Ελάτε στην παρέα μας

Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Εγκαινιάστηκε η βιοκλιματική ανάπλαση έξυπνης διαδρομής στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Δημοσιεύθηκε

στις

«Με στοχευμένα έργα που έχουν ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο, το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης έχει αφήσει πίσω του οριστικά την εικόνα της εγκατάλειψης και έχει περάσει σε μία νέα εποχή» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τελώντας, μαζί με την Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Σ. Μαυρίκου, τα εγκαίνια της βιοκλιματικής ανάπλασης έξυπνης διαδρομής, στο χώρο Ευκαλύπτων του Πάρκου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Περιβαλλοντική, Αισθητική και Λειτουργική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ, από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Το πολυδιάστατο αυτό έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του πάρκου και την ανάδειξή του, αλλά και όλης της περιοχής, καθώς βρίσκεται σε μία συνεχή αλληλεπίδραση με το δομημένο περιβάλλον που το περικλείει. Μέσα από αυτό το έργο, το πάρκο θα αποτελέσει ακόμα πιο δημοφιλή πόλο έλξης επισκεπτών από όλο το Λεκανοπέδιο, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες για αστική βιωσιμότητα και ανάπτυξη.

 

Το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης έξυπνης διαδρομής

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων έγινε η αντικατάσταση των υφιστάμενων υλικών διαμόρφωσης των επιφανειών με ψυχρά υλικά, συμβατά με την μορφολογία και το περιβάλλον. Εγκαταστάθηκε δίκτυο οπτικών ινών κατά μήκος του κεντρικού άξονα κυκλοφορίας εντός του χώρου του Πάρκου, καθώς και υβριδικό δίκτυο φωτιστικών σωμάτων με φωτοβολταϊκά πάνελ και δυνατότητα χειροκίνητης μετατροπής τους σε συμβατικό ηλεκτροφωτισμό, ενώ έγιναν νέες φυτεύσεις και εγκατάσταση δικτύου για την άρδευσης τους.

Τα οφέλη από τη δημιουργία της διαδρομής, όπως και από τη γενικότερη ανάπλαση του Πάρκου είναι πολλαπλά και σημαντικά, καθώς αναβαθμίζουν ποιοτικά και αισθητικά τον χώρο με την εγκατάσταση φυτικού υλικού προσαρμοσμένου στο περιβάλλον του πάρκου και την αύξηση της έκτασης του πρασίνου, ενώ παράλληλα ενισχύεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας και όλων των ειδών της πανίδας, που φιλοξενούνται στο Πάρκο.

Επιπροσθέτως, βελτιώνεται το μικροκλίμα και μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής, δημιουργώντας θερμική άνεση και βιοκλιματικές συνθήκες φιλικές προς τους περιπατητές και τους αθλούμενους.

Ειδικότερα, η έξυπνη διαδρομή δημιουργεί μια άριστη διασύνδεση με την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τον κατευθυντήριο άξονα της αύξησης της ανθεκτικότητας των πόλεων της χώρας ως προς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτό ορίζεται και αφορά τον τομέα του Δομημένου Περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται πως όλες οι προμήθειες που έγιναν για την υλοποίηση της διαδρομής χαρακτηρίζονται ως «Πράσινες» με σκοπό την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στα κόστη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και τη βελτίωση της «κυκλικότητας» των προϊόντων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Μια κίνηση που αποτελέσει μια πιλοτική προσαρμογή της υπηρεσίας του Φορέα Διαχείρισης στη νέα εποχή της Κυκλικής Οικονομίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ