Ελάτε στην παρέα μας

Μοσχάτου - Ταύρου

Ο Α. Ευθυμίου στο Χ-τύπο: “Είναι αναμφισβήτητο ότι έχει διαμορφωθεί μία νέα ταυτότητα και φυσιογνωμία για το Δήμο μας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αναλυτική περιγραφή των σημαντικότερων παρεμβάσεων που πραγματοποιεί η δημοτική αρχή σε Μοσχάτο και Ταύρο προχώρησε ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Ανδρέας Ευθυμίου από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος στάθηκε στα 8 σημαντικότερα έργα και παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί και παράλληλα παρέθεσε ενδεικτικά τις επτά σημαντικές επιτυχίες που αποτελούν άμεσες προτεραιότητες υλοποίησης για το επόμενο διάστημα.

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση να αναφερθώ έργο που παράγεται στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου την οποία και αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά.
Θα ήθελα ξεκινώντας να ενημερώσω τους αναγνώστες σας με ορισμένα στοιχεία του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου. Ο Δήμος μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση: το Νότιο σύνορό του είναι στην θάλασσα με ένα παραλιακό μέτωπο μοναδικής ομορφιάς. Το βόρειο σύνορό μας βρίσκεται στον ιστορικό Ελαιώνα και στην οδό Π. Ράλλη. Ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου συνενώνει την πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο λιμάνι της, μέσω της ιστορικότερης οδού, της οδού Πειραιώς όπου τα Σφαγεία συνιστούν ένα σημαντικό τοπόσημο. Τα τρία αυτά εμβληματικά σημεία (Παραλία, Ελαιώνας, οδός Πειραιώς) αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία στην αναπτυξιακή μας στρατηγική.
Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, ισχυροποιήσαμε το δίκτυο κοινωνικών δομών φροντίδας και εξυπηρέτησης. Ενδυναμώνουμε τον ερασιτεχνικό, μαθητικό και μαζικό αθλητισμό με νέα αθλητικά προγράμματα. Παρέχουμε υψηλού επιπέδου πολιτιστικές λειτουργίες και καλλιτεχνικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Νέες υποδομές και σημαντικά έργα ανάπλασης αλλάζουν την εικόνα της πόλης μας ενώ η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος διαμορφώνουν υψηλή ποιότητα ζωής.

Ενδεικτικά αναφέρω για την τρέχουσα Δημοτική περίοδο ΟΚΤΩ (8) σημαντικές αναπλάσεις και έργα που έχουν ολοκληρωθεί:

  • Ανάπλαση πλατείας Παπαντώνη Λ (ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ) στο Μοσχάτο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ποσό σύμβασης 672.000€
  • Κατασκευή ανοικτών γηπέδων 5Χ5 & 8Χ8 με χορηγία επί της οδού Μιαούλη στο Μοσχάτο .
  • Κατασκευή 7 αιθουσών προσωρινών εγκαταστάσεων στέγασης για την κάλυψη αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
  • Διαμόρφωση οικόπεδου «Πασά», ένας χώρος υποβαθμισμένος που επιβάρυνε περιβαλλοντικά την περιοχή, επιφάνειας 1.266 τ.μ., διαμορφώθηκε σε χώρο στάθμευσης και πρασίνου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής. Το έργο κατασκευάστηκε με  ίδιους πόρους του Δήμου μας ύψους 180.000€.
  • Ολοκληρωμένη ανάπλαση της πλατείας Ανδρέα Παπαδημητρίου επί των οδών Αθ. Διάκου και Τήνου στο Μοσχάτο .
  • Πλήρης ανακατασκευή όλων των παιδικών χαρών από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών και από ίδιους πόρους. Πρόκειται για πρότυπες παιδικές χαρές υψηλής αισθητικής και πιο ασφαλείς.

Ιδιαίτερα σημαντικό έργο που, ήδη, έχει ξεκινήσει αποτελεί η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας σε πέντε κεντρικά σημεία.

Ολοκλήρωση του νέου στόλου οχημάτων και εξοπλισμού που περιλαμβάνει:

  • Ένα (1) απορριμματοφόρο όχημα τύπου πρέσας χωρητικότητας 22 – 24 m3
  • Δύο (2) απορριμματοφόρα οχήματα χωρητικότητας 16 m3
  • Ένας (1) ελκυστήρας με ημιρυμουλκούμενο απορριμματοκιβώτιο (κοντέινερ)
  • Ένα (1) υδροφόρο όχημα Δεξαμενής 10.000 lt
  • Ένα (1) ελαστικοφόρο Φορτωτή Πλάγιας Ολίσθησης με Συνοδευτικό Εξοπλισμό
  • Δύο (2) αστικά Λεωφορεία
  • 350 νέοι πράσινοι κάδοι για αστικά απορρίμματα
  • 80 νέοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης και 110 καφέ κάδων
  • 10 «κόκκινοι» κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών, λευκών ειδών κλπ
  • 12 υπόγειοι κάδοι με πόρους από το πράσινο ταμείο και ίδιους πόρους.

Η προσοχή μας στρέφεται και στις θεωρούμενες «μικρές» αλλά ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις καθώς σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα και την ασφαλή λειτουργία των υποδομών και του εξοπλισμού σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Συστηματικές συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, αύλειων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Σημαντικές ανακαινίσεις σε δημοτικά κτίρια και πολιτιστικούς χώρους όπως είναι το γκαράζ του Δήμου και οι δύο ιστορικοί δημοτικοί κινηματογράφοι Σινέ Κήπος και Σινε Μασκώτ.
  • Τακτικές αντικαταστάσεις χλοοτάπητα στα ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου, δαπέδου στα κλειστά γυμναστήρια, τοποθέτηση εξεδρών όπως και ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού τους.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών συγκροτημάτων.
  • Εκσυγχρονισμός του στόλου οχημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

Πώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου; Με ποιους τρόπους στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και των επαγγελματιών;
Η περίοδος της πανδημίας ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που ακόμη συνεχίζεται. Ο Δήμος μας προσπάθησε και πέτυχε να διατηρήσει σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό την επάρκεια λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση του covid 19. Καταφέραμε και χτίσαμε ένα τείχος προστασίας και πρόληψης με συνεχή τεστ όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και σε κοινωνικές δομές, σε εκπαιδευτικούς, σε αθλητικά σωματεία κλπ. Τεστ που γίνονται τόσο από τον EΟΔΥ σε όλους τους πολίτες, όσο και τεστ που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται με δαπάνες του Δήμου. Ο Δήμος μας δεν φείδεται σε τίποτα προκειμένου να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την υγεία των συμπολιτών μας.
Τα τεστ, όμως, από μόνα τους δεν θα μας απαλλάξουν από την πανδημία. Για αυτό και καλώ όλους να εμβολιαστούν. Προσωπικά, εμβολιάστηκα αμέσως γιατί εμπιστεύομαι την επιστήμη, εμβολιάστηκα για να μπορώ να βλέπω την υπέργηρη μητέρα μου χωρίς να φοβάμαι ότι θα της μεταδώσω τον ιό. Δεν εμβολιάστηκα για να μου δώσουν κάτι για αντάλλαγμα αλλά για να προφυλάξω την υγεία μου σκεφτόμενος τόσους φίλους και γνωστούς όπως και τους χιλιάδες άλλους που έχασαν τη ζωή τους από τον covid-19.
Όσον αφορά τους επαγγελματίες της πόλης για όλο αυτό το διάστημα σταθήκαμε δίπλα τους με διάφορα ανακουφιστικά μέτρα και, κυρίως, με την συστηματική επικοινωνιακή πολιτική μας ώστε οι συμπολίτες να ψωνίζουν από την πόλη μας ώστε να τονώσουμε την τοπική οικονομία.
Για εμάς η αλληλεγγύη αποτελεί στάση ζωής και συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε την κοινωνική συνοχή ισχυροποιώντας το δίκτυο κοινωνικών δομών φροντίδας και εξυπηρέτησης με σημαντικές δράσεις πρόνοιας και προαγωγής υγείας.

Δώσατε μεγάλο αγώνα για να προχωρήσουν τα έργα στο παραλιακό μέτωπο σε συνεργασία και με τους γειτονικούς δήμους. Πιστεύετε πως πλέον μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης;
Η χρηματοδότηση της Β΄ φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου είναι ένας διαρκής αγώνας. Τον Μάιο του 2021, η πολύμηνη ομόφωνη και ομόθυμη προσπάθεια του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου- σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας- οι συναντήσεις που είχαμε με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους Βουλευτές της περιοχής και τις περιφερειακές παρατάξεις απέδωσε καρπούς καθώς συμπαραστάθηκαν και συνέβαλαν ενεργά στην επιτυχή εξέλιξη της πορείας του σημαντικού και εμβληματικού αυτού έργου.


Η Περιφέρεια Αττικής έχει ανακοινώσει την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την χρηματοδότησή του με 200 εκατομμύρια ευρώ, που δικαιώνει τους αγώνες μας και ανταποκρίνονται ακριβώς στο αίτημά μας για την ένταξη της Β΄ φάσης του έργου στο Π.Δ.Ε. Έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή της εξαγγελίας και αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Οι διεκδικήσεις μας παραμένουν σταθερές και αμετάβλητες όλα αυτά τα χρόνια σε τρία βασικά σημεία:

  • τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου,
  • τη δημιουργία φορέα διοίκησης με τη συμμετοχή του Δήμου μας,
  • την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής και τη διακοπή συσσώρευσης νέων.

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;
Παραθέτω ενδεικτικά ΕΠΤΑ (7) σημαντικές επιτυχίες που αποτελούν άμεσες προτεραιότητες υλοποίησης για το επόμενο διάστημα:

  • Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η χρηματοδότηση της Β’ φάσης της ανάπλασης του Πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 590.000€ με τίτλο «Βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων με ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή».
  • Εγκεκριμένες μελέτες για χρηματοδότηση από ΟΧΕ Αθήνας για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος του 1ου & 2ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Ταύρου όπως και του κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ταύρου, προϋπολογιστικού ποσού 2.371.000 €.
  • Προτεινόμενη Πράξη με τίτλο «Αθλητική Κτιριακή Υποδομή nZEB για την Κινητοποίηση των Ενεργών Πολιτών του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου». Ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων αθλητικών χώρων του εξωτερικού και μελετώντας αντίστοιχες περιπτώσεις ο Δήμος μας στοχεύει στην μετατροπή του Κλειστού Γυμναστηρίου Μοσχάτου σε πρότυπο κέντρο άθλησης μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογιών ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλισθεί η αναβάθμιση της αθλητικής εγκατάστασης σε ενεργειακή κατηγορία Β+. Επίσης, υποβοηθά στην εμπέδωση της κουλτούρας της πράσινης ανάπτυξης μέσω πρότυπων δράσεων στους πολίτες του Δήμου μας ώστε να προκύψουν ενεργειακά και περιβαλλοντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
  • Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με 5.000.000€ για την ανάπλαση της περιοχής των προσφυγικών του Ταύρου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με στόχο τη δημιουργική ανάδειξη του ιστορικού φορτίου της περιοχής και τη δημιουργία ενός οικείου χώρου για ελεύθερη και προστατευμένη υπαίθρια παραμονή.
  • Ξεκίνησε η αποκατάσταση των αιθουσών από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στο χώρο των Σφαγείων στον Ταύρο προϋπολογισμού 1.200.000€ με χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Με την ενεργή συμμετοχή του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RINNO για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας εργατικής πολυκατοικίας στον Ταύρο και το οποίο χρηματοδοτείται από τους Ορίζοντες της Ε.Ε. Η πολυκατοικία θα αναβαθμιστεί ενεργειακά σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου καθιστώντας την ως ένα από τα πρώτα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.Π.Α.Κ.) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με την αρωγή και υποστήριξη του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα RINNO1.
  • Προμήθεια τριών (3) φορτηγών και δύο (2) απορριμματοφόρων κόστους 1.521.000€ με τη μέθοδο Leasing που καλύπτει το σύνολο της προμήθειας και με την πενταετή συντήρηση επιτυγχάνοντας ποιότητα, αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση χρόνου αποκατάστασης ζημιών.

Είστε ένας δήμαρχος με τεράστια εμπειρία και συντριπτική απήχηση, όπως μαρτυρούν και τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά γενικότερα αποτελεί και κοινή διαπίστωση των πολιτών του Μοσχάτου και του Ταύρου. Δεν μπορούμε να μη σας ρωτήσουμε, πως τα καταφέρνετε;
Χρειάζεται γνώση και εμπειρία, επιλογή ικανών συνεργατών και διατύπωση συγκεκριμένου σχεδίου και οράματος. Επίσης, απαιτείται η πλήρης αφοσίωση στο έργο καθώς κάθε μέρα είναι ημέρα δράσης και προσφοράς στον πολίτη. Καθημερινά παλεύουμε με επιμονή και πάθος χωρίς μεγάλα λόγια και εντυπωσιασμούς για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πόλης και στις προσδοκίες των πολιτών. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.
Αποτελούμε δύναμη σταθερότητας, εγγύησης και συνέχειας ενός πολύ μεγάλου έργου και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Έντεκα χρόνια τώρα, όλοι μαζί διοίκηση, εργαζόμενοι, δημότες εθελοντές, σύλλογοι, σωματεία, φορείς και Εκκλησία εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση: την κοινωνική υπευθυνότητα και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κάθε συμπολίτη μας που αντιμετωπίζει προβλήματα. Θέσαμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τον άνθρωπο και τα προβλήματά του.
Όλη αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται βέβαια από ένα άνθρωπο. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής, στο ανθρώπινο αποθεματικό που διασφαλίζει τις συλλογικές αξίες εκφράζοντας το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό. Οι συμπολίτες μας κρίνουν καθημερινά και συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται για το συλλογικό και το κοινό όφελος. Προχωράμε με το ήθος, τις αρχές και τις αξίες μας. Πορευόμαστε με το κύρος του έργου μας, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;
Ο Δήμος μας συνεχώς ισχυροποιείται σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και αθλητικής ζωής συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης μας.
Έχει επιτευχθεί η διαμόρφωση ενός κοινού αισθήματος και μίας κοινής τοπικής συνείδησης στους κατοίκους του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου. Επίσης, είναι αναμφισβήτητο ότι έχει διαμορφωθεί μία νέα ταυτότητα και φυσιογνωμία για το Δήμο μας με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυξάνουν το κύρος και την ελκυστικότητα και που τον καθιστά σύγχρονο και ισχυρό.
Αυτή η νέα ταυτότητα θα ολοκληρωθεί στη διάρκεια της επόμενης περιόδου καθώς έχουμε εκπονήσει σχέδια για το μέλλον και μπορούμε ακόμη περισσότερα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ