Ελάτε στην παρέα μας

Αχαρνών

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός στο Χ-τύπο: “Η πόλη μας σε λίγο καιρό θα θυμίζει ένα μικρό εργοτάξιο”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Αχαρνών ήταν ένας από τους δήμους που πληγώθηκαν βαριά από τον πύρινο εφιάλτη του Αυγούστου και ο δήμαρχος της πόλης, κ. Σπύρος Βρεττός, μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, κάνει τον μέχρι στιγμής απολογισμό και παράλληλα περιγράφει τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για να επουλώσει τις πληγές.

Ακόμη, ο κ. Βρεττός με την φράση “το όραμά μας για τις Αχαρνές απέχει πολύ από τη σημερινή κατάσταση” δίνει το στίγμα των προθέσεών του, καθώς όπως μας ενημέρωσε πολλά και σημαντικά έργα έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης που θα αναβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τον Δήμο Αχαρνών.

Κύριε Δήμαρχε, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των καταστροφικών πυρκαγιών, τι πληγές άφησε πίσω της, για την περιοχή σας και πως προσπαθείτε να τις επουλώσετε;
Ο ακριβής απολογισμός όσον αφορά τις πληγείσες οικείες, τις καταστροφές συνεχίζεται ακόμη. Γίνεται μια καταγραφή από υπουργεία, διαφορετικές υπηρεσίες, αλλά και από την Περιφέρεια και τα τελικά στοιχεία αναμένονται. Γνωρίζουμε ότι είναι πάνω από 400 οι καταγραφές του υπουργείου Υποδομών, ενώ πάνω από 40 επιχειρήσεις έχουν πληγεί. Η ουσία όμως είναι πως ο Δήμος Αχαρνών υπέστη μια μεγάλη καταστροφή. Κάηκαν σπίτια, καταστράφηκαν επιχειρήσεις, χάθηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικής έκτασης, ενώ επλήγη σημαντικά και η πανίδα της περιοχής. Ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν θύματα και μπροστά σε αυτό όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η προσπάθεια επούλωσης ξεκίνησε ήδη από την επόμενη μέρα. Πρέπει να γίνουν δεκάδες πράγματα, πρέπει να τρέξουμε σε κάθε κατεύθυνση, πρέπει να βρούμε τρόπο αυτές τις πληγές να τις επουλώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που επλήγησαν, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές σε υποδομές, να φροντίσουμε για τη σωστή αναδάσωση, αλλά και να δουλέψουμε με μέθοδο, για να αποφύγουμε οδυνηρές συνέπειες από μελλοντικά φαινόμενα.

Είναι γεγονός ότι οι πολίτες του Δήμου Αχαρνών εξήραν την έγκαιρη παρέμβασή σας κατά την διάρκεια των πυρκαγιών. Χαρακτηριστικά, κάτοικοι των Θρακομακεδόνων ανέφεραν πως χάρη στην παρέμβασή σας να ζητάτε επιμόνως την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν κάηκε ο οικισμός. Πως βιώσατε εσείς αυτά τα 24ωρα;
Από τα πρώτα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς της 3ης Αυγούστου βρέθηκα στο σημείο που καιγόταν το δάσος. Από εκεί και πέρα θα μπορούσα να σας πω πως τα επόμενα πέντε 24ωρα μοιάζουν με μια ατελείωτη μέρα. Με τους συνεργάτες μου και τους Αντιδημάρχους του Δήμου βρισκόμασταν συνεχώς στο πεδίο, κινούμασταν μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν, βοηθούσαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε, κινητοποιούσαμε όλες τις δυνάμεις που μπορούσαμε.

Με τον τρόπο αυτό είχα διαρκώς μια πλήρη εικόνα για τα μέτωπα της φωτιάς, τις αναζωπυρώσεις, τις δυνάμεις που επιχειρούσαν, τα σημεία στα οποία μπορούσαν να δράσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Βρισκόμουν δε σε διαρκή επαφή με τους επικεφαλής της επιχείρησης, αλλά και την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια και την Αστυνομία. Αυτή η συνεργασία απέφερε καρπούς, καθώς εκκενώσαμε έγκαιρα τις πληγείσες περιοχές, προστατέψαμε τον κόσμο και ζητήσαμε δυνάμεις εκεί που μπορούσαν να επέμβουν πιο αποτελεσματικά. Κάποιες στιγμές ένιωθα κι εγώ πως χρειάζονταν κι άλλες δυνάμεις και το απαιτούσα, γνωρίζοντας πως θα μπορούσαν τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ χειρότερα, κάτι που ευτυχώς αποφεύχθη.

Αλλάζοντας θέμα, θα θέλαμε να μας κάνετε έναν απολογισμό στα έργα και τις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που οι συνδημότες μου με εξέλεξαν στη θέση του Δημάρχου. Δύο χρόνια από τότε που ανέλαβα την ευθύνη απέναντί τους για μια πόλη σύγχρονη. Δύο χρόνια που πέρασαν με πολλές δυσκολίες. Η πανδημία έχει φέρει πολλά προβλήματα και στην Αυτοδιοίκηση, καθώς έπρεπε να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η διαχείρισή της και η βοήθεια σε κάθε δημότη. Παρόλα αυτά εμείς προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα, προχωρώντας σε κινήσεις άμεσης βελτίωσης της καθημερινότητας. Η καθαριότητα, οι 16 νέες παιδικές χαρές, το ξεκίνημα σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, τα δεκάδες βελτιωτικά έργα στα σχολικά μας κτήρια, είναι θεωρώ από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα. Παράλληλα όμως χρησιμοποιήσαμε αυτό το χρονικό διάστημα, για να προωθήσουμε έργα πνοής, έργα απαραίτητα, έργα που έλειψαν. Αυτή τη στιγμή οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους πέντε διαφορετικοί διαγωνισμοί για τη βελτίωση μέσων καθαριότητας. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις άνω των 30 εκατ. μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ξεκινάμε σταδιακά έργα για τα οποία εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου και άλλων εργαλείων. Και πάλι όμως νομίζω πως είμαστε μόνο στην αρχή, γιατί το όραμά μας για τις Αχαρνές απέχει πολύ από τη σημερινή κατάσταση, όπως την είχαν διαμορφώσει προηγούμενες διοικήσεις.

Η χώρα κινείται στους ρυθμούς του κορωνοϊού. Πως προσπαθεί ο δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία;

Θα πρέπει δυστυχώς να επισημάνω πως βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση, καθώς έπρεπε να ξεκινήσουμε σχεδόν από το μηδέν. Η πόλη μας είχε και έχει σημαντικό πρόβλημα ακόμη και σε βασικές υποδομές και εκεί έπρεπε να στοχεύσουμε πρώτα από όλα. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα και νωρίτερα, θέσαμε τη διαχείριση της πανδημίας σε βασική προτεραιότητά μας. Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία προσπαθήσαμε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε κάθε δημότη. Ήδη από την πρώτη καραντίνα, δουλέψαμε σε αυτό τον τομέα, προσφέροντας όπου και όπως μπορούσαμε. Με ιδιαίτερη φροντίδα δουλέψαμε για τα σχολεία με καθαρισμούς, αντισηπτικά, μέτρα προστασίας, πρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και χορήγηση τάμπλετ και υπολογιστών. Όλα αυτά συνεχίστηκαν και στην ουσία συνεχίζονται και σήμερα, καθώς ξεκινά μια νέα χρονιά.
Παράλληλα κινητοποιήθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας, για να βοηθήσουν κάθε συνδημότη είτε με τρόφιμα, είτε με φάρμακα είτε ακόμη και με κατ’ οίκον επισκέψεις. Θέσαμε σε λειτουργία το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενισχύσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σύντομα θα λειτουργήσει και το κοινωνικό συσσίτιο και η κοινωνική ιματιοθήκη, αλλά και το κοινωνικό ιατρείο.
Πέραν όλων αυτών επιδιώξαμε μια διαρκή επαφή με τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΠΥ, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Υγείας), καθώς θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε ευάλωτες ομάδες. Παραμένει πάντως ένα αγκάθι για μας το γεγονός πως στον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής, υπάρχει μόνο μία δημόσια δομή υγείας (Κέντρο Υγείας), το οποίο μάλιστα αντιμετωπίζει και προβλήματα στελέχωσης.

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το τεχνικό πρόγραμμά σας;
Αντιλαμβάνεστε πως η απάντηση είναι προφανής. Γιατί πέραν αυτού του «περιβάλλοντος» υπάρχουν και άλλα αντικειμενικά προβλήματα. Για παράδειγμα οι ελλείψεις εξειδικευμένου – και όχι μόνο – προσωπικού είναι ένα από αυτά. Επίσης το γεγονός πως οι διαδικασίες αλλάζουν συνεχώς και απαιτούνται επιμόρφωση, εξειδίκευση, νέες ειδικότητες ή και διαφορετικές δεξιότητες. Σε αυτή τη συγκυρία στηριζόμαστε στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπάλληλοι του Δήμου και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα συνεργασίας με άλλους φορείς. Παράλληλα το τεχνικό μας πρόγραμμα είναι εστιασμένο στα σημαντικά προβλήματα της πόλης, προκειμένου να μη γίνεται φθορά δυνάμεων. Δεν αναζητούμε έργα βιτρίνας. Δεν δουλεύουμε για να φτιάχνουμε μακέτες. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αυτά δεν μας χρειάζονται στις Αχαρνές. Έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και γι’ αυτούς εργαζόμαστε καθημερινά. Σε μια πόλη που στερείται βασικών υποδομών λόγω των λαθών των περασμένων όχι μόνο ετών, αλλά και δεκαετιών, εκεί στρέφουμε την προσοχή μας. Οδοποιία, αντιπλημμυρικά, οδοφωτισμός, κοινόχρηστοι χώροι, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων είναι οι βασικές επιλογές που έχουμε κάνει. Δεν επιμερίζουμε τις δυνάμεις μας σε έργα αμφιβόλου χρησιμότητας – τουλάχιστον για τη δεδομένη στιγμή – και προσπαθούμε μόνο για τα σημαντικά. Χωρίς αυτά άλλωστε ό,τι κι αν κάνουμε δεν θα βοηθήσει στο σκοπό μας, στο να εκσυγχρονίσουμε την πόλη μας.

Σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος της διοίκησής σας για το επόμενο διάστημα;
Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβρη που για όλους μας σηματοδοτεί μια αφετηρία. Γνωρίζουμε ότι και φέτος η πανδημία θα είναι στο επίκεντρο, οπότε θα μας απασχολήσει και πάλι. Εμείς όμως συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Πλέον, σταδιακά, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα θα αρχίσουμε να δρέπουμε τους καρπούς της προηγούμενης διετίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πόλη μας σε λίγο καιρό θα θυμίζει ένα μικρό εργοτάξιο. Επομένως αυτό που θέλουμε είναι με υγεία και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Στο μυαλό μας έχουμε πάντα τα όσα πρέπει να γίνουν για να αποφύγουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών, αλλά και τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής που μας χτυπάει την πόρτα. Εκεί, όσο μας επιτρέπεται βάσει των αρμοδιοτήτων μας, αναζητούμε λύσεις και πιέζουμε όλους τους αρμόδιους για να δουλέψουμε γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ