Πως τα αδέσποτα πέφτουν θύματα της πολιτικής του Νίκου Μπάμπαλου

0

Πέρα από κάθε λογική ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής στερεί από την πόλη της κατασκευή Καταφυγίου με χρηματοδότηση του κράτους – Η απίστευτη καταγγελία του κ. Παλαιοδήμου που δεν χωρά αμφισβήτηση

Σε φοβερά δύσκολη θέση έφερε τον δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκο Μπάμπαλο, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Επαφή –Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Ηρακλείου», κ. Ευάγγελος Παλαιοδήμος, κατά την έναρξη της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Με επιχειρήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ο κ. Παλαιοδήμος, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της κατασκευής καταφυγίου αδέσποτων ζώων μαζί με τις ακατανόητες κινήσεις της διοίκησης που μόνο ερωτηματικά δημιουργούν σε όποιον ερευνά το θέμα αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου καταγγέλλει την στάση της διοίκησης Μπάμπαλου να μην αξιοποιήσει τα 300.000 ευρώ που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων και να επιμένει να συμμετάσχει στο καταφύγιο που προγραμματίζει να φτιάξει στο Μαρκόπουλο ο Σύνδεσμος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) χωρητικότητας μόλις 80 θέσεων για τις ανάγκες 14 δήμων (λίγες θέσεις δηλαδή για κάθε δήμο).
Παράλληλα, ο κ. Παλαιοδήμος εγκαλεί τη δημοτική αρχή γιατί καμία από όλες τις αποφάσεις της δεν την έχει φέρει στο δημοτικό συμβούλιο και γενικότερα θέτει ερωτήματα για τα οποία ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής ακολούθησε την προσφιλή του τακτική, να μην τα απαντήσει και να τα παραπέμψει σε επόμενη συνεδρίαση.

Η ομιλία του κ. Παλαιοδήμου
Ακολουθεί, η ομιλία του Προέδρου του Σωματείου «Επαφή –Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Ηρακλείου», κ. Ευάγγελου Παλαιοδήμου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο:
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΔΣ Ηρακλείου
Αξιότιμες/οι κύριες/οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Ως πρόεδρος του φιλοζωικού Σωματείου «Επαφή- Ενεργή Προστασία Αδέσποτων ζώων Ηρακλείου, στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 17 Ιουλίου 2019,
αναδείξαμε την σκανδαλώδη και με αδιαφανείς όρους συμμέτοχη του Δήμου Ηρακλείου στην από κοινού με άλλους 14 Δήμους δημιουργία ενδιαιτήματος αδέσποτων ζώων, από τον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη χωρητικότητας μόλις 80 θέσεων.
Δηλαδή ελάχιστες θέσεις ΝΑ αναλογούν στον κάθε Δήμο.
Παρά την τεκμηριωμένη ανάδειξη της σκανδαλώδους πλευράς του θέματος, απαντήσεις πειστικές δεν έχουμε λάβει ακόμη και σήμερα.
Αντιθέτως, γίναμε μάρτυρες προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και υποβάθμισης των από 2013 αποφάσεων των ΔΣ των Δήμων Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Πεύκης και Λυκόβρυσης
Και θέλω να θέσω δημόσια κάποια ερωτήματα που ανακύπτουν.
• Έχετε θετική εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας κε Δήμαρχε ότι 3-4 θέσεις φιλοξενίας φτάνουν; Αν ναι, ζητάμε να προσκομίσετε τις δαπάνες αναλυτικά για το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων για να αποδεχτεί ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψεύδεται.
• Βάση ποιας απόφασης αναθεωρήθηκε η προγενέστερη απόφαση του ΔΣ του Δήμου Ηρακλείου για την από κοινού κατασκευή ενδιαιτήματος με τους άλλους 3 όμορους Δήμους;
• Πως είναι δυνατόν τέτοιες σημαντικές αποφάσεις να μην λαμβάνονται από το συλλογικό όργανο του Δήμου μας, και να επικρατεί πλήρης άγνοια; Ποιους εξυπηρετεί όλη αυτή η μεθόδευση;
• Για ποιο λόγο, ενώ δώσατε εντολή στην αρμόδια υπάλληλο κα Χριστοφίδου στην συνάντηση που είχαμε μαζί σας τον Ιούνιο του 2019, να στείλει επιστολή άμεσα στους άλλους 3 δήμους βάσει των αποφάσεων που ανέφερα, ώστε να προχωρήσουμε στην αναζήτηση χώρου για την δημιουργία ενδιαιτήματος μέσω της αξιοποίησης του προγράμματος Φιλόδημος, μέχρι και σήμερα αυτή δεν έχει αποσταλεί; Είστε ενήμερος για αυτό;
Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν απεστάλη η συγκεκριμένη επιστολή;
Είναι ολιγωρία της υπαλλήλου ή ανακαλέσατε την εντολή σας και για ποιους λόγους;
• Σε μια αποστροφή του λόγου σας, κε Δήμαρχε στην συνεδρίαση του ΔΣ, είπατε ότι για το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα αποφασίσει το ΔΣ του Δήμου μας.
Και σας ρωτώ:
Ισχύει ή όχι ότι κατατέθηκε από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων ΣΒΑΠ (πρ. 21 ΟΤΑ) στις 20/6/2019 «Αίτημα σύμφωνης γνώμης για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του ΥΠΕΣ, του έργου «Ανέγερση Διαδημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων»», με συνημμένο φάκελο και άδεια ιδρύσεως από την Περιφέρεια Αττικής.
Το υπό κατασκευή καταφύγιο βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής και έχει δυναμικότητα 80 θέσεων.
Σύμφωνα με την απάντηση που λάβαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, στις 25/6/2019 η αρμόδια υπηρεσία, αφού μελέτησε τον φάκελο, διαβίβασε το αίτημα με θετική εισήγηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος με το αριθ. πρωτ. 1558/160911/2-7-2019 έγγραφό του δίνει τη σύμφωνη γνώμη του για τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών του εν λόγω έργου.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 316/19-6-2019 έγγραφο του Συνδέσμου για την βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, οι Δήμοι – Μέλη του είναι 14 Δήμοι της Βορειοανατολικής Αττικής μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Δήμοι Νέας Ιωνίας, Πεύκης –Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου Αττικής.
Τι λέτε για όλα αυτά;
Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ζητήσαμε επίσημη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, διότι από τέλη Ιουνίου μέχρι και σήμερα ζητάμε συνάντηση Μαζί σας κε Δήμαρχε και 3 μήνες μετά αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί.
• Συνέβαλε ο Δήμος με τις Υπηρεσίες του στα σχέδια του διαδημοτικού καταφυγίου χωρητικότητας 80 θέσεων; Υπάρχουν σχετικά έγγραφα της Υπηρεσίας που διατυπώνει την άποψη της για το θέμα αυτό;
Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους από όλες τις παρατάξεις, οι όποιοι βρίσκουν απολύτως λογικές τις ενστάσεις μας σε κάτ’ ιδίαν συζητήσεις, που έχουμε κάνει, και σας ζητάμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.
Θέτοντας δημόσια τα διλήμματα που καλείστε να απαντήσετε όχι σε φιλόζωους πολίτες άλλα σε ενεργούς πολίτες που ζητάνε την εφαρμογή της Νομοθεσίας και μόνο.
Θα υποστηρίξετε ένα έργο βιτρίνας και σπατάλης δημοσίου χρήματος το οποίο δεν θα λύσει τα πρόβλημα ή θα συμβάλετε ώστε ο Δήμος να πραγματοποιήσει μια υποχρέωσή του που απορρέει από την κείμενη νομοθεσία;
Θα θέσετε ως ύψιστη προτεραιότητα την διατήρηση πολιτικών ισορροπιών, με φίλους, κομματικούς συναγωνιστές ή θα θέσετε ως ύψιστη προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον, τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και την εφαρμογή των νόμων;
Θα επιδιώξετε τα βραχυπρόθεσμα οφέλη ψηφοθηρίας ή θα επιδιώξετε να φανείτε ωφέλιμοι στον τόπο μας συμβάλλοντας στην ορθότερη διαχείριση ενός θέματος, όπως ο έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων ζώων;
Διότι, προφανώς, όπως όλοι γνωρίζετε, ο Δήμος μας αυτή την στιγμή παρανομεί, διότι όφειλε εντός δύο ετών από την ψήφιση του Νόμου το 2012 να έχει δημιουργήσει καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
Την ίδια στιγμή που, το τονίζω αυτό για να γίνει κατανοητό… το κράτος χαρίζει σε κάθε Δήμο 300.000 ευρώ για την χρηματοδότηση καταφυγίου αδέσποτων ζώων, χωρητικότητας 70 θέσεων περίπου, ο Δήμος μας, συμμετέχει στην δημιουργία καταφυγίου που θα του αναλογούν 3-4 θέσεις και, παράλληλα, θα απολέσει την χρηματοδότηση που ανέφερα.
Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε την διαφορά, αλλά και το διακύβευμα.
Για εμάς, η με τέτοιους όρους επιλογή του Δήμου μας, δημιουργεί, όπως και σε κάθε νοήμονα πολίτη εύλογα ερωτήματα την στιγμή κατά την οποία,
εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν γίνει ενέργειες εδώ και 3 μήνες ως προς την αξιοποίηση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης 31-12-2019.
Στην περίπτωση επιλογής της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος,
Δηλαδή, της υλοποίησης των αποφάσεων των ΔΣ των όμορων Δήμων για την δημιουργία ευέλικτου, σύμφωνα με την νομοθεσία ενδιαιτήματος αδέσποτων ζώων, μέσω της αξιοποίησης της επίμαχης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή.
Στην αντίθετη περίπτωση, σας διαβεβαιώνω ότι με το ίδιον ζήλο και πάθος θα είμαστε απέναντι.

Κλείνοντας,
θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα διατηρούν κάποιες αμφιβολίες για τα όσα καταγγέλλουμε, ότι αποστείλαμε όλα τα σχετικά έγγραφα για την ενημέρωση όλων των μελών του ΔΣ προ 3 ημερών και μπορείτε να διαπιστώσετε ποια είναι η αλήθεια.
Σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε.
ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ Ευάγγελος
Πρόεδρος Σωματείου «Επαφή –Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Ηρακλείου».”

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.