Ελάτε στην παρέα μας

Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Ο Σ. Τσίρμπας στο Χ-τύπο: “Το νεαρό της ηλικίας τόσο σε εμένα όσο και στους συνεργάτες μου, συνοδεύεται από μία τεράστια δύναμη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο νεότερος δήμαρχος της Αττικής εξηγεί πως χαράσσει το δικό του αποτύπωμα

“Νιώθω περήφανος για αυτή την αλλαγή και ειλικρινά δεν περίμενα να έρθει τόσο γρήγορα”, δηλώνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κ. Σταύρος Τσίρμπας, σχολιάζοντας την καθημερινότητα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή επί διοίκησής του.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αφού αναφέρθηκε στα όσα έκανε ο δήμος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, μας εξήγησε πως κατάφερε να τα υπερκεράσει και να καταφέρει να υλοποιήσει μία σειρά από σημαντικές δράσεις.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Τσίρμπα έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή κάνοντάς μας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.
Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να βάλουμε σε πρόγραμμα την καθημερινότητα. Ως πολίτες, επειδή οι περισσότεροι είμαστε γέννημα-θρέμμα της περιοχής γνωρίζαμε πού πάσχει η λειτουργία του Δήμου κι εκεί επικεντρωθήκαμε. Καθαριότητα, Τεχνικά Συνεργεία, Πολιτική Προστασία Αδέσποτα, και φυσικά η βελτίωση των Διοικητικών Υπηρεσιών και το συμμάζεμα των Οικονομικών. Οι Αντιδήμαρχοι από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε είναι κυριολεκτικά στους δρόμους και συνεχίζουν καθημερινά το έργο αναβάθμισης της πόλης. Δεν μπορείς να μιλάς για μεγαλόπνοα σχέδια και οράματα αν δεν έχεις μια καθαρή και τακτοποιημένη πόλη. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά όχι μόνο ως προς την εικόνα της πόλης, αλλά κυρίως ως προς την ψυχολογία των κατοίκων. Βλέπουμε με χαρά μέρα με τη μέρα τον κόσμο να αγαπάει ξανά τη γειτονιά του και να αποβάλλει το αίσθημα απαξίωσης που μας είχε κυριεύσει όλους. Νιώθω περήφανος για αυτή την αλλαγή και ειλικρινά δεν περίμενα να έρθει τόσο γρήγορα. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, ήδη υλοποιούμε και έχουμε προγραμματίσει τα έργα που θα αλλάξουμε κυριολεκτικά την πόλη και είμαστε σε μια διαρκή διαδικασία να τρέξουμε τις μελέτες και τις χρηματοδοτήσεις για να το πετύχουμε.
Το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ και η παραχωρηση του αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο τρένο της ανάπτυξης της πόλης αυτής αλλά και συνολικά των περιοχών του Δυτ. Τομέα Αθηνών. Η λογική που είχαν μέχρι τώρα οι προηγούμενες διοικήσεις της αναμονής και των χρόνιων ανεκπλήρωτων αγώνων, νομίζω ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν, όταν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της επιτακτικής ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα πόλο έλξης που θα φέρει επισκέπτες στην πόλη μας. Εμείς πιστεύουμε πολύ στο όραμά μας και για αυτό το λόγο προχωρήσαμε μέσω ενός μοντέλου παραχώρησης με εκμίσθωση. Ο σχεδιασμός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα τεχνολογίας, επισκεψιμότητας και δημιουργικής εκπαίδευσης που όμοιός του δεν υπάρχει όχι απλά στα στενά όρια της Αττικής, ή της Ελλάδας, αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο συνδυασμός του σε μία ενιαία επιφάνεια, κατάλληλα συνδυασμένη με το Μητροπολιτικό πάρκο Αντ. Τρίτσης θα δώσει μία άλλη προοπτική στη μέχρι τώρα πορεία. Αναμφισβήτητα η πόλη μας χρειάζεται ελεύθερους χώρους και πράσινο και αυτό έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε, όμως η βάση θα είναι η τεχνολογία μέσα σε μία κοινωνία της πληροφορίας στην οποία χτίζουμε.

Η χώρα κινείται στους ρυθμούς του κορωνοϊού. Πώς προσπαθεί ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία;
Η πανδημία σίγουρα ήταν κάτι μη αναμενόμενο που συντάραξε την κοινωνία συνολικά και δυστυχώς φαίνεται ότι είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο η διαχείριση δεν είναι μια απλή υπόθεση και οι λύσεις που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα είναι δυστυχώς προσωρινές.
Στον Δήμο μας ευτυχώς οι περισσότεροι δημότες από την πρώτη στιγμή έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα και συνεργάστηκαν με τις υπηρεσίες μας ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο και έτσι τα κρούσματα κρατήθηκαν μέχρι τώρα σε χαμηλά επίπεδα συνολικά, ενώ την ίδια στιγμή σε όμορους Δήμους η διάδοση του ιού κάλπασε.
Εμείς παράλληλα ως Δήμος από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας κατάλληλα για να παρέχουμε βοήθεια σε όσους συμπολίτες μας είχαν ανάγκη με αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, ενίσχυση της βοήθειας στο σπίτι , οργάνωση συσσιτίων, διανομή φαγητού κλπ. Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητάς μας είναι ότι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, βραβεύτηκε στα Best City Awards για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Η πανδημία νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας που μας άλλαξε τη ζωή και μας έκανε να αντιληφθούμε διαφορετικά τις συνθήκες που ζούμε. Όλοι οι πολίτες βρέθηκαν μπροστά σε καταστάσεις που έπρεπε να ξεπεράσουν για να ανταποκριθούν. Οι επαγγελματίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία για να έρθουν σε επαφή με τον πελάτη, ενώ οι φορείς κληθήκαμε να αξιοποιήσουμε ψηφιακούς πόρους για να τους ενισχύσουμε.
Αντίστοιχα όλοι οι Δήμοι υποχρεωθήκαμε λόγω συνθηκών να αναθεωρήσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών με περισσότερα ψηφιακά εργαλεία για τον πολίτη, τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του διαδικτύου αλλά ακόμη και η απομακρυσμένη εργασία είναι μία μεγάλη πρόκληση που σε άλλη περίπτωση πολύ δύσκολα θα δοκιμάζαμε.

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το τεχνικό πρόγραμμά σας και σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας;
Σίγουρα η εποχή έχει δεδομένες δυσκολίες, αλλά νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς τα τεχνικά προγράμματα πάντα συναντούν εμπόδια που πρέπει να βρεις δημιουργικούς τρόπους για να τα ξεπεράσεις. Οι ανάγκες της πόλης και ειδικά στην περιοχή του Καματερού είναι μεγάλες. Οι υποδομές χρειάζονται πολύ δουλειά για να μπορούν να έρθουν σε ανεκτά επίπεδα και εκεί έχουμε ρίξει το μεγάλο μέρος των δυνάμεών μας. Ένα σημαντικό ζήτημα όπως η ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών που βρίσκονται εκτός, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διευθέτηση των ρεμάτων. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο πλήθος ρεμάτων μέσα στα διοικητικά μας όρια. Η περιφέρεια Αττικής προχωράει με γρήγορους ρυθμούς αυτή τη διαδικασία, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται και η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, όπου επεξεργαζόμαστε την ανάπλαση του κομματιού που έχει ήδη εγκιβωτιστεί και θα αλλάξει τελείως το τοπίο στις γειτονιές αυτές.
Ο μεγάλος μας στόχος είναι μέσα στην 4ετία να επιτύχουμε στο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εντάξουμε όλες τις περιοχές στο σχέδιο πόλης.

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;
Ως διοίκηση αυτό που μας χαρακτηρίζει μέχρι τώρα είναι ότι δίνουμε δομικές λύσεις σε προβλήματα και όχι επιφανειακές. Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιχειρηματική τόνωση της πόλης το οποίο είναι πολυπεπίπεδο ώστε να μην αντιμετωπίσει οριζόντια τα προβλήματα αλλά ουσιαστικά για κάθε επιχείρηση, για κάθε επαγγελματία που βάλλεται από την οικονομική κρίση, που έχει πλήξει ιδιαίτερα το Δήμο μας.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει από τη μία δομικές και αισθητικές παρεμβάσεις καθώς και δράσεις τόσο για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο Δήμο όσο και για τις αυξημένες δυνατότητες Ψηφιοποίησης τόσο των Υπηρεσιών του Δήμου όσο και των επιχειρήσεων. Το να βοηθήσουμε έναν επαγγελματία να φτιάξει ένα eshop είναι σίγουρα ένα βήμα, όμως το να μην καταναλώσει τη μισή του μέρα για να πάρει ένα χαρτί από τον Δήμο είναι ένα σημαντικό asset που είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε και θα το κάνουμε.
Πέραν αυτών, υλοποιούμε ήδη ένα μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων στην πόλη καθώς και αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού με τύπου LED, αλλάζοντας ουσιαστικά την όψη στις γειτονιές. Παράλληλα αναβαθμίζουμε τις πλατείες μας με εκτεταμένες αναπλάσεις ενώ έχουμε ήδη καταθέσει μελέτες για έργα ύψους άνω των 30.000.000ευρώ στην Περιφέρεια καθώς και στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά το Δήμο μας.
Η διετία 2021-2022 θα είναι κομβική για την πορεία του Δήμου μας και εμείς ως Διοίκηση αλλά και εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να είναι η πόλη μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη Δυτική Αθήνα.

Είστε από τους πιο νέους δημάρχους της χώρας. Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Πράγματι είμαι ο νεότερος Δήμαρχος στην Αττική! Αυτό από μόνο του έχει ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος, όμως για να είμαστε ειλικρινείς ήταν κάτι που το ήθελα, το διεκδίκησα και το πέτυχα. Ωστόσο, ασχολούμαι ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2010, όπου ξεκίνησα να εκλέγομαι ως δημοτικός σύμβουλος. Έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος Παιδείας και Συντήρησης σχολικών κτιρίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών από το 2013 και μετά.
Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν, δεν είναι προσωπική όσο συλλογική. Ξέρετε, το νέο της ηλικίας τόσο σε εμένα όσο και στους συνεργάτες μου, συνοδεύεται από μία τεράστια δύναμη να δώσουμε στον Δήμο μας την ώθηση που χρειάζεται η πόλη μας για να μεταβεί στη νέα εποχή.
Ο στόχος είναι να χαράξουμε το δικό μας αποτύπωμα και να δώσουμε δική μας ταυτότητα ως δημοτική αρχή. Ζούμε σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον το οποίο απαιτεί αυξημένη εγρήγορση και αντανακλαστικά για να μπορείς να βοηθήσεις πραγματικά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ