Ελάτε στην παρέα μας

Αλίμου

Εγκατάσταση μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον Άλιμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσβαση «αυτόνομη» στη θάλασσα του Αλίμου θα έχουν πλέον τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και γενικότερα τα άτομα με κινητικά προβλήματα!

Δύο συσκευές SEATRAC, η μία στην παραλία Αλίμου (στάση τραμ «Καλαμάκι») και η άλλη στην παραλία «Bikini» (στάση τραμ «Λουτρά Αλίμου»), εγκαταστάθηκαν και είναι έτοιμες να υποδεχτούν όσες και όσους μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι από τη χαρά του θαλάσσιου μπάνιου.
Ο μηχανισμός της συσκευής seatrac αποτελείται από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα. O χρήστης πατώντας ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριό του, μεταφέρεται από την παραλία μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Μόλις τελειώσει το μπάνιο του, επιβιβάζεται στην καρέκλα, και πάλι πατώντας ένα κουμπί επιστρέφει στη στεριά. Η συσκευή είναι ενεργειακά αυτόνομη, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.

Τα εγκαίνια έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας 6ης Μαΐου και ομιλίες εκφώνησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παναγιωτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης του Νοτίου Τομέα Αττικής κ. Χρήστος Καπάταης και ο Υπεύθυνος Παρακολούθησης του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία κ. Χαράλαμπος Χριστόπουλος. Παρέστησαν επίσης ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Φλοίσβου Υποπλοίαρχος κ. Ιωάννης Φαλτσέτας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αλίμου Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Δημήτριος Καταραχιάς και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αλίμου.
Το έργο, μια ελληνική πατέντα του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αλίμου με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έχει εκπονήσει επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μηχανισμών για δωρεάν αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα. Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ανέφερε σχετικά: «Να λοιπόν, που αφενός ένας κοινός στόχος Κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης και αφετέρου μια καλή συνεργασία του Δήμου μας με το Υπουργείο έφερε τα ποθητά αποτελέσματα για να σταματήσει ο κοινωνικός αποκλεισμός μιας ομάδας πληθυσμού από κάποια θεμελιώδη δικαιώματά της… Φαίνεται ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μόνο να μη σταματήσουμε την προσπάθεια!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ