Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας: Έκθεση ζωγραφικής και παρουσίαση βιβλίου για τη Σμύρνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας τιμώντας την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής από το Τουρκικό κράτος διοργάνωσε εκδήλωση, την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πνευματικό της Κέντρο, στη Ν. Ιωνία.

Στην έναρξη μιλώντας από το βήμα ο γενικός γραμματέας κ. Κοσμάς Χατόγλου παρουσίασε σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα της διθεματικής εκδήλωσης, που περιλάμβανε: Έκθεση Ζωγραφικής έργων του Συμεών Σινάνογλου και παρουσίαση του βιβλίου για την Προκυμαία της Σμύρνης των Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου.

Μετά κάλεσε τον πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη ν’ απευθύνει χαιρετισμό, ο οποίος ευχαρίστησε τους επισήμους, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στην πρώτη εκδήλωση της καινούργιας πολιτιστικής περιόδου, που είχε οργανωθεί με τη συμβολή πολλών μελών του Δ.Σ., ιδιαιτέρως τον Λουκά Χριστοδούλου και τον Κοσμά Χατόγλου.
Τέλος ζήτησε να είναι πάντα γεμάτο το Πνευματικό Κέντρο στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ένωσή μας είναι πια …86 ετών! αλλά είναι ακμαία και πάντα παρούσα: έζησε, ζει και θα ζει στις καρδιές όλων μας»!
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η συλλογή των έργων Ζωγραφικής του βιομήχανου πλεκτών στη Ν. Ιωνία, Συμεών Σινάνογλου στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Η εν λόγω συλλογή δωρήθηκε από την εξαδέλφη του Σοφία Καραγκιούλογλου στην Ένωση Σπάρτης ενώ προσφέρθηκε και χρηματική δωρεά.
Για τον βιομήχανο και αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Συμεών Σινάνογλου, μίλησε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ενώ ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας Σινάνογλου ο κ. Σταύρος Καραγκιούλογλου.

Στο δεύτερο μέρος και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενώσεως, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» των Γιώργου Πουλημένου (προγραμματιστή Η/Υ) και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου (γεωλόγου/ γεωγράφου).
Στην αρχή της παρουσίασης χαιρετισμό απηύθυνε η εκδότης Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν που μεταξύ άλλων τόνισε : «……Απ’ όλες τις εικόνες της Σμύρνης, αυτή που πιστεύω ότι έχει εντυπωθεί με τη μεγαλύτερη δύναμη στον νου μας, και την ανακαλούμε άμεσα στο άκουσμα του ονόματος της πόλης, είναι της, μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων, Προκυμαίας της Σμύρνης, του περίφημου Και. Τα επιβλητικά μέγαρα, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα πολυσύχναστα καφενεία, μαζί με τα εμπορικά και διοικητικά κτήρια που καταλάμβαναν την προκυμαία, αποτελούσαν το σύμβολο της δυναμικότητας, ευδαιμονίας και εξωστρέφειας της μητρόπολης του μικρασιατικού ελληνισμού και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της – το Και είχε αναδειχθεί, θα έλεγε κανείς, στην ίδια την ψυχή της πόλης…..».
Στη συνέχεια οι συγγραφείς παρουσίασαν ένα 5/λεπτο βίντεο με αναφορά, τη διαχρονική εξέλιξη της διαμόρφωσης της Προκυμαίας της Σμύρνης από την έναρξη κατασκευής της το 1875 μέχρι το 1922.
Ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου στην ομιλία του, που διανθιζόταν από την προβολή φωτογραφιών, τόλμησε ένα νοερό ταξίδι στα κεφάλαια: οικιστικό, κοσμικό, εμπορικό κ.λ.π. για την Προκυμαία της Σμύρνης δίνοντας πολλές πληροφορίες για τις οικογένειες που διαδραμάτισαν ρόλο στην Προκυμαία, είτε ως κάτοικοι, είτε ως έμποροι, ασφαλιστές, ναυτιλιακοί πράκτορες κ.λ.π.
Ο Γιώργος Πουλημένος από τη μεριά του ανέλυσε τον τρόπο και τη μέθοδο που εργάστηκαν οι δύο συγγραφείς προκειμένου τεχνικώς να μπορέσουν σε ηλεκτρονική μορφή να «αναστήσουν» την Προκυμαία.
Απάντησε δε και σε αρκετές ερωτήσεις του ακροατηρίου που ανυπόμονα ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερα γι’ αυτό το επίτευγμά τους.

Παρέστησαν
Ο εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, πανοσολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Μέντης, η αντιδήμαρχος κ. Γκέλυ Σακαλόγλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι: κα Ελένη Γρίβα και κ. Σωτήρης Σκευοφύλακας, ο αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε κ. Γιάννης Τριανταφυλλίδης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Γουναρίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γιώργος Νουβέλογλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας κ. Έλσα Ανθρακίδου, ο αντιπρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν κ. Δημήτρης Γεωργούδης, η πρόεδρος του συλλόγου «Καππαδοκία» κ. Κούλα Μπρόλιου, ο κ. Κώστας Τσαγκαράκης και πολλοί άλλοι.

Η Ένωση Σπάρτης εκφράζει ευχαριστίες στον ζωγράφο κ. Δημήτριο Βάρβογλη, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση των έργων του Συμεών Σινάνογλου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ