυγες και τους μικρασιάτες του 22, που πέρασαν τα ίδια δεινά, διέσχισαν την ίδια θάλασσα, συχνά ήρθαν αντιμέτωποι με εχθρότητα και ρατσισμό αλλά τελικά πλούτισαν την ελληνική κοινωνία με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις δεξιότητές τους. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, εξέφρασαν μεταξύ άλλων την επίσημη άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος για αγάπη και προσφορά προς κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις. Ιδιαίτερη αναφορά στο πολύπλευρο έργο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας για τους πρόσφυγες, έγινε από τον Μητροπολίτη Γαβριήλ ο οποίος επαίνεσε τον Δήμο για τις πρωτοβουλίες και την προσφορά του. Ο λόγος των ομιλητών συγκίνησε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλίες.

Στην εσπερίδα, έδωσαν το παρόν και οικογένειες προσφύγων και αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στο Δήμο μέσω του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- ESTIA, ενώ διερμηνείς του προγράμματος ESTIA υποστήριξαν με απευθείας διερμηνεία στις γλώσσες Αραβικά, Φαρσί, Κουρμαντζί και Σορανί.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ