Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Όμικρον και Αντιπαραθέσεις”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η μετάλλαξη Όμικρον, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των σχολείων. Η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων και η αντιπολίτευση επιχειρηματολογεί για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Το δεδομένο είναι ένα, ότι η επέλαση της Όμικρον χτυπάει ανεξέλεγκτα και χωρίς διακρίσεις, όλες τις ηλικίες. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, με το μόνο θετικό ότι δεν έχουμε αντίστοιχη αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Η κατάσταση πλέον είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η οικονομία που πρέπει να λειτουργήσει, η πανδημία που δεν λέει να κοπάσει, οι αντιεμβολιαστές που κάνουν τη ζωή όλων μας πιο δύσκολη. Τα ακραία φαινόμενα στα όρια θεομηνίας και το πείσμα της κυβέρνησης κόντρα σε όλα, αποφασισμένη ότι θα καταφέρει να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Κόντρα στην ακρίβεια, λαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα για να ανακουφίσει επιχειρήσεις και πολίτες. Κόντρα στις θεομηνίες, στηρίζει τους πάσχοντες και μέσα από τη στάχτη δημιουργεί. Σίγουρα τίποτα δεν είναι εύκολο. Γιατί πέρα από τα παραπάνω, υπάρχει και ένα ολόκληρο σύστημα που αντιστέκεται, νοοτροπίες ετών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Που έχουν μάθει στις «εξυπηρετήσεις», που κάνουν εκπτώσεις στις επιλογές του καλύτερου και αποτελεσματικότερου στο όνομα των «υποχρεώσεων». Επιβάλλουν επιλογές χωρίς να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε γραναζιού της κυβερνητικής μηχανής. Και πώς έτσι να πάμε μπροστά, πώς να μετασχηματίσουμε το παλιό σε νέο; Αντίθετα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ως γραφικοί κάποιοι που πασχίζουν ανιδιοτελώς για το καλύτερο. Ευτυχώς κι αυτό αλλάζει, μπορεί με αργούς ρυθμούς, αλλά οι απαιτήσεις και οι καιροί δεν αφήνουν περιθώρια. Όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Την ίδια ώρα το κύμα κακοκαιρίας «Διομήδης» χτυπάει τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να θαφτούν στο χιόνι Φθιώτιδα, Φλώρινα και Ευρυτανία. Μέχρι και η Σαμοθράκη ντύθηκε στα λευκά. Έτσι τα πολυσυζητημένα σχολεία, όλων των βαθμίδων, σε αρκετές περιοχές παρέμειναν κλειστά λόγω του «Διομήδη» και όχι του covid. Σοβαρά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν λόγω της σφοδρής καταιγίδας τόσο στο οδικό δίκτυο που σημειώνονται δυσκολίες κυκλοφορίας, όσο στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών. Αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η εκκένωση ορισμένων περιοχών όπου σπίτια, αγροτικές εκτάσεις παραμένουν κάτω από το νερό. Άλλη μία μάχη την ώρα που συμπολίτες μας επιμένουν να δημιουργούν ένα ακόμα πονοκέφαλο αντιστεκόμενοι στα εμβόλια. Όλα τα στοιχεία αναφορικά με την πανδημία είναι εναντίον των ατόμων άνω των 60 ετών κι όμως είναι εκείνοι που δεν εμβολιάζονται. Κι επειδή οι μάχες είναι πολλές, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμοστεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών μαζί με τις κυρώσεις που προβλέπονται, χωρίς να πρόκειται να δοθεί η οποιαδήποτε παράταση, προκειμένου αφενός να τους προφυλάξει από τις βαριές νοσήσεις και αφετέρου να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση των Μ.Ε.Θ.. Οπότε στο τέλος Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 δεν θα δουν τη σύνταξη του Φεβρουαρίου μειωμένη, αλλά θα δουν στην ΑΑΔΕ πιστοποιημένο πρόστιμο, το οποίο θα βεβαιώνεται στην Εφορία αμέσως.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ