Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Το πολιτικό μας σύστημα έχει ανάγκη από περισσότερες γυναίκες”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ. Ζάππειο Μέγαρο Οικονομολόγος, MBA Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Ήταν 1906, όταν η Φιλανδία έγινε η πρώτη χώρα η οποία εκχώρησε τα ίδια πολιτικά δικαιώματα σε άντρες και γυναίκες, σπάζοντας τον κανόνα που ήθελε τη δυνατότητα ψήφου, ως αποκλειστικό δικαίωμα των ανδρών. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά στις Δημοτικές Εκλογές του 1934, αλλά δεν ψήφισαν όλες, καθώς δικαίωμα είχαν όσες ήταν άνω των 30 και είχαν απολυτήριο Δημοτικού. Τελικά, ψήφησαν μόλις 439 από τις 2655.

Η αποχή αυτή «δικαιολογείται», αν υπολογίσουμε ότι το δικαίωμα ψήφου των γυναικών ήταν ταμπού -ακόμα και για τις γυναίκες. Ευτυχώς το κλίμα αυτό ανατράπηκε με τα χρόνια και βρεθήκαμε στο 1953, όπου οι γυναίκες μπορούσαν πλέον (και) να πολιτεύονται. Έτσι, είχαμε την πρώτη γυναίκα βουλευτή, την Ελένη Σκούρα. Έκτοτε άλλαξαν πολλά χωρίς, ωστόσο, να έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος. Αναμφίβολα, ορόσημο για την πολιτική στη χώρα μας είναι το 2020, όπου εξελέγη, για πρώτη φορά, γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα πράγματα είναι καλά, αλλά και εκεί η εκπροσώπηση των γυναικών είναι μειωμένη, με το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών να ανέρχεται στο 39%. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στα κορυφαία όργανα της Ένωσης βρίσκονται γυναίκες. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η Ρομπέρτα Μετσόλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Κριστίν Λαγκάρντ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι γυναίκες γράφουν ιστορία και στην αμερικανική πολιτική βεβαίως, με κορυφαίο παράδειγμα την εκλογή της Κάμαλα Χάρις στη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Τα παραδείγματα γυναικών οι οποίες διαπρέπουν στην πολιτική είναι πολλά και η λίστα μεγάλη. Πρέπει όμως να μεγαλώσει κι άλλο η λίστα αυτή και να σπάσουν τα ταμπού που αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να ασχοληθούν με τα κοινά. Το πολιτικό μας σύστημα έχει ανάγκη από περισσότερες γυναίκες τόσο στη Βουλή όσο και στην Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες οι οποίες θα βρεθούν σε ηγετικές θέσεις, όχι λόγω ποσόστωσης, αλλά επειδή είναι ικανές και άξιες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ