Ελάτε στην παρέα μας

Αιγάλεω

Ο Δήμος Αιγάλεω γίνεται…. έξυπνη πόλη!

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπεγράφη η σύμβαση «Πιλοτικές εφαρμογές έξυπνης πόλης (Smart City) στο Δήμο Αιγάλεω, με έμφαση στην τοποθέτηση της περιοχής ως “νέου” προορισμού αναψυχής και πολιτισμού με αξιοποίηση βιωματικών εμπειριών πολιτών και επισκεπτών».

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία εξειδικευμένης πλατφόρμας, που θα ενισχύσει τη δημόσια διακυβέρνηση, μέσα από τη σύλληψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, τη δημιουργία πρόσθετης αξίας μέσω της εκμετάλλευσης ψηφιακών υποδομών και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του δήμου και δια της εφαρμογής των αρχών της ανοικτής καινοτομίας, λαμβάνοντας υπόψη τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του Δήμου Αιγάλεω.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων και διεπαφών, με την αξιοποίηση των οποίων θα εξυπηρετηθούν καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του Δήμου, θέτοντας μετρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους, αναπτύσσοντας σταδιακά ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας στους τομείς της πληροφορικής και επικοινωνιών. Στην ενοποιημένη ψηφιακή πλατφόρμα, θα ενσωματωθούν οι υφιστάμενες «νησίδες» εφαρμογών του Δήμου Αιγάλεω και θα αναπτυχθούν νέες, για την παρακολούθηση της τρέχουσας κατάστασης της πόλης.

Η πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο κέντρο συντονισμού και ενορχήστρωσης της έξυπνης πόλης του Αιγάλεω. Σε αυτό πλαίσιο, το κέντρο θα ενσωματώνει όλες τις διακριτές πηγές πληροφόρησης και δεδομένων σε ένα μοναδικό σημείο ελέγχου, όπου κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό με εξουσιοδοτημένη πρόσβαση θα είναι σε θέση να ελέγχει και να παραμετροποιεί τις πληροφορίες αυτές.

Η προτεινόμενη πλατφόρμα έξυπνης πόλης, θα θέσει τις απαραίτητες βάσεις για την ολιστική αναδιαμόρφωση του δήμου Αιγάλεω σε επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργίας.

Η πλατφόρμα έξυπνης πόλης με το σύνολο των εργαλείων που θα προσφέρει, θα συμβάλει στη συλλογή χρήσιμων, επίκαιρων και ουσιωδών δεδομένων, τα οποία επιτρέπουν σε όλες τα ενδιαφερόμενα μέρη/οντότητες της πόλης του Αιγάλεω, από αρμόδιους φορείς (Policymakers) μέχρι και τον μεμονωμένο πολίτη, να λάβουν έξυπνες αποφάσεις, αποφάσεις που φέρνουν θετικά αποτελέσματα.

Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση των σύγχρονων αστικών προβλημάτων για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών μεταξύ των οποίων η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες/επισκέπτες, η αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων, η
ενίσχυση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, η ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς και η ενεργοποίηση του πολίτη μέσω αμφίδρομης επικοινωνίας με λειτουργίες της πόλης του Αιγάλεω. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου, θα προσφέρονται ελεύθερα χωρίς καμία διάκριση σε άτομα, φορείς, επιχειρήσεις κλπ, και δεν συνδέονται με οποιαδήποτε απαίτηση ή παραγωγή εσόδου προς όφελος του Δήμου Αιγάλεω ή οποιοδήποτε τρίτου.

Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι η Περιφέρεια Αττικής. Σημειώνεται δε ότι, ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης της ΟΧΕ/ΒΑΑ Δυτικής Αττικής είναι ο ΑΣΔΑ.

«Αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και με τη δημιουργία της εξειδικευμένης πλατφόρμας, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε στο μέγιστο την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων του Δήμου και επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τα σύγχρονα αστικά προβλήματα» τόνισε ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ