Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Δωρεάν εξετάσεις σιδήρου και φερριτίνης σε γυναίκες όλων των ηλικιών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης για την σιδηροπενική αναιμία, (26 Νοεμβρίου), το Αιματολογικό Εργαστήριο- Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τη Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική (διευθυντής: καθηγητής Νίκος Βλάχος) στο Αρεταίειο Νοσοκομείο του ΕΚΠΑ, προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις γενικής αίματος και φερριτίνης και αιματολογική συμβουλευτική σε ενήλικες γυναίκες όλων των ηλικιών στις 25 και 26 Νοεμβρίου, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι.

1 στις 3 εγκύους μπορεί να εμφανίσει σιδηροπενία

Η σιδηροπενική αναιμία, η οποία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, είναι η πιο συχνή αναιμία παγκοσμίως και αφορά κυρίως βρέφη, παιδιά και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, το 1/3 των γυναικών κατά το 3ο τρίμηνο μπορεί να εμφανίσει σιδηροπενία (χαμηλά επίπεδα σιδήρου).

Οι αιτίες που οδηγούν σε σιδηροπενία είναι α) η ελαττωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω τροφής β) η δυσαπορρόφηση (μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου της τροφής από το έντερο) γ) η απώλεια αίματος (π.χ από το γαστρεντερικό σύστημα, έμμηνος ρύση) δ) οι αυξημένες ανάγκες (παιδιά, έγκυες).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ωχρότητα, την εύκολη κόπωση, το αίσθημα παλμών αλλά και την γλωσσίτιδα, την κοιλονυχία, την τριχόπτωση.

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας COVID-19, οι θέσεις για τις δωρεάν εξετάσεις είναι καθορισμένες και περιορισμένες. Για τον προγραμματισμό των ραντεβού, ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, όποια γυναίκα ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνεί με το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Αρεταίειου Νοσκομείου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ