Ελάτε στην παρέα μας

Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Ο Κ. Αλλαγιάννης στο Χ-τύπο: «Θαύμα των 24 μηνών»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του Δημάρχου Μαρκοπούλου

Για την πολύ δύσκολη κατάσταση, με την οποία ήρθε αντιμέτωπος όταν εξελέγη δήμαρχος Μαρκοπούλου αναφέρθηκε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης.

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος τόνισε: “Παραλάβαμε έναν Δήμο κυριολεκτικά διαλυμένο σε κάθε επίπεδο, από την Καθαριότητα και τον φωτισμό, μέχρι τα σχολεία, τη λειτουργία των τμημάτων στις υπηρεσίες μας και το οδικό δίκτυο” και απαντώντας στο ερώτημα για το “στοίχημα” που έχει βάλει, μέχρι το τέλος της τετραετίας, μας είπε: “Γνωρίζοντας καλά την  τραγική κατάσταση του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια της εγκατάλειψης, το αρχικό στοίχημα για ολόκληρη την τετραετία ήταν το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα.”

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Μαρκοπούλου, κ. Αλλαγιάννη έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε, η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να μην αφορά την πανδημία του κορωνοϊού. Πως ανταποκρίθηκε ο Δήμος Μαρκοπούλου και ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα που αρχίζουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα;

Η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε τη Διοίκησή μας στους πρώτους της μήνες στο τιμόνι του Δήμου, οπότε τόσο η δυσκολία όσο και η πρόκληση ήταν τεράστια! Πέσαμε αμέσως στα βαθιά, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας έως τώρα κρίνεται άκρως ικανοποιητική. Προβήκαμε στην άμεση εφαρμογή κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου σε κάθε δημόσια υπηρεσία για το προσωπικό μας. Στα σχολεία μας, εξασφαλίσαμε την ύψιστη υγειονομική προστασία, προβαίνοντας σε τακτικές απολυμάνσεις, ενώ τα εφοδιάσαμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε ότι αφορά στην παροχή αντισηπτικών και συσκευές θερμομέτρησης. Αντίστοιχα μέτρα πήραμε και σε κάθε δημοτικό κτήριο του Δήμου μας. Το αποτέλεσμα ήταν να είμαστε σήμερα από τους Δήμους της Αττικής –βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων- με τα λιγότερα κρούσματα, ένα διόλου τυχαίο αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε όλο αυτό να αποτελέσει σύντομα παρελθόν.

 

Με ποιους τρόπους επιχειρεί ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να στηρίξει όσους έχουν πληγεί;

Ο Δήμος Μαρκοπούλου είναι ο πρώτος Δήμος που εγκαινίασε Κοινωνικό Παντοπωλείο το 2011, προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών του Δήμου μας. Μαζί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελούν σήμερα τα κύρια «όπλα» μας υπέρ των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε τέτοια ανάγκη. Τον καιρό της πανδημίας εννοείται πως αυτές οι υπηρεσίες ενισχύθηκαν και ο ρόλος τους διευρύνθηκε για να καλύψει τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν υπό τις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους δημότες και τις επιχειρήσεις που στηρίζουν αυτές τις Δομές μας. Τελευταία προσθήκη στις κοινωνικές μας δομές είναι η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας, που έπειτα από ενέργειες του Δήμου μας, θα εγκαινιάσουμε με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, το οποίον και ευχαριστούμε θερμά.

 

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο μέχρι σήμερα έργο σας, που θα στεκόσασταν;

Από τις συζητήσεις με δημότες και κατοίκους των περιοχών του Δήμου μας, αυτό που εισπράττω σε λιγότερα από δύο χρόνια Διοίκησής μας είναι κυρίως θετικά σχόλια, μιλώντας για το «θαύμα των 24 μηνών», κι αυτός είναι ο σημαντικότερος απολογισμός του έργου μας! Πράγματι, έχοντας παραλάβει έναν Δήμο κυριολεκτικά διαλυμένο σε κάθε επίπεδο, από την Καθαριότητα και τον φωτισμό, μέχρι τα σχολεία, τη λειτουργία των τμημάτων στις υπηρεσίες μας και το οδικό δίκτυο, τα άλματα που έχουμε κάνει μόνο με τον όρο «θαύμα» μπορούν να χαρακτηριστούν! Σήμερα, σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε υφιστάμενα έργα που χρόνιζαν στα συρτάρια, να συντάξουμε πλήθος μελετών και να καταθέσουμε φακέλους προς χρηματοδότηση έργων υποδομών και συντήρησης δομών του Δήμου μας, πράγμα που δεν είχε γίνει ποτέ στον Δήμο Μαρκοπούλου. Στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου καταφέραμε άμεσα να αλλάξουμε το κλίμα στις γειτονιές και να θέσουμε τις βάσεις για το οργανωμένο πλάνο που έχουμε στο μυαλό μας και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Το να μιλάμε σήμερα για έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) που ζηλεύουν αρκετοί Δήμοι και έναν στόλο φορτηγών και μηχανημάτων που συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, συγκρίνεται ίσως με τον άθλο του καθαρισμού της κόπρου του Αυγεία! Ο Ηρακλής το κατάφερε σε μία ημέρα, εμάς μας πήρε λίγες εβδομάδες, αλλά η κατάσταση άλλαξε δραστικά!

Η κατάσταση στην παιδεία ήταν επίσης σε απελπιστικά επίπεδα, παραλαμβάνοντας ασυντήρητα σχολεία γεμάτα αίθουσες προκάτ, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη Δημοτική Αρχή. Σήμερα, μιλάμε για ικανοποιημένα αιτήματα των σχολείων προς τον Δήμο, σε ποσοστό 98%, αγορά οικοπέδου και ήδη έτοιμος φάκελος για την ανέγερση νέου 4ου Δημοτικού σχολείου που θα απομακρύνει όλα τα  κοντέινερ από το Μαρκόπουλο και θα στεγάσει μαθητές Δημοτικού σε ένα νέο, ασφαλές, πανέμορφο και υπερσύγχρονο σχολικό κτήριο! Αξιοσημείωτο έργο έχουν σημειώσει και τα νομικά μας πρόσωπα, σε ότι αφορά στην συντήρηση των πλατειών μας και άλλων χώρων συνάθροισης των δημοτών, δίνοντας ζωή ξανά σε παρατημένους ιστορικούς χώρους και  βέβαια το λιμάνι μας στο Πόρτο Ράφτη και το παραλιακό μέτωπο!

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή;

Παραλάβαμε τον Δήμο, με τα σκουπίδια να αποτελούν το Νο1 πρόβλημα της περιοχής. Ευτυχώς, η εικόνα των βουνών σκουπιδιών σε κάθε γειτονιά και της απέραντης χωματερής,  γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν με συστηματική δουλειά, ορθολογική αντιμετώπιση και  διαχείριση των προγραμμάτων αποκομιδής. Δυστυχώς, τα προβλήματα αφορούσαν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των δημοτών: Καθαριότητα, Πράσινο, Ηλεκτροφωτισμός, Σχολεία, έλλειψη αθλητικών χώρων και λοιπών χώρων συνάθροισης, οδικό δίκτυο και βέβαια το μείζον θέμα της αποχέτευσης του Δήμου. Έχουμε επιτύχει άλματα βελτίωσης στα περισσότερα και έχουμε αλλάξει άρδην την εικόνα του Δήμου πάνω σε όλα!

 

Πείτε μας ποιο είναι το στοίχημα που έχετε βάλει και θέλετε να κερδίσετε μέχρι το τέλος αυτής της θητείας;

Δεν σας κρύβω πως, γνωρίζοντας καλά την τραγική κατάσταση του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια της εγκατάλειψης, το αρχικό στοίχημα για ολόκληρη την τετραετία ήταν το  συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα. Πλέον, κοιτάζοντας πόσα έχουμε πετύχει σε λιγότερο από δύο χρόνια, το στοίχημα αλλάζει, οι προσδοκίες μεγαλώνουν και οι δημότες περιμένουν να συνεχιστεί και να ενταθεί ο θετικός ρυθμός. Το στοίχημα λοιπόν, είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες. Πιάσαμε στόχους 4ετίας, σε λιγότερο από δύο χρόνια. Είμαστε πλέον έτοιμοι και τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ενόψει της θερινής περιόδου, που σίγουρα θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες;

Όπως κάθε θερινή περίοδο στον Δήμο μας, το βλέμμα μας στρέφεται στην αντιπυρική προστασία και στην καθαριότητα. Η ασφάλεια, η καθαριότητα αλλά και η αισθητική που παρουσιάζει ο Δήμος μας, διαθέτοντας ίσως τις ωραιότερες και πιο καθαρές παραλίες της Αττικής, είναι ανάμεσα στα πρωταρχικά μας μελήματα για τους καλοκαιρινούς μήνες που το Πόρτο Ράφτη μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό. Με την πλαζ Αυλακίου να αποτελεί το θερινό μας στολίδι, ευελπιστούμε πως και φέτος θα προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε κάθε επισκέπτη που μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει απόλυτη ανάγκη τέτοιες μικρές «αποδράσεις». Για να συνεχίσω και στην προηγούμενη ερώτησή σας, η γενικότερη αναβάθμιση των υποδομών στη περιοχή του Πόρτο Ράφτη, είναι άμεση προτεραιότητά μας για την επόμενη περίοδο.

 

Κατά πόσο μπορείτε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας εν μέσω πανδημίας και σε ποιες κατευθύνσεις θα ρίξετε το βάρος σας στο επόμενο διάστημα;

Παρά τις αντίξοες συνθήκες στην εποχή της πανδημίας, οι στόχοι και το πρόγραμμά παραμένουν οδηγοί μας. Ήδη έχουμε υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός μας σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα του δημότη και βεβαίως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ