Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ για αντικαπνιστικό νόμο: Τι λένε δημοτικές αρχές και καταστηματάρχες σε Ν. Ιωνία και Ηράκλειο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πρώιμο στάδιο φαίνεται να βρίσκονται ακόμα οι συζητήσεις εντός των δήμων σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του. Βέβαια, υπάρχει απόλυτη σύμπραξη των δημοτικών αρχών με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να βοηθήσουν τόσο στην τήρηση του όσο και στην επιβολή προστίμων, αν αυτά απαιτούνται, ώστε και να εκλείψει οριστικά το φαινόμενο του καπνίσματος εντός εσωτερικών χώρων στα κέντρα εστίασης.

Υπέρ του νόμου τάσσονται και καταστηματάρχες σε Ν.Ιωνία και Ηράκλειο Αττικής, ωστόσο κάποιοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος δημοτικής αστυνομίας του Ηρακλείου Αττικής, κ. Κοντοδιάκος, τόνισε πως ο Δήμος θα σταθεί δίπλα στις αρμόδιες αρχές για την τήρηση του νόμου στην περιοχή.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Χτύπο: «Ο Δήμος φυσικά θα συμμορφωθεί με την εκάστοτε νομοθεσία, όπως και η δημοτική αστυνομία. Θα γίνουν μικτά συνεργία όπως προβλέπει ο νόμος, θα δημιουργηθεί ξανά το 1142, τηλέφωνο καταγγελιών του Υπουργείου Υγείας, και βάση αυτών θα γίνονται έκτακτοι ή τακτικοί έλεγχοι, ξεχωριστά ή παράλληλα με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Αρχικά, θα προχωρήσουμε στην ενημέρωση όλων των καταστημάτων της περιοχής σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο και από εκεί πέρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα προχωρήσουμε στην επιβολή προστίμων. Προσωπικά, βλέπω ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες στα μαγαζιά της περιοχής, είναι πλέον μεγάλη η μερίδα του κόσμου που δεν θέλει πια το τσιγάρο. Τα πρόστιμα είναι υψηλά και φαίνεται πως οδηγούν προς την κατεύθυνση που θέλουμε όλοι.»

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Νέας Ιωνίας, Αντώνης Καρβουνιάρης, μίλησε στον Χτύπο για τον νέο αντικαπνιστικό νόμο και την προσπάθεια εφαρμογής του στον δήμο: «Η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας στην Ν.Ιωνία δεν είναι ικανή να λειτουργήσει μεμονωμένα. Φυσικά υπάρχει το δικαίωμα να επέμβουμε, πάντα σε συνεργασία με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, σε περίπτωση που ενημερωθούμε για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου σε κάποιο χώρο εστίασης. Σε γενικές γραμμές πάντως, σύμφωνα με την εικόνα που έχω, δεν υπάρχει πλέον κάποιο μαγαζί στην περιοχή της Ν. Ιωνίας που οι πελάτες να καπνίζουν ακόμα σε εσωτερικό χώρο. Σε σχέση με το 2013, όταν είχε γίνει προσπάθεια ανάλογου τύπου να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κινητοποίηση από πλευράς καταστηματαρχών αλλά και πολιτών, αφού τα πρόστιμα είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλά για τους παραβάτες.»

Τι λένε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή

Αρκετοί καταστηματάρχες αντιδρούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, φοβούμενοι τη δραματική μείωση της πελατείας τους. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που τάσσονται υπέρ της νέας νομοθεσίας αναφέροντας μάλιστα ότι είναι ένα μέτρο που περίμεναν καιρό, καθώς είχαν χάσει πελάτες όλα αυτά τα χρόνια επειδή κάποιοι άλλοι επέτρεπαν το κάπνισμα εντός των μαγαζιών, σε αντίθεση με αυτούς.

Απόλυτα υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου τάχθηκε ο ιδιοκτήτης μαγαζιού στην Ν.Ιωνία, Κύριλλος Σεβαστιάδης, σχετικά με την εφαρμογή του σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης. Μάλιστα, στην επιχείρηση του, όπως ανέφερε, εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος πολλά χρόνια τώρα, τονίζοντας ότι «Έχω χάσει πελατεία από ανταγωνιστές όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι επέτρεπαν να καπνίζουν εντός των μαγαζιών τους. Πρέπει να σεβόμαστε και να μην καταπατάμε τα δικαιώματα του άλλου και να προστατεύσουμε τόσο τους πολίτες που δεν καπνίζουν όσο και τις ασθενέστερες ομάδες που μέχρι τώρα ένιωθαν πως είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας». Σχετικά με τους καπνιστές ανέφερε πως υπάρχει χώρος εκτός του μαγαζιού, όπου μπορούν να καπνίζουν ελεύθερα.

Από την μεριά του ο Θεόδωρος Κασβίκης, ιδιοκτήτης καφετέριας στο Ηράκλειο Αττικής τάχθηκε και αυτός υπέρ του νόμου, ωστόσο, επισήμανε πως δεν είναι θεμιτό οι καταστηματάρχες να εκτελούν τον ρόλο του αστυνόμου στους πελάτες και παράλληλα διατηρεί αμφιβολίες για το αν τελικά ο νόμος θα εφαρμοστεί μαζικά όπως θα έπρεπε.

Όσα ανέφερε στον Χτύπο: «Φυσικά και είμαστε υπέρ του νόμου, αρκεί να εφαρμόζεται από όλους. Εμείς από το 2013  έχουμε εφαρμόσει όλες τις αντικαπνιστικές ενέργειες που απαιτούνται στον εσωτερικό χώρο. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δεχτεί έντονες αντιδράσεις από πελάτες καπνιστές ή ατμιστές που δεν ενδιαφέρονται ούτε για τους νόμους πόσο μάλλον για τους πελάτες που βρίσκονται δίπλα τους.» Σχετικά με το αν ήδη εφαρμόζεται ο νόμος και σε άλλα μαγαζιά της περιοχής ανέφερε: «Σε πολλές καφετέριες καπνίζουν ακόμα, το Ηράκλειο είναι σαν μια κοινότητα, πολλοί περιμένουν να περάσει το πρώτο τρίμηνο για να ξεχαστεί το θέμα. Υπάρχει πρόβλημα παιδείας, αν δεν καταλάβει ο Έλληνας πως όλα αυτά ξεκινάνε από το σχολείο και την οικογένεια ώστε να αποκτήσει σωστές βάσεις πάνω σε τέτοια θέματα, δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα. Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν τους αστυνόμους στους πελάτες, αυτό είναι θέμα άλλων.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ