Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Ο Κ. Κουτρούλης στο Χ-τύπο: “Καλώ τους πολίτες που συμμερίζονται τις αρχές μας να συστρατευτούμε”

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη μοναδική λύση για να πάει μπροστά ο δήμος Ηρακλείου Αττικής καταθέτει μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Χ-τύπο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πνοή Ηράκλειο”, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, περιγράφοντας μία σειρά από ζητήματα που έχει υστερήσει η δημοτική αρχή.

Ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος αναφέρεται ακόμα στο επίμαχο θέμα των δημοτικών τελών και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η διοίκηση έχασε την ευκαιρία προτείνοντας τη μη μείωση των δημοτικών τελών να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του πολίτη και να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο”.
Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης μίλησε για την πρόσφατη τραγική υπόθεση με την αυτοκτονία των δύο αδελφών σημειώνοντας πως “ο δήμος οφείλει να αναζητά τους ανθρώπους αυτούς να στέκεται δίπλα τους σε όλα τα επίπεδα και να μην εξαντλείται η προσπάθειά του σε μία σακούλα τρόφιμα.”
Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης δε διστάζει να αναφερθεί και στην περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίζει και στέλνει το μήνυμά του.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου Ηρακλείου Αττικής έχει ως εξής:

Ξεκινώντας από το μείζον θέμα της επικαιρότητας, θα θέλαμε την γνώμη σας για τον τρόπο που χειρίζεται ο δήμος το θέμα της πανδημίας.
Ο χειρισμός της πανδημίας, αφορά κατά κύριο λόγο το κεντρικό κράτος και δευτερευόντως τη τοπική αυτοδιοίκηση. Ζούμε σε μία εποχή που οι ευθύνες μετατοπίζονται εύκολα από αυτούς που έχουν τη κύρια ευθύνη προς άλλους φορείς αλλά και προς τους πολίτες, καθιερώνοντας τη περίφημη ατομική ευθύνη. Η σημερινή διαχείριση της πανδημίας από το κεντρικό κράτος, κατά τη γνώμη μου έχει παντελώς αποτύχει διότι, το βάρος έχει πέσει αποκλειστικά στην δήθεν οικονομία και ο άνθρωπος έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Ο Δήμος μας στο πλαίσιο αυτό έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης και δυστυχώς δε μπορεί και αυτός με τη σειρά του να ανακόψει το κύμα αυτό που έχει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και ο Δήμος οφείλει να καταβάλει προσπάθεια στη καθημερινότητα να προστατεύει τόσο τους εργαζόμενους του όσο και τους πολίτες αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει καίριες παρεμβάσεις. Άρα, δε μπορούμε ουσιαστικά να μιλήσουμε για διαχείριση της πανδημίας από τον Δήμο αλλά μόνο παρακολουθώντας οφείλει να προστατεύει τους ανωτέρω.

Τα δημοτικά τέλη είναι επίσης στην επικαιρότητα. Πώς σχολιάζετε την απόφαση της διοίκησης να μην προχωρήσει σε μειώσεις;
Ειλικρινά, όταν άκουσα την εισήγηση της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη, πίστευα ότι είχε αντιληφθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη κοινωνία από τις υπέρογκες αυξήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τους αυξημένους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας όπου συνεισπράττονται τα δημοτικά τέλη. Η διοίκηση έχασε την ευκαιρία προτείνοντας τη μη μείωση των δημοτικών τελών να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του πολίτη και να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Στη σημερινή συγκυρία η μείωση των δημοτικών τελών ήταν μονόδρομος για τη διοίκηση αλλά δυστυχώς δεν το αντελήφθη. Κατέστη όμηρος των επιλογών της να εκχωρήσει το ΤΑΠ και τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων σε τράπεζες και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για να λάβει δάνεια τόσο για τα φωτιστικά led όσο και για την αγορά του κτήματος ΦΙΞ.
Με τις επιλογές της αυτές, στέρησε τη δυνατότητα τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από τον εαυτό της να μειώσει τον άδικο φόρο που βαρύνει τα ακίνητα των δημοτών και ομιλώ για το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Περαιτέρω, με μία ουσιαστική πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων μετά από 7 χρόνια στην εξουσία και εννοώ τον διαχωρισμό αυτόν στη πηγή δηλ, μέσα στο σπίτι του πολίτη, θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων και να εξασφαλίσει έσοδα στο δήμο από την ανακύκλωση που αυτό μαθηματικά θα οδηγούσε στη μείωση των δημοτικών τελών. Η ορθή διαχείριση, η αποφυγή της σπατάλης σε πολυτελείς κάδους, στις επισκευές και συντηρήσεις των οχημάτων και στα καύσιμα θα οδηγούσε σε αυτή τη κατεύθυνση. Επιπλέον, η αύξηση των εσόδων από την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που φορολογούνται, από την οικειοθελή δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκτησίας τους από τους πολίτες που έχει ξεκινήσει από το 2020 μέχρι και σήμερα που μιλάμε, δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών της τάξεως άνω του 15%. Η διοίκηση όμως επέλεξε να δείξει το ανάλγητο πρόσωπό της και να πανηγυρίσει αφήνοντας σταθερά τα δημοτικά τέλη, δημοτικά τέλη που κατά γενική ομολογία είναι από τα ακριβότερα στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας.
Καλώ λοιπόν τη διοίκηση, αντί να πανηγυρίζει για τη μη μείωση των τελών να σκύψει στο πρόβλημα να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να προβεί σε τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης ώστε με μία γενναία μείωση των φόρων να ανακουφίσουμε τους πολίτες.

Η παράταξή σας “Πνοή” κάνει συνεχώς σημαντικές παρεμβάσεις για τα δημοτικά θέματα. Πού ρίχνετε το βάρος σας για το προσεχές διάστημα;
Το προσεχές διάστημα, το βάρος θα πέσει στα άλυτα προβλήματα του δήμου μας τα οποία η δημοτική αρχή σέρνει από το 2014 χωρίς να δίνει καμία λύση. Τα προβλήματα αυτά αγγίζουν τόσο τη καθημερινότητα των πολιτών όσο και το επίπεδο διαβίωσής τους και πρέπει επιτέλους να σταματήσει η υποσχεσιολογία της δημοτικής αρχής και να δοθούν λύσεις. Η καθαριότητα της πόλης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τα πεζοδρόμια και τα οδοστρώματα, αν και η δημοτική αρχή έχει επιχορηγηθεί με τεράστια ποσά, βρίσκονται σε αθλία κατάσταση. Τα σχολεία μας που επλήγησαν από τον σεισμό του 2019, ακόμα και σήμερα 2,5 χρόνια μετά, δεν λειτουργούν. Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή, πέρα από τους άρτους και τα θεάματα να σκύψει στη καθημερινότητα των πολιτών και να εκτελέσει το καθήκον της. Η κοινωνική πολιτική, σήμερα στο δήμο μας, δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών όπως έχουν διαμορφωθεί από τη σημερινή συγκυρία με αποτέλεσμα συμπολίτες μας να αυτοκτονούν λόγου του αδιεξόδου που βρίσκονται. Ο δήμος οφείλει να αναζητά τους ανθρώπους αυτούς να στέκεται δίπλα τους σε όλα τα επίπεδα και να μην εξαντλείται η προσπάθειά του σε μία σακούλα τρόφιμα. Τα μεγάλα έργα που υποσχέθηκε η διοίκηση στους πολίτες έχουν βαλτώσει. Εδώ και 7 χρόνια το πρόβλημα της Πολυτεχνείου και των υπολοίπων οδών είναι άλυτο. Πρότεινε λύση η οποία δίχασε τους πολίτες, αναστάτωσε τη κοινωνία της πόλης η οποία απ΄ ότι φαίνεται πάει και αυτή στις καλένδες. Η διάνοιξη της Ηρακλείου, η επέκταση της Λεωφ. Κύμης, φαίνεται ότι έχουν την ίδια τύχη και ότι η δημοτική αρχή αιφνιδιάστηκε και δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν στα έργα αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι σε κάθε συνεδρίαση αλλά και με παρεμβάσεις στη κοινωνία να απαιτήσουμε τη λύση των προβλημάτων αυτών και να επιβάλουμε στη δημοτική αρχή να εκτελέσει αυτό που οφείλει προς τους πολίτες όσο και αν προσπαθεί να στρέψει την ατζέντα σε άλλα θέματα και να αναλώνεται σε προβολή του ανύπαρκτου έργου της.

Οι επόμενες εκλογές είναι θεωρητικά ακόμα σε μακρινή απόσταση χρονικά. Σίγουρα όμως κάποιες διεργασίες έχουν ξεκινήσει. Θέλετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας ενόψει των εκλογών του 2023;
Όπως προανέφερα, η δημοτική αρχή δυστυχώς αποδείχθηκε ανίκανη να δώσει απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν το πολίτη.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η μοναδική λύση που υπάρχει για το δήμο μας είναι η δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος που θα έχει ως επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη που θα υπηρετεί τις αρχές της εντιμότητας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και θα στρέψει το δήμο σε μια άλλη κατεύθυνση από αυτή που τον οδηγεί σήμερα η υπάρχουσα διοίκηση.
Καλώ όλες τις δυνάμεις που σέβονται τις αρχές αυτές, καλώ όλους τους πολίτες που συμμερίζονται τις αρχές αυτές να συστρατευτούμε ώστε να δώσουμε στο δήμο μας προοπτική, με μία διοίκηση προσηλωμένη στον έναν και μοναδικό στόχο που πρέπει να έχει η διοίκηση του δήμου, την επίλυση των προβλημάτων και την εξυπηρέτηση αξιοκρατικά του πολίτη.

Γενικότερα, η κατάσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή κατά πόσο επηρεάζει και τις ζυμώσεις στην τοπική πολιτική σκηνή;
Η κεντρική πολιτική σκηνή, πάντα επηρεάζει σε ένα βαθμό τις ζυμώσεις που γίνονται και στη τοπική κοινωνία αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να προδιαγράφει εξελίξεις. Εξάλλου, ακλόνητη πίστη μας είναι ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από κομματάρχες και οπαδούς κομμάτων αλλά πρέπει να έχει τη δική της άποψη για τη διοίκηση του δήμου πέρα από κομματικούς εναγκαλισμούς και ασφυκτικά κομματικά όρια. Η αλήθεια είναι, ότι υπάρχει ρευστότητα στη κεντρική πολιτική σκηνή που επηρεάζει και τη τοπική κοινωνία σε ένα μικρό βαθμό αλλά σε καμία περίπτωση δε πιστεύουμε ότι η ρευστότητα αυτή αποτελεί πρόκριμα για τις εξελίξεις στη τοπική κοινωνία. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι άλλο είναι η διοίκηση του δήμου και άλλο είναι η διοίκηση της χώρας. Τα κριτήρια της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι τελείως διαφορετικά και το στοίχημα είναι να την κερδίσουμε.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε να ευχηθώ Καλές Γιορτές σε όλους μας, και να έχουμε δύναμη να ξεπεράσουμε το σημερινό Γολγοθά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Περάσατε μία σοβαρή περιπέτεια υγείας. Θα θέλατε να μας πείτε πώς το αντιμετωπίσατε;
Πράγματι, εδώ και 5 μήνες, ταλαιπωρούμαι από μία φλεγμονή στο έντερο και εντός των ημερών θα υποβληθώ σε επέμβαση για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και όλους τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα μου στη περιπέτεια αυτή της υγείας μου και τους υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ