Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό Ρεπορτάζ: Μάχη 2 γύρων για 2 υποψηφίους στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχει αρχίσει να σχηματοποιείται και στον Δήμο της Μεταμόρφωσης ο προεκλογικός χάρτης και όλα δείχνουν ότι πάμε σε μία μάχη ανάμεσα στον επί δύο θητείες δήμαρχο, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Στράτο Σαραούδα.

Πάμε να καταγράψουμε όσα έχουν προηγηθεί στα δημοτικά πράγματα της πόλης προκειμένου να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το τι θα προκύψει από τις κάλπες που θα στηθούν τον Μάιο στη Μεταμόρφωση.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει

Η “Νέα Πορεία”, η παράταξη που ηγείται ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, αντίθετα με την προηγούμενη θητεία, σε αυτήν κατάφερε να μην έχει πολλές ανεξαρτητοποιήσεις και να κρατήσει ενωμένη τη δημοτική της ομάδα. Μοναδική εξαίρεση η κα Χριστίνα Αντωνοπούλου, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε και αναμένεται να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της παράταξης του κ. Σαραούδα.

Από εκεί και πέρα, με τη διοικούσα παράταξη συστρατεύθηκε ο κ. Παναγιώτης Χρυσανθίδης, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2002.

Όσον αφορά στο κομματικό σκέλος, η “Νέα Πορεία” είχε ξεκινήσει ως παράταξη που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝΑΛ. Πλέον ο δήμαρχος βρίσκεται πoλύ κοντά και με το κόμμα της ΝΔ όπως και κάποια στελέχη του Συνδυασμού. Βέβαια, παραμένουν φιλικά προσκείμενα προς το ΚΙΝΑΛ πολλά στελέχη της παράταξης. Ο κος Μιλτιάδης Καρπέτας κινείται με χαμηλό προφίλ περιμένοντας οι πολίτες να τον εμπιστευθούν για μια ακόμα φορά.

“Ελπίδα” για τη… δημαρχεία

Βασικός αντίπαλος του κ. Καρπέτα για τον δημαρχιακό θώκο της Μεταμόρφωσης είναι ο κ. Στράτος Σαραούδας, επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα για την Μεταμόρφωση». Είναι η παράταξη που “ακούμπησε” την είσοδό της στην δεύτερη Κυριακή στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτές ελπίζει να το καταφέρει και θα στηριχθεί στο ότι διατήρησε τα στελέχη της ενώ παράλληλα ενισχύθηκε με τα κορυφαία στελέχη της παράταξης του κ. Τζίτζιφα που είχε εκλεγεί στη δεύτερη θέση το 2014. Ενώ όπως γράψαμε και παραπάνω φαίνεται να έχει αίσιο τέλος το πολιτικό φλερτ με την κα Αντωνοπούλου.

Την τρέχουσα δημοτική περίοδο είχε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς ουσιαστικά η παράταξη του κ. Τζίτζιφα “σκόρπισε” μετά την αποχώρηση του πρώην δημάρχου.

Κομματικά η “Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση” κατατάσσεται στο γαλάζιο στρατόπεδο όμως έχει υποψηφίους από όλους τους γειτονικούς κομματικούς χώρους.

Πριν από λίγους μήνες έμοιαζε σίγουρη και η συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Περιβολαράκη, επίσημο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 που όμως σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο κος Στράτος Σαραούδας αεικίνητος και φιλόδοξος πιστεύει ότι αυτή τη φορά οι δημότες θα τον εμπιστευθούν και θα του δώσουν την ευκαιρία να διοικήσει από τη θέση του δημάρχου.

Γκραν… αουτσάιντερ

Να κάνει την έκπληξη και να “σπάσει” το παραπάνω δίδυμο στοχεύει η «Συμμαχία Πολιτών» για τη Μεταμόρφωση. Η παράταξη που ηγείται ο κ. Βασίλης Καραβάκος  μπορεί στις προηγούμενες εκλογές να έμεινε στην προτελευταία θέση, μεταξύ των εφτά υποψηφίων, όμως πλέον δείχνει να μπορεί να πάει ψηλότερα.

Ο κος Καραβάκος με δυναμική παρουσία στο χώρο της αντιπολίτευσης όλα τα χρόνια, διεκδικεί να κάνει την έκπληξη. Με τη Συμμαχία κατεβαίνουν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να εκπροσωπήσει τους ψηφοφόρους που ιδεολογικά είναι αριστερότερα του ΚΙΝΑΛ. Ενώ υποψήφιος θα είναι και ο κ. Δημήτρης Ρεντζής που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κ. Χαρίση.

Θα παίξει ρόλο

Τις δυνάμεις του για πρώτη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος θα μετρήσει ο κ. Σάββας Νάνος. Ο επικεφαλής της παράταξης “Πολιτεία Πολιτών” έχει το ίδιο πολιτικό παρελθόν με τον κ. Στράτο Σαραούδα, καθώς προέρχονται από τον Συνδυασμό που ηγείτο ο κ. Τζίτζιφας και πλέον προχώρησε στο επόμενο στάδιο, να ιδρύσει παράταξη και να διεκδικήσει τη δημαρχεία.

Αν θα έπρεπε να τον κατατάξουμε κάπου κομματικά θα λέγαμε πως εκφράζει περισσότερο τις φιλελεύθερες ιδέες.

Νέο πρόσωπο – σταθερή αξία

Με νέο υποψήφιο κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης. Συγκεκριμένα, η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ θα έχει ως επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Μακρίδη, στη θέση του κ. Μανώλη Πετάση, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω κέρδισε την εκτίμηση όλων για το επίπεδο των τοποθετήσεών του στην τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Και “Πράσινη” υποψηφιότητα

Η τελευταία, επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας έρχεται από τον κ. Γιάννη Δελή, επικεφαλής της νεοσύστατης παράταξης “Πράσινη Πόλη” που στηρίζεται από το Πράσινο Κίνημα. Όπως εύκολα διαπιστώνει κάποιος είναι μία υποψηφιότητα που θέλει να εκπροσωπήσει τους πολίτες με έντονες οικολογικές ανησυχίες.

Η μόνη εκκρεμότητα

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως δεν μοιάζει πιθανό να είναι υποψήφιος ο κ. Μιχάλης Χαρίσης, ο οποίος είχε πάει αρκετά καλά στις προηγούμενες εκλογές. Τα στελέχη της παράταξης “Νέοι Ορίζοντες” αναμένεται να συστρατευθούν με τις περισσότερες από τις παραπάνω παρατάξεις. Πάντως επαναλαμβάνουμε πως δεν έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις.

Στο δήμο Μεταμόρφωσης έξι τα ψηφοδέλτια μέχρι στιγμής, με αποχωρήσεις, αλλά και νέες υποψηφιότητες, με πολλές μετακινήσεις υποψηφίων αλλά και ανακατεμένη η «τράπουλα» των ψήφων, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον  και θα μας κρατά σε αγωνία, διότι μπορεί να δούμε σε πολλές θέσεις ανακατατάξεις και ανατροπές την πρώτη Κυριακή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ