Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Σαν την Χαλκιδική δεν έχει… διάνοιξη: Αντιπαράθεση νυν και πρώην δημάρχου για την αναγκαιότητα της διάνοιξης της οδού Χαλκιδικής στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του δημάρχου Μεταμόρφωσης, κ. Στράτου Σαραούδα, στο αίτημα της κατοίκου της περιοχής του Προφήτη Ηλία, όπως έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Για να κάνουμε μία σύνδεση με τα προηγούμενα, θυμίζουμε ότι η εφημερίδα μας παρουσίασε ένα ρεπορτάζ πριν από λίγες ημέρες, όπου ιδιοκτήτρια ακινήτου στην οδό Προφήτη Ηλία, στη Μεταμόρφωση, καλούνταν να αποζημιώσει με ένα ποσό που φτάνει τις 20.000 ευρώ, την σχεδιαζόμενη διάνοιξη της παρακείμενης οδού. Η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια μεγαλώνει μόνη της τα δύο δίδυμα ανήλικα κορίτσια της, καθώς έχει χάσει τον σύζυγο της, δεν εργάζεται και δεν έχει κάποιο εισόδημα πέρα του επιδόματος Α21 (επίδομα παιδιών) και έλαβε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών μία ειδοποίηση ότι θα πρέπει να παραστεί στο δικαστήριο που θα γίνει το Χειμώνα και στο οποίο θα οριστεί η τιμή για την απαλλοτρίωση του ακινήτου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάνοιξη της οδού. Στη συνέχεια ενημερώθηκε ότι με βάση την τιμή μονάδας που αναμένεται να ορίσει το δικαστήριο, της αντιστοιχεί ένα ποσό που φτάνει τις 20.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει γιατί θα πρέπει να αποζημιώσει 83 τ.μ. με 240 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι παρόδιοι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν πρόσωπο σε διανοιγόμενη δημοτική οδό είναι υπόχρεοι αποζημίωσης για τα ακίνητα που απαλλοτριώνονται.

 

Δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη ο δήμος Μεταμόρφωσης

Στον επίλογο του ρεπορτάζ τονίζαμε ότι επί της ουσίας η ιδιοκτήτρια ελπίζει στη βοήθεια του δήμου για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωση. Αυτή η βοήθεια, λοιπόν, θα υπάρξει, καθώς ο δήμαρχος της πόλης, ξεκαθάρισε πως ο δήμος θα σταθεί δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται από τις διανοίξεις των δρόμων που πραγματοποιεί ο δήμος. Φυσικά, τόνισε πως αυτό θα γίνει αφού εξεταστούν τα απαραίτητα στοιχεία και τότε ο δήμος θα είναι αρωγός σε όσους έχουν ανάγκη.

Μ. Καρπέτας: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξει η Χαλκιδίκης, μετά την Ποσειδώνος”

Η αναφορά του κ. Σαραούδα στις διανοίξεις των οδών έδωσε την αφορμή στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, να θέσει τις σοβαρές ενστάσεις του στην απόφαση διάνοιξης της οδού Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος, τόνισε: “Η οδός Χαλκιδικής προβλεπόταν να είναι 16 μέτρα γιατί θα συνέδεε την Τατοΐου με την Εθνική Οδό. Έχει διανοιχτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της και είναι και λειτουργική. Το κομμάτι από την Ποσειδώνος και κάτω που έχει μείνει αδιάνοικτο είναι εκείνο που δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξει πλέον αφού τα κυκλοφοριακά δεδομένα έχουν αλλάξει. Δηλαδή ο βραχίωνας εισόδου από την Εθνική οδό για την Αττική Οδό που κατασκευάστηκε είναι απαγορευτικός για να επεκταθεί η οδός Χαλκιδικής προς την Εθνική Οδό. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να διανοιχτεί η Χαλκιδικής από την Ποσειδώνος και κάτω. Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει είτε τροποποίηση του Σχεδίου, είτε να μην υλοποιηθεί περαιτέρω διάνοιξη”. Και στη συνέχεια συμπλήρωσε ο κ. Καρπέτας: “Υπάρχει ένα σημείο στην οδό Χαλκιδικής το οποίο από πλευράς αισθητικής, τόσο από πλευράς κυκλοφορίας και λειτουργικότητας είναι από τα χειρότερα στην πόλη. Αναφέρομαι στο “Κοταράδικο”. Αυτό το θέμα είχε λυθεί αλλά δυστυχώς η σημερινή διοίκηση για λόγους ακατανόητους δεν υλοποίησε την έτοιμη λύση αλλά ανέσυρε την Πράξη Αναλογισμού και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε πολύ κόσμο. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι τρία σπιτάκια θα πρέπει να κατεδαφιστούν, τρεις οικογένειες να ξεσπιτωθούν και ένα σωρό άλλοι άνθρωποι είτε να χάσουν τον ζωτικό χώρο μπροστά από την πόρτα τους, είτε να υποχρεωθούν να πληρώσουν αποζημιώσεις για την υλοποίηση της Πράξης Αναλογισμού. Είναι ένα σοβαρότατο λάθος που δεν έχει κανένα λόγο να γίνει. Ελπίζω η διοίκηση να το αποσύρει.”

Ολοκληρώνοντας ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε και σε κάποιες φήμες που κυκλοφορούν στην πόλη σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Αυτό το οποίο σας αποδίδεται – δεν το αποδίδω εγώ γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι ισχύει – είναι ότι γίνεται γιατί εξυπηρετείται μία συγκεκριμένη επιχείρηση που έχει πολλά φορτηγά.”

 

Δήμαρχος: Ας έχω και πολιτικό κόστος για να πάει η Μεταμόρφωση μπροστά

Απαντώντας σε όσα ανέφερε ο πρώην δήμαρχος, ο κ. Σαραούδας τόνισε: “Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μία Πράξη Αναλογισμού από το 2003 για την οδό Χαλκιδικής. Δεν υπάρχει τροποποίηση από τα 16 μέτρα στα 8 για τον δρόμο όταν τα σπίτια εκεί έχουν βγάλει άδειες με 16μετρο δρόμο μπροστά τους. Η απόφαση είχε παρθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο τότε και δεν ασχολήθηκε κανείς τόσα χρόνια. Ξέρετε ότι απαγορεύεται να μειωθεί ο κοινόχρηστος χώρος. Οπότε προχωράμε στην διάνοιξη και συμπεριφερόμαστε με κοινωνικά κριτήρια σε όσους ιδιοκτήτες πρέπει να αποζημιώσουν”.

Βεβαίως, ο δήμαρχος δε γινόταν να αφήσει αναπάντητο το σχόλιο του κ. Καρπέτα για τις φήμες που κυκλοφορούν και δήλωσε: “Για όλους σας έχω ακούσει πολλά. Αλλά δεν τα μεταφέρω δημόσια. Αυτό που λέτε ότι έχω κάποιον φίλο, θα πρέπει να σταματήσει. Έχω αποδείξει ότι δεν κάνω καμία εξυπηρέτηση. Δεν έχει κανένας φίλος μου φορτηγά, όχι ότι θα με επηρέαζε αν είχε. Αυτό που κάνουμε είναι να βοηθάμε την πόλη και τους κατοίκους της να προχωράνε μπροστά.”

Συμπερασματικά ο δήμαρχος ολοκλήρωσε λέγοντας πως θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία και ο δήμος θα βοηθήσει όπου χρειάζεται όλους τους ιδιοκτήτες. Τόνισε πως δεν τον απασχολεί να θα έχει πολιτικό κόστος αυτή η απόφαση γιατί αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να πάει η πόλη μπροστά. Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να πάει στο Γραφείο Δημάρχου ώστε να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τους πολίτες.

Σε εκείνο το σημείο η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου υπενθύμισε πως θα έρθει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και το Σώμα προχώρησε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ