Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Παν. Μανούρης: “Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας στον Δήμο Ν. Ιωνίας” [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, Παναγιώτης Μανούρης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης την Τετάρτη (21/10), στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Ο κ. Μανούρης στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα τεκταινόμενα του Δήμου για τον πρώτο χρόνο που βρίσκεται στη διοίκηση η κα Θωμαΐδου, εστιάζοντας στο ότι έχει διαπιστωθεί ένα σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στην λειτουργία του Δήμου, κάνοντας λόγο “για έντονη κλιμακούμενη προσπάθεια απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου από πλευράς Δημοτικής Αρχής, με μονομερείς αποφάσεις αλλά και αρνήσεις της Δημάρχου να εκτελέσει αποφάσεις του Δ.Σ. κατά παράβαση καθήκοντος, είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους ότι η Δήμαρχος δεν εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”, ενώ συμπλήρωσε πως η παράταξη του έχει δείξει μία ανοχή-συναίνεση όλο αυτό το διάστημα για να μην μετατραπεί η πόλη σε ένα τεράστιο δικαστήριο, ωστόσο, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η παράταξη του να οδηγείται σε μία διαφορετική προσέγγιση το επόμενο διάστημα.

“Η Δήμαρχος έχει εργαλοιοποιήσει τις συνθήκες της πανδημίας για να αφήνει αναπάντητα κρίσιμα θέματα” 

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, με αφορμή την πρόσφατη κοινή επιστολή διαμαρτυρίας των τριών παρατάξεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για διάφορα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση ζητά επανειλημμένως απαντήσεις τις οποίες συνεχίζει να μην παίρνει, τονίζοντας ότι “η Δήμαρχος έχει εργαλοιοποιήσει τις συνθήκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας προκειμένου να συνεχίζει να αφήνει αναπάντητα κρίσιμα θέματα των συνεδριάσεων, ενώ οι συχνές επιθέσεις προς την αντιπολίτευση εξυπηρετούν προς αυτή την κατεύθυνση”, συμπληρώνοντας ότι “η Δήμαρχος δεν μας ενημερώνει για τίποτα και αποφεύγει συστημικά και συστηματικά τους επικεφαλής, τους οποίους και καλεί μόνο προσχηματικά” .

“Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη και κανένα επιχειρησιακό σχέδιο στη Ν. Ιωνία”

Εν συνεχεία ο κ. Μανούρης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κα Θωμαΐδου για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής τον έναν χρόνο που βρίσκεται στην διοίκηση της πόλης. “Η Νέα Ιωνία δεν βλέπει καμία ανάπτυξη όλο αυτό το διάστημα, ενώ δεν υπάρχει κανένα επιχειρησιακό σχέδιο” ανέφερε και επισήμανε ότι δεν υφίσταται κανένα καινούργιο έργο στην πόλη, πέραν εκείνων που διεκδίκησε και έφερε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε ξεχωριστά σε διάφορα θέματα που συνεχίζουν να απασχολούν τον Δήμο (θωράκιση της πόλης από τον κορωνοϊό, ετοιμότητα σχολείων, απολυμάνσεις, προσχολική εκπαίδευση, διαπαραταξιακή επιτροπή κ.α.), τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είτε δεν έγιναν όπως θα έπρεπε είτε έγιναν λανθασμένα και πρόχειρα.

Τέλος, κατήγγειλε ότι διώκονται υπάλληλοι στον Δήμο Ν. Ιωνίας με μοναδικό κριτήριο αν ψήφισαν την παράταξη της Δημάρχου στις εκλογές, καθώς όπως σχολίασε “η Δήμαρχος αναλαμβάνει να δίνει προσωπικά εντολές σε άλλους εργαζόμενους να προπηλακίζουν συγκεκριμένο υπάλληλο, γνωρίζετε πως ότι λέω μπορώ να το τεκμηριώσω”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μανούρης τόνισε ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης της παράταξης του το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι “μετά το πέρας ενός χρόνου είμαστε πολύ σκληροί με αυτές τις “καρικατούρες” που έρχονται σαν εισηγήσεις στο Δ.Σ. γιατί το θέμα πλέον ξεφεύγει από τα όρια της δημοκρατικής συμπεριφοράς την οποία επιβάλλεται να έχει. Έχουμε ένα σοβαρό δίκτυο από 30 τουλάχιστον συναδέλφους που ασχολούνται καθημερινά με τα ζητήματα της πόλης, θα εντείνουμε την παρουσία μας σε όλους τους χώρους με τα επιχειρήματα μας, τις προτάσεις μας αλλά και την κριτική μας για τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή αποφεύγει τις ευθύνες της. Στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται προσπάθεια και με τις άλλες παρατάξεις να βρεθούμε σε κάποια θέματα ώστε να αναγκαστεί η Δήμαρχος να δώσει επιτέλους απαντήσεις. Υπάρχουν και θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ., δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε στο επίπεδο που αυτές θα έχουν να κάνουν με ζητήματα που αφορούν τον πολίτη αλλά αφορούν τους απλούς βασικούς κανόνες της δημοκρατίας”.

Τέλος, ο κ. Μανούρης κάλεσε τη Δήμαρχο και τους αρχηγούς των παρατάξεων σε κοινή Συνέντευξη Τύπου για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο αυτή την περίοδο και στη συνέχεια απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους.

Οι ερωτήσεις του Χ-Τύπου στον κ. Μανούρη

Πρόσφατα ζητήσατε με έγγραφό σας προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων θέματα επικαιρότητας. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συζητά έτσι κι αλλιώς τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την πόλη;

“Το συγκεκριμένο έγγραφο το στείλαμε γιατί παλεύουμε για το αυτονόητο. Οι απολυμάνσεις, η πανδημία, οι ελλείψεις και οι καταλήψεις στα σχολεία είναι καθημερινότητα. Καθημερινότητα είναι ότι ξεκινούν οι διαδικασίες στον ΟΠΑΝ και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το αν έχουν ληφθεί τα μέτρα. Η καθημερινότητα δεν έρχεται με τη διαδικασία που θα έπρεπε στα συμβούλια. Η Δήμαρχος κάνει ότι μπορεί μόνη της -θεωρώντας ότι είναι δικό της δικαίωμα- και από εκεί και πέρα έρχονται τα θέματα ρουτίνας των υπηρεσιών δηλαδή ή έκθεση τριμηνιαίων καταστάσεων, κοπές δέντρων και οτιδήποτε προβλέπεται εκ του νόμου να έρθει. Τα ζητήματα για να έρχονται πρέπει να πιστοποιούνται ότι είναι ζητήματα. Όταν λοιπόν η Δήμαρχος θέλει π.χ. να λύσει τα θέματα των σχολείων πρέπει να τα φέρει στο Δ.Σ. Η Δήμαρχος όμως δεν έχει στόχο να λύσει τα διάφορα ζητήματα της πόλης αλλά με διάφορα τεχνάσματα να κρύψει τα προβλήματα που υπάρχουν.”

Αν έπρεπε να καταγράψετε μία ειδοποιό διαφορά σας από την παράταξη της Δημάρχου, ποια θα ήταν αυτή;

“Υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο ότι από τη μια μεριά υπήρχε μία παράταξη συγκροτημένη με έναν επικεφαλής με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που πραγματοποίησε 14 ανοιχτές ομιλίες, όπου συμμετείχαν πολίτες και προσπάθησα να κάνω εύληπτο στον απλό πολίτη πως θα ξεκινούσαμε να διοικούμε. Ένα επιχειρησιακό σχέδιο βήμα βήμα. Όχι φυσικά για να το παίξουμε τεχνοκράτες αλλά μία πόλη που δεν έχει “μπούσουλα” δεν μπορεί να προχωρήσει. Η ειδοποιός διαφορά λοιπόν είναι ότι τώρα έχουμε μία παράταξη που επιχειρεί απλά να μην γίνει ρεζίλι και να βάλει δύο πινελιές και από την άλλη ένα ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχέδιο. Η κα Θωμαΐδου κατέβασε ένα συνονθύλευμα το οποίο δεν καταλαβαίνουμε ακόμα τι θέλει να κάνει στην πόλη”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ