Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Μ. Καρπέτας: “Διοίκηση «μιας χρήσεως» που θα αφήσει μόνο ζημιές” – Αποκλειστική συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκλειστική συνέντευξη του πρώην δημάρχου Μεταμόρφωσης Μ. Καρπέτα για τον ένα χρόνο της ανάληψης της δημοτικής αρχής από τον Σ. Σαραούδα

Καταιγιστικός κατά της δημοτικής αρχής Μεταμόρφωσης ήταν ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη που μας παραχώρησε.

“Υπάρχει βαθειά οπισθοδρόμηση παντού και σ’ όλα τα επίπεδα”, τόνισε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τον πρώτο χρόνο της διοίκησης Σαραούδα και συμπλήρωσε πως καλό βαθμό ο κ. Σαραούδας και η Διοίκηση του παίρνουν “μόνο στις φωτογραφίες, όπου πραγματικά «διαπρέπουν» και στα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» που πουλάνε καθημερινά”.

Ο πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για “τυχοδιωκτική συμμαχία μεταξύ Σ. Σαραούδα και Β. Καραβάκου, η οποία έχει μεγάλες ομοιότητες της συμμαχίας Τσίπρα – Καμμένου”.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Καρπέτα που αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην πολιτική ζωή της πόλης έχει ως εξής:

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της πρώτης χρονιάς της Διοίκησης του κ. Σ. Σαραούδα, πού θα στεκόσασταν. Πού θα λέγατε ότι έχει υστερήσει και πού θα δίνατε καλό βαθμό;

Η συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της θητείας του κ. Σ Σαραούδα, προσφέρεται για έναν πρώτο απολογισμό, αν και οι συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός θολώνουν αρκετά την εικόνα. Παρά ταύτα, η νέα Διοίκηση κατάφερε να δείξει πολύ νωρίς προθέσεις και δυνατότητες. Πριν αναλάβει ο κ. Σαραούδας προσπάθησε να καταστρέψει τα πολύ σημαντικά για το μέλλον της πόλης που είχαν δρομολογηθεί και βρίσκονταν στο τελικό στάδιο. Θυμίζω ότι αμέσως μετά τις εκλογές έτρεχε στον Επίτροπο και στο
Ελεγκτικό Συνέδριο για να αποτρέψει τις αγορές που ήσαν έτοιμες και τις είχε ψηφίσει και ο ίδιος. Τώρα τρέχει και φωτογραφίζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να επιτύχει αυτό που ήταν έτοιμο και το χάλασε ο ίδιος. Τι γίνεται αλήθεια με το κτήμα Κουτσουμπέλη, το κτήμα Λαμπάκη- Κουμπούρη, τη διάνοιξη της οδού Χαλκιδικής, της οδού Παπαδιαμάντη, της οδού και της πλατείας Ξενίας κ.τ.λ., που ήταν όλα τελειωμένα και δεν άφησε να υπογραφούν τα συμβόλαια; Μικροψυχία, μικρόνοια ή κάτι άλλο πολύ χειρότερο;

Και μόνο η ματαίωση αυτών των αγορών αποτελεί μια καταστροφή για το μέλλον της πόλης. Και δεν είναι η μόνη. Αγοράσαμε, μετά τις εκλογές παρά τη λυσσαλέα αντίδρασή του και ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες και του παραδώσαμε οικόπεδο 611 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της πόλης, με μόλις 131.000 €, για να γίνει Κέντρο Υγείας, που ήταν έτοιμο να ιδρυθεί και διοικητικά αλλά ο κ. Σαραούδας, σχεδιάζει και υπόσχεται … πανωσηκώματα. Μέχρι εκεί φτάνει. Πανωσηκώματα ξέρει, πανωσηκώματα ονειρεύεται. Σ’ αυτές τις καταστροφές στέκομαι πριν απ’ όλα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Και δεν υπάρχει απλώς υστέρηση. Υπάρχει βαθειά οπισθοδρόμηση παντού και σ’ όλα τα επίπεδα. Από την ανάκληση της απόφασης για κατεδάφιση του ερειπωμένου και επικίνδυνου παλαιού Ναού μέχρι τα εργασιακά όπου οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε ημέτερους ευνοούμενους και νομιζόμενους «εχθρούς», που διώκονται ανελέητα, τη διοικητική παράλυση με την εγκαθίδρυση παραδιοικητικού συστήματος, τις μάχες παρασκηνίου για τις αντιμισθίες, τους έμμισθους και «άμισθους» ειδικούς συμβούλους, την άθλια λειτουργία του Δημ. Συμβουλίου και τη χυδαιότητα του αφασικού δημόσιου λόγου, που διατυπώνεται από τον Δήμαρχο και τους περισσότερους Δημ. Συμβούλους του.

Καλό βαθμό ο κ. Σαραούδας και η Διοίκηση του παίρνουν μόνο στις φωτογραφίες, όπου πραγματικά «διαπρέπουν» και στα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» που πουλάνε καθημερινά. Ένα μόνο παράδειγμα: Για δεκαετίες χώρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου παραχωρείται για τις αιμοδοσίες που οργανώνει ο Σύνδεσμος «Κωστάκης Μεσογίτης». Κανείς ποτέ δεν είχε την ευτέλεια να καπηλευτεί αυτήν την αυτονόητη παραχώρηση στον Σύνδεσμο, που αποτελεί το καμάρι του Δήμου και επιτελεί μοναδικό έργο. Ο κ. Σ Σαραούδας ανήρτησε βίντεο-διάγγελμα για να καυχηθεί για την παραχώρηση που ούτε έκανε ούτε θα μπορούσε να αρνηθεί. Απίστευτο αλλά αληθινό!

Στις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου παρατηρείται μια πρωτοφανής ένταση ανάμεσα στη Διοίκηση και τις περισσότερες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Που οφείλεται αυτή κατά τη γνώμη σας.

Δεν είναι μόνο η ένταση πρωτοφανής, είναι πολλά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα το πολιτικό πλαίσιο. Στο Δήμο μας επαναλαμβάνονται, σε μικρογραφία και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας την περίοδο 2015- 2019. Η τυχοδιωκτική συμμαχία μεταξύ Σ. Σαραούδα και Β. Καραβάκου, έχει
μεγάλες ομοιότητες και όλα τα χαρακτηριστικά της συμμαχίας Τσίπρα- Καμμένου, με αναποδογυρισμένους τους ρόλους και τις επιδιώξεις. Η διαφορά είναι ότι ο Καραβάκος αποβλέπει και πιστεύει ότι την κατάλληλη στιγμή θα καταπιεί τον Σαραούδα. Αρκεί να φύγουν από την μέση, αυτοί που βλέπει ως εμπόδιο στα σχέδιά του.

Αυτή η πολιτική συμμαχία δίνει τον τόνο στο δημόσιο λόγο, που κυριαρχείται από εμπάθεια, μισαλλοδοξία, χυδαιότητα και επιθετικότητα. Η ανασφάλεια και η αδυναμία διατύπωσης στοιχειωδώς συγκροτημένου λόγου από τον κ. Σαραούδα, τον ωθούν να αντιδρά σπασμωδικά και να εκτρέπεται ακόμα περισσότερο, νομίζοντας ότι του επιτίθενται, ακόμα και όταν διατυπώνεται η πιο καλόπιστη άποψη από τις πλευρές που θεωρεί εχθρικές.

Προσθέστε την επίσης, πρωτοφανή ανικανότητα στην οργάνωση και τη διεύθυνση μιας δημόσιας συζήτησης και έχετε τα βασικά στοιχεία που ερμηνεύουν και την ένταση, το απαράδεκτο επίπεδο λειτουργίας του Δημ. Συμβουλίου και τις ατέλειωτες συνεδριάσεις περί του τίποτα και για το τίποτα. Ο κορωνοϊός ήταν σωτήριος για τον κ. Σαραούδα, γιατί, εκτός των άλλων, συγκάλυψε αρκετά το χάος στο οποίο έχει οδηγήσει η Διοίκησή του, το θεσμικά κορυφαίο πολιτικό όργανο του Δήμου.

Πρόσφατα το Δημ. Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα κατά της εγκεκριμένης επένδυσης 93 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή ΒΙΠΕ- ΒΙΟΠΑ. Ποια είναι η δική σας άποψη για το θέμα και γιατί αποχωρήσατε από τη συζήτηση;

Επένδυση 93 εκατομμυρίων ευρώ, δεν την αρνείται ούτε ο Τράμπ ούτε ο Πούτιν ούτε ο Σι. Μόνο στην Ελλάδα αντιμάχονται τέτοιες επενδύσεις επαγγελματίες μαυραγορίτες της μιζέριας, τυχοδιώκτες που θέλουν να στήσουν καρτέρι για να εκβιάσουν οι ανίκανοι και θλιβεροί πολιτικάντηδες, που κοροϊδεύουν τον κόσμο. Να προσθέσουμε και το ΚΚΕ, που έντιμα μεν αλλά εξωπραγματικά, δεν θέλει καμία επένδυση και τίποτα…καπιταλιστικό.

Στην περίπτωση μας, η συγκεκριμένη επένδυση που πρόκειται να γίνει στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του ΒΙΠΕ-ΒΙΟΠΑ, θα αποτελέσει η ατμομηχανή για την περιβαλλοντική οικονομική, αισθητική και αναπτυξιακήαναβάθμιση της πόλης. Ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο, έξω από τον αστικό ιστό της πόλης, που θα προσελκύει κόσμο από τη Λαμία και τα νοτιότερα είναι ό, τι καλύτερο θα μπορούσε να φανταστεί και να περιμένει κανείς από πλευράς ιδιωτικών επενδύσεων τεράστια ώθηση για την πόλη και σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας.

Γι’ αυτό άλλωστε το υποστήριξαν με θέρμη ο αείμνηστος Δημ. Τζίτζιφας και ο Δημ. Φωκιανός, γι’ αυτό το προωθήσαμε εμείς, γι’ αυτό το ενέταξε στα έργα FAST-TRACK ακόμα και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό το βάζει σε προτεραιότητα και η σημερινή Κυβέρνηση.

Ο κ. Σ Σαραούδας, όμως, είναι αναγκασμένος τουλάχιστον να παριστάνει πως εναντιώνεται. Για δύο λόγους: Ο πρώτος γιατί ψάρευε ψήφους και… στελέχη, με το επιχείρημα ότι θα έρθει το “MALL” και θα κλείσει τα… σουβλατζίδικα της γειτονιάς. Ο δεύτερος γιατί του το επιβάλει ο κος Καραβάκος – (που έχει τους δικούς του συγκεκριμένους λόγους και να θέλει να ηγηθεί του «αγώνα» κατά του «MALL») – και δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Για να αντιληφθεί ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, σημειώνω δύο ανάλογες περιπτώσεις, μια θετική και μία αρνητική. Η θετική: Ο αριστερός αλλά ευφυής Γ. Ιωακειμίδης καλοδέχτηκε το «Allou Fun Park » στο Ρέντη και ένας υποβαθμισμένος τόπος μετατράπηκε σε κέντρο Εμπορίου, Πολιτισμού και Αναψυχής. Η αρνητική: Οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις της Αγ. Παρασκευής αντιτάχθηκαν στη δημιουργία σταθμού του «Μετρό» στην κεντρική πλατεία και ανταγωνίζονταν σε αγωνιστική μαχητικότητα, γιατί τάχα θα υποβαθμιζόταν η πόλη. Αποτέλεσμα: Ο σταθμός «Αγ. Παρασκευή» έγινε στο Χαλάνδρι! Σήμερα, όλοι καταλαβαίνουν το λάθος αλλά η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Η αποχώρησή μας από τη συζήτηση του «ψηφίσματος» Καραβάκου, ήταν αυτονόητη από τη στιγμή που ο Δήμαρχος αρνήθηκε να πάρει θέση και εισήγαγε το θέμα επειδή τον έσερνε ο συνεταίρος. Δεν είχε κανένα νόημα να συμμετάσχουμε σε μια τόσο θλιβερή παράσταση.

Από τη θέση πλέον του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και έχοντας δύο Δημαρχιακές θητείες πίσω σας, πού ρίχνετε το βάρος της άσκησης των θεσμικών σας καθηκόντων;

Χρέος κάθε αντιπολίτευσης και κάθε πολιτευόμενου προσωπικά, είναι να υπηρετεί το γενικό συμφέρον, να συμβάλει σε κάθε τι καλό, να καταγγέλλει τα στραβά και τα ανάποδα και να αποτρέπει τα καταστροφικά. Παρά τις καλές μας προθέσεις να βοηθήσουμε τη νέα Διοίκηση που επέλεξε ο κόσμος, σε κάθε καλή της προσπάθεια, φοβάμαι ότι ο ρόλος μας θα
περιοριστεί στο πώς να αποτρέψουμε ή τουλάχιστον περιορίσουμε τις καταστροφικές επιλογές της.

Λυπάμαι, ειλικρινά που τα πράγματα είναι έτσι. Αλλά έχω πλέον πειστεί ότι πρόκειται για διοίκηση «μιας χρήσεως» που το πέρασμά της θα αφήσει μόνο ζημιές. Μακάρι να κάνω λάθος. Αλλά αυτό έδειξαν τα πράγματα από την επομένη των εκλογών και αυτό συνεχίζουν να δείχνουν μέχρι σήμερα. Δυστυχώς….

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ