“Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918: Ψηφίδες μνήμης” – Μια σπουδαία έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάστηκε στο Παναιτώλιο Ν. Ιωνίας

0

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 στις 7 το απόγευμα, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας του Κων. Νίγδελη με θέμα: “Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918: Ψηφίδες μνήμης” στον εκθεσιακό χώρο του Παναιτωλίου Νέας Ιωνίας.

Η έκθεση σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην Αττική, στο δήμο Ν. Ιωνίας και στη διάθεση του κοινού.

Ο Κων. Νίγδελης που ήρθε από την Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης, σπούδασε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Ίδρυσε το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Συκεών και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο οποίο είναι υπεύθυνος. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και έχει εκδώσει πληθώρα έργων με περιεχόμενο τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Ο Κ. Νίγδελης λέει: «Ως ρακοσυλλέκτης των αναμνήσεων, προσπαθώ. Να συλλέξω όλα εκείνα που ο πανδαμάτορας χρόνος φροντίζει να εξαφανιστούν από προσώπου γης… Που τα στέλνει σιγά, σιγά, μα σταθερά, στα Τάρταρα της λήθης.
Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μαζεύεις αναμνήσεις… Ένας ατελείωτος πλούτος, μια τεράστια συλλογή απόψεων, ιδεών, ευχάριστων- δυσάρεστων στιγμών που απαθανατίζονται στο φακό… κάποιες στιγμές που «καταχωρούνται» ανεξίτηλα…
Αναζητώ τα χνάρια της ιστορικής μας μνήμης σε μια ή με μια καινούργια δυναμική προσπάθεια στην αργοπορημένη αφύπνιση της αυτογνωσίας μας γιατί… Μα γιατί «ο χρόνος της μνήμης μας είναι και ο χρόνος της ύπαρξης μας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 και ώρες 6-9 μ.μ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πατήρ Ιωάννης εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Γρίβα και Αναστασία-Ελένη Αγγελακοπούλου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Προσφυγικών Σωματείων από τη Ν. Ιωνία και την ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.