Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Βραδιά βραβείου, βραδιά βιβλίου στο Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άλλη μια ξεχωριστή και λαμπρή βραδιά έζησε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, η πόλη του Βύρωνα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τελετή απονομής των βραβείων στους έφηβους και νέους που διακρίθηκαν στον 3ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Δήμου Βύρωνα.

Νέοι και νέες από 14 μέχρι 28 ετών γέμισαν χθες το Δημαρχείο, όπου μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους γιόρτασαν την απονομή των βραβείων και τιμητικών επαίνων. Το θέμα του φετινού μας διαγωνισμού ήταν «Άνθρωπος, Εξουσία και Αντίσταση», με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δικτατορία των συνταγματαρχών στη χώρα μας.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης δήλωσε για την εκδήλωση:
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά αλλά και υπερηφάνεια η γιορτή-θεσμός που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος μας για να βραβεύσει τη νεολαία που διακρίθηκε στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.Από τη λαμπρή τελετή βράβευσης του 3ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, με την παρουσία περισσοτέρων από 100 προσκεκλημένων, όπου εκτός των βραβεύσεων, αδράξαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το 3ο μας βιβλίο, με τη δουλειά των παιδιών που συμμετείχαν και διακρίθηκαν.
Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδεικνύεται μικρή πλέον για να υποδεχθεί τη «λογοτεχνική συντροφιά».
Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της υπέροχης εκδήλωσης!»

Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δήμου για το 2017 που φέρει τον τίτλο «Άνθρωπος και Εξουσία». Στην έκδοση περιέχονται κείμενα των πενήντα εφήβων και νέων που δούλεψαν στο θέμα του λογοτεχνικού διαγωνισμού, καθώς και αυτών που έγραψαν κείμενα στο πλαίσιο της συγγραφικής ομάδας της νεολαίας μας, γνωστής ως «Λογοτεχνική Συντροφιά Δήμου Βύρωνα».

Από την έκδοση και την εκδήλωση δεν έλειψαν τα αφιερώματα στο Νίκο Κούνδουρο, που «έφυγε» από κοντά μας το 2017 και ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στο εγχείρημα για τη δημιουργία μιας δεξαμενής νεανικής σκέψης, αλλά και αφιερώματα στο αγγλικό, καθώς επίσης και στον Νίκο Καζαντζάκη, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους προς τιμήν του.

Νέοι και νέες ήρθαν από την Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Αμαλιάδα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Κόρινθο, την Ημαθία και φυσικά από το Βύρωνα, την Αθήνα και τον Πειραιά, για να παραλάβουν με ενθουσιασμό και λαχτάρα τα βραβεία τους.

Από την πλευρά του Δήμου Βύρωνα βραβεία απένειμαν: ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αγγέλης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λεμονιά Κλωνάρη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Μιχάλης Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιάννης Μαυρίκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Ζούμπος, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή», ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξης Σωτηρόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Ελπίδας και Δημιουργίας», η Δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» Ελένη Βασιλοπούλου, η Δημοτικής Σύμβουλος Σοφία Δασκαλάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Αρβανίτης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Βύρωνα Βασίλης Πάγκαλος.

Από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών βραβεία απένειμαν, ο νομικός, δικηγόρος και πανεπιστημιακός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» της Πάφου στην Κύπρο, Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, ο διευθυντής της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» Ελευθέριος Σκιαδάς, ο γνωστός σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών» Παύλος Ναθαναήλ, ο πρόεδρος του «Συνδέσμου Μπάιρον για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό» Πάνος Τριγάζης, η ποιήτρια και δημιουργός λεσχών ανάγνωσης στη Δυτική Αττική Νάγια Κωστοπούλου, η ποιήτρια Ιωάννα Περατινού, ο Λέκτορας Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, η φιλόλογος Τίνα Γκολφινοπούλου, καθώς και η σκηνοθέτης Τώνια Σταυροπούλου.

Συμμετοχή με κείμενό του στο βιβλίων των νεαρών δημιουργών έχει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Γραπετρίτης, επιθυμώντας να συμβάλλει στην προσπάθεια των νέων μας με αυτόν τον τρόπο. Η έκδοση του βιβλίου «Άνθρωπος και η Εξουσία» έγινε από το Δήμο Βύρωνα με τη συμμετοχή και της Δημοτικής Επιχείρησης.

Την εκδήλωση παρουσίασε για τρίτη συνεχή χρονιά η Δήμητρα Νούση, συγγραφέας και συντονίστρια της πολιτιστικής δράσης «στο βλέμμα του Μπάιρον» για το 2017 και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού. Ακολουθεί ο κατάλογος με τα ονόματα και τα έργα των βραβευθέντων:

Απονομή βραβείων 3ου λογοτεχνικού διαγωνισμού

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
1. To 1o βραβείο έλαβε η δεκαεπτάχρονη Ευγενία Μανωλίδου-Χατζή, για το διήγημα «Φυλακισμένες ελπίδες».
2. Το 2ο βραβείο έλαβε ο δεκαεπτάχρονος Χαράλαμπος Κουτσιούμπας για το διήγημα «Η ατραπός της ελευθερίας» από τα Τρίκαλα
3. Το 3ο βραβείο έλαβε η δεκατετράχρονη Αφροδίτη Βλαχοπούλου, για το διήγημα «Η αυλή του βασιλιά».
4. Τον 1Ο Τιμητικό έπαινο έλαβε ο Σαράντος Παπαδόπουλος για το διήγημα «Μια επιστολή για όποιον… ακούει ακόμα», μαθητής λυκείου
5. Το 2Ος Τιμητικό έπαινο έλαβε ο μαθητής γυμνασίου Βασίλειος Δαφέρμος για το διήγημά του «Ο θρύλος της Σκωτίας».
6. Τον 3Ο Τιμητικό έπαινο έλαβε η μαθήτρια γυμνασίου Μαρία -Αγγελική Χατζοπούλου για το διήγημά της «Σωθήκαμε».

ΠΟΙΗΜΑΤΑ
1. Το 1ο βραβείο έλαβε η δεκαεξάχρονη Θεοδώρα Βισβάρδη για το ποίημά της με τίτλο «Έχοντας δύναμη».
2. Το 2ο βραβείο έλαβε ο δεκαεπτάχρονος Δημήτρης Ράντζα για το ποίημα «Κοίτα τον ήλιο».
3. Το 3ο βραβείο έλαβε η μαθήτρια Γυμνασίου Κατερίνα Ζορμπάνου για το ποίημα «Αντίσταση μέσω της μουσικής με ένα χαϊκού».
4. Τον 1Ο Τιμητικό έπαινο έλαβε ο Ανδρέας-Νικήτας Τσιλίγκας – Ραβάνης για το ποίημα «Από τα μάτια του».
5. Τον 1Ο Τιμητικό έπαινο έλαβε, λόγω ισοβαθμίας, και ο Παύλος Γκούλελης, για το ποίημα «Σα θεατρική σκηνή».
6. Τον 2ο Τιμητικό έπαινο έλαβε ο Παύλος Αγγελάκης για το ποίημα «Κάθαρση».

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΝΕΩΝ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
1. Το 1ο βραβείο έλαβε η Μαρία Καμαρίτη, 22 ετών, για το διήγημά της «Ο φοίνικας».
2. Το 1ο βραβείο έλαβε ο Δημήτρης Κανέλλος, 27 ετών, για το διήγημά του «Οι τρεις λέξεις».
3. Το 2ο έλαβε ο Τιμόθεος Ζήνωνος, 22 ετών για το διήγημα «Τα κεράσια».
4. Το 3ο βραβείο έλαβε η Παναγιώτα-Χριστίνα, Γεωργιάδη για το διήγημα «Το πιο ακριβό δώρο».
5. Τον 1Ο Τιμητικό έπαινο έλαβε ο Ιωάννης Αθανασίου, 22 ετών, για το διήγημα «Η μομφή».
6. Τον 2Ο Τιμητικό έπαινο έλαβε η Πολυχρονία Χριστοδουλίδου, 23 ετών, για το διήγημα της «Ακόμα και τότε φώναζαν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!».
7. Τον 3ο Τιμητικό έπαινο έλαβε η Βαλλεριάνα-Ζωή Κοψιδά, 22 ετών, για το διήγημα «Ύπαρξη».

ΠΟΙΗΜΑΤΑ
1. Το 1ο βραβείο έλαβε η Παρασκευή Μπεκιάρη, 22 ετών για το ποίημα της «Κόκκος ελπίδας».
2. Το 2ο βραβείο έλαβε η Σοφία Γιαπαντζαλή, 21 ετών, για το ποίημα «Ο υποταγμένος επαναστάτης».
3. Το 2ο βραβείο έλαβε, λόγω ισοβαθμίας και η Χρυσαυγή Κολιού, 27 ετών, για το ποίημα της «Πέρα από την ιστορία».
4. Το 3ο βραβείο έλαβε η Στέλλα Παρχαρίδου, 28 ετών, για το ποίημα της «Κείνη τη μέρα».
5. Τον 1Ος Τιμητικό έπαινο έλαβε ο Γεώργιος Σαβοϊδάκης, 21 ετών, για το ποίημά του «Μεσόγειος».
6. Τον 2Ο Τιμητικό έπαινο έλαβε ο Απόστολος Ρούσσης, 19 ετών για το ποίημα «Ισόβια κάθαρση».
7. Τον 3Ο Τιμητικό έπαινο έλαβε η Δήμητρα Καραγιάννη, 24 ετών, για το ποίημα της «Αλγεινέ μου τόπε…»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ