Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

«Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γυναίκα», της Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη, Υποψήφιας Δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης στο Χ-τύπο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα που ξεχωρίζει. Έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες της Γυναίκας για την ανεξαρτησία και την αναγνώριση της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο. Η Γυναίκα χτες, σήμερα αλλά και αύριο έδωσε, δίνει και συνεχίζει να δίνει το δικό της παράδειγμα ζωής. Ένα κυρίαρχο παράδειγμα αφοσίωσης, δημιουργικότητας και διεκδικητικότητας που εξυψώνει διαχρονικά τον πολλαπλό της ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ως μητέρα, σύζυγο και εργαζόμενη.

Στο στίβο της καθημερινότητας ο αγώνας της Γυναίκας είναι μια κούρσα χωρίς σημείο τερματισμού. Σε αυτόν τον αγώνα, η διασφάλιση της ισότητας είναι μια διαρκής δίκαιη και δημοκρατική μάχη που εγγυάται την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας. Η γυναικεία παρουσία έχει εισχωρήσει δυναμικά σε όλους τους τομείς κοινωνικής δράσης έχοντας αποδείξει την ικανότητά της. Ωστόσο, το ανδροκρατούμενο μοντέλο της σύγχρονης κοινωνίας και αναχρονιστικά στερεότυπα επιτείνουν τις διακρίσεις σε βάρος της Γυναίκας στην κοινωνική, εργασιακή και πολιτική πραγματικότητα. Όμως, η Γυναίκα δεν είναι αυτό που το κοινωνικό σύστημα της επιβάλλει να είναι. Η Γυναίκα αποτελεί φορέα οραμάτων, καινοτόμων ιδεών και προτάσεων που μπορούν να αλλάξουν τον ρου των κοινωνιών όπου ζούμε και λειτουργούμε ως άνθρωποι, συμβάλλοντας στη θεμελίωση μιας ανοιχτής κοινωνίας με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους. Μόνο με νέες αντιλήψεις για τον ρόλο της Γυναίκας μπορούμε να μιλάμε για ένα άλλο πρότυπο κοινωνίας. Μόνο με νέες νοοτροπίες της εργοδοσίας απέναντι στη γυναίκα, χωρίς προκαταλήψεις, μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Δυστυχώς, παρά την αυξανόμενη συμμετοχή της Γυναίκας στην εργασία, στα κοινά, υπάρχουν πολλά ακόμα που υπολείπονται να γίνουν. Η Γυναίκα εξακολουθεί να εργάζεται και να αμείβεται λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της. Είναι απαραίτητο να υπερπηδήσει πολλά περισσότερα εμπόδια για να ανελιχθεί στη δημόσια σφαίρα, για να επιτύχει τους στόχους και τα όνειρά της.

Πολιτικός στόχος πρέπει να είναι η Γυναίκα να λειτουργεί με αυτοπεποίθηση για το μέλλον της. Πολιτικός στόχος πρέπει να αποτελεί η συνεχής χειραφέτηση της Γυναίκας. Σε αυτό το άνισο «παιχνίδι ρόλων», η Γυναίκα είναι αυτή που οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για να πετύχει η Γυναίκα την ισότιμη συμμετοχή της στα κοινά. Χρειάζεται να αμφισβητηθούν στερεότυπα και πρακτικές που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν στη περιθωριοποίηση κάθε ίχνους δυναμικής γυναικείας παρουσίας. Χρειάζεται κάτι περισσότερο από επετειακές δηλώσεις για να προσδώσουμε στη Γυναίκα τον ρόλο που πραγματικά της αξίζει στη σύγχρονη κοινωνία. Απαιτούνται καίριες τομές σε επίπεδο παιδείας, σε επίπεδο πολιτικής και θεσμών, ώστε η Γυναίκα να αντιμετωπίζεται πραγματικά ισότιμα, και όχι ως αριθμητικός δείκτης.

Εμείς, «Ενωμένοι», με αφετηρία την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γυναίκα, όχι ως μια απλή ποσόστωση αλλά ως ρόλο ουσιαστικό. Θέλουμε τη Γυναίκα, την επόμενη μέρα, να πρωταγωνιστεί στα δημοτικά πράγματα στη Λυκόβρυση και στην Πεύκη. Θέλουμε να της δώσουμε τη δυνατότητα να πάρει τη θέση που της χρωστάει διαχρονικά η κοινωνία. Θα εργαστούμε για να είναι η Γυναίκα μέλος της κοινωνίας πραγματικά ισότιμο, ανεξάρτητο σε όλους τους στίβους της ζωής. Να αποτινάξει τους φόβους και κάθε μορφή καταπίεσης και κακοποίησης, να βρει το θάρρος να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και προόδου. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης με «άρωμα Γυναίκας» στην επόμενη αυτοδιοικητική θητεία μπορεί να γίνει το πεδίο για να πετύχει η Γυναίκα τις αλλαγές που επιθυμεί, για να “ξεριζώσει” τα “ζιζάνια” που στέκονται εμπόδιο στο να ανθίσει».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ