Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Scripta manent Vol. 2: Το δεύτερο μέρος του μεγάλου αφιερώματος των συνεντεύξεων που μας παραχώρησαν οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η εφημερίδα Χ-τύπος φιλοξένησε τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας σχετικά με τις σημαντικές εξελίξεις στους δήμους τους

Η έναρξη της νέας χρόνιας και το πέρασμα του χρόνου μας έδωσαν την ιδανική αφορμή να συγκεντρώσουμε τις συνεντεύξεις των δημάρχων και να θυμίσουμε τι μας είχαν απαντήσει σχετικά με τα έργα – παρεμβάσεις που σχεδίαζαν να κάνουν στο επόμενο διάστημα. Είναι μία καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα όσα μας είπαν οι δήμαρχοι, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε πως η επιμονή της πανδημίας σίγουρα αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα σε μία σειρά από καλές προθέσεις και σχέδια που είχαν αποφασιστεί από τις δημοτικές αρχές της περιοχής μας.

Στο σημερινό φύλλο του Χτύπου μπορείτε να “φρεσκάρετε” την μνήμη σας σχετικά με τα όσα μας είχαν απαντήσει κατά σειρά: ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, κ. Δημήτρης Γαλάνης, η δήμαρχος Πεντέλης, κα Δήμητρα Κεχαγιά, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κ. Σταύρος Τσίρμπας, ο δήμαρχος Διονύσου, κ. Γιάννης Καλαφατέλης, ο δήμαρχος Αχαρνών, κ. Σπύρος Βρεττός, ο δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος και ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.

 

Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού: Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι η βασική μας προτεραιότητα

Κύριε Δήμαρχε, σε ποιους τομείς ρίχνει αυτήν την περίοδο το βάρος του ο Δήμος, εκτός της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας” ήταν το ακριβές ερώτημα προς τον δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού, κ. Ηλία Αποστολόπουλο, ο οποίος μας είχε πει: “Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι η βασική μας προτεραιότητα. Και όταν λέμε εξυπηρέτηση, εννοούμε ότι έχει να κάνει με την καθημερινότητα, από τα πιο απλά, όπως η συνδιαλλαγή με τις υπηρεσίες του Δήμου, έως τα πιο μεγάλα, τα έργα τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας.

Το βάρος μας λοιπόν, το ρίχνουμε σε όλους τους τομείς, στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, στην προστασία του περιβάλλοντος και του Υμηττού, σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά μας, όπως τα σχολεία και οι παιδικές χαρές, στις αστικές υποδομές, στις αθλητικές υποδομές, στο πολιτιστικό προϊόν του Δήμου μας, στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες μας, προκειμένου να κάνουμε την πόλη μας κάθε μέρα καλύτερη.

Και όλα αυτά με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στα οικονομικά του Δήμου μας.

 

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Η μεγαλύτερη πρόκληση η ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου

 

Στο αντίστοιχο ερώτημα ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, απάντησε ως εξής: “Η προσπάθειά μας το επόμενο διάστημα επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών που είναι σε εξέλιξη. Από τα έργα κτιριακών παρεμβάσεων στα σχολεία (κτιριακά, ράμπες ΑμεΑ, ενεργειακή αναβάθμιση) έως την ανέγερση του ιδιόκτητου

δημαρχείου, την αποπεράτωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στο Πολύδροσο και τα έργα υποδομών (πλατείες, αθλητικό κέντρο) που είναι σε εξέλιξη στο Πάτημα.

Επιπλέον προωθείται η οργάνωση ενός δικτύου πράσινων διαδρομών στην πόλη, όπως έχουν προσδιοριστεί από το ΣΒΑΚ – το οποίο πρωτοποριακά υιοθέτησε ο Δήμος από το 2019, με στόχο την υλοποίηση μια μεγάλης πιλοτικής ανάπλασης σε κάθε γειτονιά του Χαλανδρίου.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, που υπερψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες περιλαμβάνει συνολικά 91 έργα εκ των οποίων τα 41(!) είναι νέα. Ο σχεδιασμός προβλέπει έργα σχεδόν σε κάθε γειτονιά του Χαλανδρίου.

Η οριστική επίλυση του ζητήματος της ένταξης στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» όπως και η μετεγκατάσταση των Ρομά με κατάργηση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο είναι δύο χρόνια προβλήματα της πόλης, στα οποία επενδύσαμε τεράστια προσπάθεια τη χρονιά που πέρασε, και τα οποία εκτιμώ ότι οδεύουν προς τη λύση τους.

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση του επόμενου διαστήματος είναι η επιτυχής υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος UIA, για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Για μια ακόμη φορά, το Χαλάνδρι, μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα, επιλέχθηκε για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα τόσο μεγάλης εμβέλειας που χρηματοδοτείται με 3,9 εκατ. ευρώ (!).

Πυρήνας του προγράμματος είναι να καταστεί παραγωγικό το υδραγωγείο, με τη δημιουργία του πρώτου αρδευτικού δικτύου σε αστική περιοχή. Το νερό του θα χρησιμοποιείται από τους κατοίκους και από το Δήμο για πότισμα. Η υδραυλική εγκατάσταση θα συνοδευτεί από ένα μεγάλο έργο ανάπλασης. Το ένα από τα δύο αντλιοστάσια που θα δημιουργηθούν θα είναι προσβάσιμο από το κέντρο της πόλης με διάνοιξη της παραρεμάτιας ζώνης.

 

Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής: Η λίστα με τα έργα

 

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλης Ζορμπάς μας απάντησε ότι οι προτεραιότητές για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής: “Οι προτεραιότητές μας είναι πολλές όπως:

– Η κατασκευή κοιμητηριακού ναού.

– Η δημιουργία τριών νέων βρεφονηπιακών σταθμών στην πόλη. Ο πρώτος δημοπρατείται τις επόμενες μέρες. Για τον δεύτερο,

προχωράμε στη σύνταξη μελέτης και για τον τρίτο, σύντομα θα αναθέσουμε την μελέτη.

– Το κολυμβητήριο.

– Η δημοπράτηση αποκατάστασης της βίλας Ιόλα.

– Αναπλάσεις πεζοδρομίων.

– Η πλατεία του Αγίου Ιωάννη.

– Η προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για την καθαριότητα της πόλης, αξίας 2.000.000 ευρώ.

Θα μπορούσα να αναφέρω ακόμη περισσότερα.”

 

Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού: “Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε εκατοστό πράσινο”

 

Η πρώτη προτεραιότητα, που αποτελεί την καρδιά και το μέλλον του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού είναι η διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα του Προαστίου μας”, ανέφερε ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, κ. Δημήτρης Γαλάνης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και συμπλήρωσε: “Ο Δήμος θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που του παρέχει ο νόμος, ώστε να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε εκατοστό πράσινο.

Με την πανδημία αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο η ομορφιά της κηπούπολης μας και οι κάτοικοι απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής που προσφέρει.

Στη συνέχεια, στόχο μας αποτελεί η ανάδειξη της οικιστικής ταυτότητας του Νέου Ψυχικού.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, με σκοπό να αρχίσει να εκτελείται το έργο από το 2023, αφορά στην αξιοποίηση των κοινόχρηστων εξωτερικών χώρων – με την ανάπλαση δρόμων, πάρκων και πλατειών. Όραμά μας αποτελεί η ενοποίηση της φυσιογνωμίας και των τριών προαστίων και των τριών κοινοτήτων του Δήμου, δηλαδή της Φιλοθέης, του Ψυχικού και του Νέου Ψυχικού, διατηρώντας το καθένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Κάτι άλλο που αξίζει να αναφερθεί κλείνοντας, είναι ότι εξασφαλίσαμε με το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ –μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ- ώστε να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό έργο: την Ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού και τον πλήρη εκσυχρονισμό του ιστορικού Πάρκου Πικιώνη.

Το μεγάλο αυτό έργο περιλαμβάνει πλήρη ανακαίνιση όλων σχεδόν των κτιρίων και των αθλητικών χώρων του και αναβαθμίζει το Προάστιό μας ακόμη περισσότερο, αποτελώντας ένα έργο αθλητικής αλλά και σημαντικής πολιτιστικής υποδομής.”

 

Δήμαρχος Πεντέλης: “Πράσινες” προτεραιότητες

 

Η Δήμαρχος Πεντέλης, κα Δήμητρα Κεχαγιά όρισε ως άμεσες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής απαντώντας ως εξής: “Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δε γνωρίζουμε που θα φτάσουν αυτές οι συνέπειες, που σαφέστατα θα επηρεάσουν την πορεία μας και τη χάραξη των προτεραιοτήτων μας.

Παρόλα αυτά έχουμε ξεκινήσει μία σειρά από δράσεις, έργα και ενέργειες μέσα από τα οποία θα αλλάξουμε το πρόσωπο της πόλης μας προς το καλύτερο.

Ο τομέας της καθαριότητας θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχει σημαντική βελτίωση και οι πολίτες έχουν αρχίσει να το βλέπουν. Εκσυγχρονίζουμε το στόλο μας και τον εξοπλισμό της καθαριότητας, εισάγουμε τέσσερα ρεύματα διαχείρισης των απορριμμάτων μας και δημιουργούμε εκτεταμένο δίκτυο διαχείρισης των βιοαποβλήτων, με στόχο να μειώσουμε αυτά που στέλνουμε για ταφή στο ΧΥΤΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα η δημιουργία του ΣΜΑ είναι σε μία κατεύθυνση που βοηθά σημαντικά την πόλη μας.

Ολοκληρώνουμε όσα και εσείς αναφέρατε πιο πριν, το ΓΠΣ της πόλης μας, αποκτούμε χώρους που προορίζονται να γίνουν χώροι πρασίνου και να αποδοθούν στους πολίτες. Παράλληλα τακτοποιούμε εκκρεμότητες ετών προκειμένου να αποδοθούν στο Δήμο περιαστικά δάση και περιοχές χαρακτηρισμένες ως χώροι δασικοί και πρασίνου. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης των χώρων αυτών και για τα περισσότερα από αυτά έχουν υποβληθεί προτάσεις οι οποίες έχουν τύχει χρηματοδότησης.

Γενικότερα θα έλεγα ότι το περιβάλλον, το δάσος και το Πεντελικό βουνό θα αποτελέσουν σημαντικές προτεραιότητες μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες, επίσης θα αποτελέσουν σημαντικό τομέα δράσης μας και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που παρά τις αντιξοότητες, υλοποιούμε τις εκλογικές μας εξαγγελίες τη μία μετά την άλλη στον τομέα αυτό.

Ενταχθήκαμε και πάλι στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και λειτουργούμε το ΚΕΠ Υγείας, μια νέα δομή για το Δήμο μας που δημιουργήθηκε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. Φιλοδοξούμε να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, την ενημέρωση και την πρόληψη σε θέματα υγείας ώστε κανένας συμπολίτης μας να μη μένει απροστάτευτος.

Τέλος, συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών μας, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών”.

 

Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού: Το βάρος στις υποδομές του δήμου

 

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το τεχνικό πρόγραμμά σας και σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας;” είχαμε ρωτήσει τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κ. Σταυρό Τσίρμπα, ο οποίος απάντησε: “Σίγουρα η εποχή έχει δεδομένες δυσκολίες, αλλά νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς τα τεχνικά προγράμματα πάντα συναντούν εμπόδια που πρέπει να βρεις δημιουργικούς τρόπους για να τα ξεπεράσεις. Οι ανάγκες της πόλης και ειδικά στην περιοχή του Καματερού είναι μεγάλες. Οι υποδομές χρειάζονται πολύ δουλειά για να μπορούν να έρθουν σε ανεκτά επίπεδα και εκεί έχουμε ρίξει το μεγάλο μέρος των δυνάμεών μας. Ένα σημαντικό ζήτημα όπως η ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών που βρίσκονται εκτός, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διευθέτηση των ρεμάτων. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο πλήθος ρεμάτων μέσα στα διοικητικά μας όρια. Η περιφέρεια Αττικής προχωράει με γρήγορους ρυθμούς αυτή τη διαδικασία, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται και η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, όπου επεξεργαζόμαστε την ανάπλαση του κομματιού που έχει ήδη εγκιβωτιστεί και θα αλλάξει τελείως το τοπίο στις γειτονιές αυτές.

Ο μεγάλος μας στόχος είναι μέσα στην 4ετία να επιτύχουμε στο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εντάξουμε όλες τις περιοχές στο σχέδιο πόλης.

Ως διοίκηση αυτό που μας χαρακτηρίζει μέχρι τώρα είναι ότι δίνουμε δομικές λύσεις σε προβλήματα και όχι επιφανειακές. Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιχειρηματική τόνωση της πόλης το οποίο είναι πολυεπίπεδο ώστε να μην αντιμετωπίσει οριζόντια τα προβλήματα αλλά ουσιαστικά για κάθε επιχείρηση, για κάθε επαγγελματία που βάλλεται από την οικονομική κρίση, που έχει πλήξει ιδιαίτερα το Δήμο μας.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει από τη μία δομικές και αισθητικές παρεμβάσεις καθώς και δράσεις τόσο για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο Δήμο όσο και για τις αυξημένες δυνατότητες Ψηφιοποίησης τόσο των Υπηρεσιών του Δήμου όσο και των επιχειρήσεων.

Το να βοηθήσουμε έναν επαγγελματία να φτιάξει ένα eshop είναι σίγουρα ένα βήμα, όμως το να μην καταναλώσει τη μισή του μέρα για να πάρει ένα χαρτί από τον Δήμο είναι ένα σημαντικό asset που είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε και θα το κάνουμε.

Πέραν αυτών, υλοποιούμε ήδη ένα μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων στην πόλη καθώς και αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού με τύπου LED, αλλάζοντας ουσιαστικά την όψη στις γειτονιές. Παράλληλα αναβαθμίζουμε τις πλατείες μας με εκτεταμένες αναπλάσεις ενώ έχουμε ήδη καταθέσει μελέτες για έργα ύψους άνω των 30.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια καθώς και στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά το Δήμο μας.

Η διετία 2021-2022 θα είναι κομβική για την πορεία του Δήμου μας και εμείς ως Διοίκηση αλλά και εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να είναι η πόλη μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη Δυτική Αθήνα.”

 

Δήμαρχος Διονύσου: Επίλυση του οικιστικού και δασικού ζητήματος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Διονύσου, κ. Γιάννης Καλαφατέλης, απάντησε σχετικά τα εξής: “Είναι πραγματικά πάρα πολλές. Θα αναφερθώ όμως σήμερα στην ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης του φακέλου υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την επίλυση του οικιστικού και δασικού ζητήματος και τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε πολίτη, με λιγότερα απορρίμματα σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, νέα πεζοδρόμια όπου είναι εφικτό αλλά και ένα καλύτερα φωτισμένο και ασφαλή Δήμο με LED.

Η Μήδεια αποτέλεσε ένα πολύ βαρύ και ακραίο χτύπημα της φύσης τόσο για το Δήμο Διονύσου όσο και τους γειτονικούς Δήμους Κηφισιάς και Ωρωπού. Οι πληγές ναι μεν παραμένουν ακόμη ανοιχτές, τώρα όμως είμαστε στη φάση που θα αρχίσουμε σταδιακά να τις κλείνουμε. Έχουμε ήδη αξιολογήσει το φαινόμενο και έχουμε καταλήξει στις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου σε μια αντίστοιχη θεομηνία να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο μέτρο του δυνατού. Αυτή τη στιγμή, η βασική προτεραιότητά μας είναι να προστατέψουμε το Δήμο και τους συμπολίτες μας από μια μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι.

Ο Δήμος μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μαζί με άλλους Δήμους της Αττικής και στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε να καθαρίσουμε και τις 7 Δημοτικές Κοινότητες από πεσμένα δέντρα και κλαδιά. Παράλληλα επικαιροποιούμε τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας του Δήμου απέναντι σε ακραίες συνθήκες, με προτεραιότητα το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών «Ιόλαος», το οποίο πρόσφατα δημοσιοποιήσαμε στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης και σύντομα πρόκειται να εγκρίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

 

Δήμαρχος Αχαρνών: “Η πόλη μας σε λίγο καιρό θα θυμίζει ένα μικρό εργοτάξιο”

Λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου μας είχε μιλήσει ο δήμαρχος Αχαρνών, κ. Σπύρος Βρεττός και πολύ λογικά εκεί έπεσε και το βάρος της απάντησής του, τονίζοντας: “Γνωρίζουμε ότι και φέτος η πανδημία θα είναι στο επίκεντρο, οπότε θα μας απασχολήσει και πάλι.

Εμείς όμως συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Πλέον, σταδιακά, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα θα αρχίσουμε να δρέπουμε τους καρπούς της προηγούμενης διετίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πόλη μας σε λίγο καιρό θα θυμίζει ένα μικρό εργοτάξιο. Επομένως αυτό που θέλουμε είναι με υγεία και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Στο μυαλό μας έχουμε πάντα τα όσα πρέπει να γίνουν για να αποφύγουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών, αλλά και τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής που μας χτυπάει την πόρτα. Εκεί, όσο μας επιτρέπεται βάσει των αρμοδιοτήτων μας, αναζητούμε λύσεις και πιέζουμε όλους τους αρμόδιους για να δουλέψουμε γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά.

Πέραν της πανδημιας υπάρχουν και άλλα αντικειμενικά προβλήματα. Για παράδειγμα οι ελλείψεις εξειδικευμένου – και όχι μόνο – προσωπικού είναι ένα από αυτά. Επίσης το γεγονός πως οι διαδικασίες αλλάζουν συνεχώς και απαιτούνται επιμόρφωση, εξειδίκευση, νέες ειδικότητες ή και διαφορετικές δεξιότητες. Σε αυτή τη συγκυρία στηριζόμαστε στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπάλληλοι του Δήμου και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα συνεργασίας με άλλους φορείς. Παράλληλα το τεχνικό μας πρόγραμμα είναι εστιασμένο στα σημαντικά προβλήματα της πόλης, προκειμένου να μη γίνεται φθορά δυνάμεων. Δεν αναζητούμε έργα βιτρίνας. Δεν δουλεύουμε για να φτιάχνουμε μακέτες.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αυτά δεν μας χρειάζονται στις Αχαρνές. Έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και γι’ αυτούς εργαζόμαστε καθημερινά. Σε μια πόλη που στερείται βασικών υποδομών λόγω των λαθών των περασμένων όχι μόνο ετών, αλλά και δεκαετιών, εκεί στρέφουμε την προσοχή μας. Οδοποιία, αντιπλημμυρικά, οδοφωτισμός, κοινόχρηστοι χώροι, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων είναι οι βασικές επιλογές που έχουμε κάνει. Δεν επιμερίζουμε τις δυνάμεις μας σε έργα αμφιβόλου χρησιμότητας – τουλάχιστον για τη δεδομένη στιγμή – και προσπαθούμε μόνο για τα σημαντικά. Χωρίς αυτά άλλωστε ό,τι κι αν κάνουμε δεν θα βοηθήσει στο σκοπό μας, στο να εκσυγχρονίσουμε την πόλη μας.”

 

Δήμαρχος Ιλίου: Το έργο μας δεν σταματά ποτέ

 

Και ολοκληρώνουμε τον κύκλο της παρουσίασης των αποσπασμάτων των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής, τον κ. Νίκο Ζενέτο, δήμαρχο Ιλίου, ο οποίος μας απάντησε σχετικά: “Συχνά παρομοιάζω τον Δήμο μας με έναν οργανισμό που εξωτερικά φαίνεται ήρεμος και εσωτερικά κινείται διαρκώς. Το έργο μας δε σταματά ποτέ, είτε φαίνεται, είτε όχι. Για παράδειγμα, ξεκινά η ανάπλαση της λεωφόρου Αγίου Νικολάου, έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο δεν έχουμε καν ανακοινώσει. Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Επίσης, ετοιμάζονται πολλά τεχνικά δελτία και μελέτες για την ένταξη έργων στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, όπως ανακατασκευές πλατειών, παιδικών χαρών κλπ. Ο ορίζοντάς μας είναι μακρύς.

Η εξάπλωση του Covid-19 και τα έκτακτα μέτρα που συνεχίζονται και σήμερα για την αντιμετώπισή του έχουν επηρεάσει εκτός από την καθημερινότητα μας και την οικονομία.

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται, χωρίς αμφιβολία, να λειτουργήσουν σε καθεστώς αυξημένης αβεβαιότητας και είναι χαρακτηριστικό πως ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ούτε το πεδίο των έργων στην Αυτοδιοίκηση. Σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με αναθέσεις συμβάσεων σε Δήμους και Περιφέρειες που θα αντιμετωπίσουν ανάγκες, αλλά και πάλι το ισοζύγιο είναι χαμηλό.

Παρόλα αυτά, ο Δήμος Ιλίου κατάφερε σε αυτό το διάστημα να παραδώσει στους πολίτες του νέες πλατείες, πλήρως ανακατασκευασμένες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές, πολλούς νέους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που αποκτήσαμε είτε με χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο, είτε με ιδίους πόρους, ενεργειακή αναβάθμιση στον οδοφωτισμό που έχει κάνει τη νύχτα-μέρα σε όλη την πόλη και παράλληλα να διατηρήσει την ποιότητα των υπηρεσιών του και την καθαριότητα της πόλης σε υψηλά επίπεδα. Στη συνθήκη που διανύουμε, δώσαμε προτεραιότητα στον παράγοντα Άνθρωπο. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, οι προθέσεις μας και η δουλειά που κάνουμε στον τεχνικό τομέα, αλλά και τα έργα που προγραμματίζουμε για την πόλη αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 2020 ο προϋπολογισμός του τεχνικού μας προγράμματος ήταν 9.546.580,3€ ενώ για το 2021 είναι 18.060.408,36 ευρώ.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ