Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στα άκρα η σύγκρουση: Το «οπλοστάσιο» Αλέξη στον άγριο πόλεμο για το εργασιακό νομοσχέδιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως μια μεγάλη πρόκληση που θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει τα ερείσματά του στην κοινωνία, βλέπει η Κουμουνδούρου το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Οι υψηλοί τόνοι που αποτυπώνεται στον χαρακτηρισμό «οδοστρωτήρας» για τα εργασιακά δικαιώματα, αποτυπώνει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Στελέχη που απηχούν τις απόψεις του κ. Τσίπρα, μιλούν για «πόλεμο» και σύγκρουση διαρκείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μόνη προεκλογική δέσμευση που υλοποιεί με συνέπεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι το νομοσχέδιο δείχνει το πραγματικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης και διαμηνύουν ότι ο «πόλεμος» θα είναι εντός και εκτός Βουλής.
Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν ότι έχουν μπροστά τους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση είναι σε πλήρη απομόνωση.
Εξηγούν μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα που αντιτάσσεται στις αλλαγές, καθώς ανάλογη στάση για τα εργασιακά έχουν υιοθετήσει το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.
«Θα το πάμε μέχρι τέλους», έλεγε στον «Χτύπο» βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους».

Υποστηρίζουν επίσης ότι:

  • «Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους».
  • «Το εργασιακό νομοσχέδιο στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις».

Οι επιδιώξεις
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, υπογραμμίζουν ότι το «πεδίο μάχης» που επέλεξε να συγκρουστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση έχει σχέση με τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα.
Όπως εξηγούν, ο κ. Τσίπρας έχει μια διπλή ευκαιρία προκειμένου να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στον κόσμο της εργασίας, που νιώθει ότι κατακτήσεις και δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Άλλοι πάλι τονίζουν ότι είναι διττή η στρατηγική επιλογή του προέδρου που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Η πρώτη και βασική είναι να απευθυνθεί στον λεγόμενο κεντρώο χώρο.
  • Η δεύτερη είναι να προσελκύσει το αριστερό ακροατήριο το οποίο έχασε στις εκλογές που έγιναν το 2019.

Η δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου απαιτεί μεγάλη προσοχή, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά «μουδιασμένη» από τα κεντρώα ανοίγματα του κ. Τσίπρα.
Πρόκειται για ψηφοφόρους που έχουν αντισυστημικά χαρακτηριστικά και στις τελευταίες εκλογές προτίμησαν να ψηφίσουν κόμματα όπως αυτά του Γ. Βαρουφάκη και της Ζ. Κωνσταντοπούλου.
«Εάν καταφέρουμε να τους κάνουμε να νιώσουν και πάλι κοντά μας, η διαφορά με τη Ν.Δ. θα μειωθεί ακόμη περισσότερο», λένε και εξηγούν ότι πρόκειται για κρίσιμο αριθμό ψηφοφόρων για την έκβαση του «πολέμου».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από τη σφοδρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής, η Κουμουνδούρου θα επιλέξει και το «πεζοδρόμιο» των κινητοποιήσεων.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ηγεμονία στον συγκεκριμένο χώρο και δεν πρόκειται να παραδώσει αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων σε κόμματα που κινούνται πιο αριστερά από αυτόν.

Συνδικαλισμός
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν το νομοσχέδιο και ως μια καλή ευκαιρία για να μεγαλώσουν την επιρροή τους στα συνδικάτα και στο συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο «συνδικαλισμός» και η «αυτοδιοίκηση» είναι οι δύο μεγάλες «μαύρες τρύπες» του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι ευκαιρία για να ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Τα… όπλα
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό είναι και ιδεολογικό περίβλημα πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει πράξη τη συνολική αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης.
Φράσεις όπως «γενικευμένη απορρύθμιση», «κατάργηση του οκτάωρου», «μείωση μισθών» και «ατομικές συμβάσεις», είναι το «οπλοστάσιο» της Κουμουνδούρου για να δείξει τις ιδεολογικές της διαφορές με τη Ν.Δ.
Μέσω των συγκεκριμένων… “όπλων”, η επιτελική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι μπορεί να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στην κοινωνία και να μειώσει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ.

Στο στόχαστρο
Στην Κουμουνδούρου είναι ειλημμένη απόφαση να βάλουν στο στόχαστρό τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον οδηγήσουν ακόμη περισσότερο σε πολιτική απομόνωση.
Το αφήγημα που ήδη χρησιμοποιείται, κάνει λόγο για «σύγκρουση δύο κόσμων» που θα αναμετρηθούν ιδεολογικά και πολιτικά όταν το νομοσχέδιο έρθει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Μάιο.
Από τη μια όπως υποστηρίζουν είναι «ο κόσμος του κ. Μητσοτάκη που βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματα» και από την άλλη « ο κόσμος του κ. Τσίπρα που θέλει ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ