Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Πόρος το νέο GR-eco Island στην Διεθνή Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ιστορική εξέλιξη για το μέλλον του Πόρου αποτελεί η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα αποτελέσει το επόμενο «πράσινο νησί» της χώρας μας στο πλαίσιο του πρωτοποριακού project GR-Eco Island. 

Η απόφαση ανακοινώθηκε στο Ντουμπάι στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας για πρώτη φορά στη Διεθνή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) και ήταν η σημαντικότερη που έκανε ο Πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας (MOU) ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την κρατική εταιρεία ενέργειας των Ην. Αραβικών Εμιράτων Masdar για τον μετασχηματισμό του Πόρου σε νέο GR-Eco Island, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, του Προέδρου της Διάσκεψης και ειδικού απεσταλμένου για την κλιματική αλλαγή των Η.Α.Ε. Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, του Δημάρχου Πόρου Ιωάννη Δημητριάδη και άλλων αξιωματούχων και επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Το project των GR-Eco Islands, το οποίο μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί στην Αστυπάλαια και τη Χάλκη περιλαμβάνει εμβληματικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε υποδομές και υπηρεσίες στους τομείς διαχείρισης αποβλήτων, διαχείρισης νερού, πολιτιστικής κουλτούρας, πληροφορικής, επικοινωνιών και μεταφορών σε μικρά νησιά της χώρας.

Καθοριστικά για να επιλεγεί ο Πόρος ανάμεσα σε δεκάδες μικρά νησιά ως το νέο GR-Eco Island αποδείχθηκαν τα βήματα προόδου που έχει επιδείξει το νησί τα τελευταία χρόνια στους ανωτέρω τομείς, καθώς και η υποδειγματική συνεργασία που υπήρχε τον προηγούμενο χρόνο μεταξύ της δημοτικής αρχής του νησιού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την τεκμηρίωση της επιλογής και τον σχεδιασμό του project. Η σημασία της επιλογής του Πόρου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι ως κρίσιμο κριτήριο επιλογής είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν η αδυναμία ενεργειακής διασύνδεσης των υποψήφιων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα (η οποία δεν απαντάται στην περίπτωση του Πόρου), αλλά και ότι ο Πόρος δεν βρισκόταν στην λίστα των μικρών και απομακρυσμένων νησιών της χώρας που στο παρελθόν είχαν ανακοινωθεί ως υποψήφια για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

 

Μετά την υπογραφή του M.O.U. ο Δήμαρχος Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης δήλωσε:

«Σήμερα επισημοποιείται η σημαντικότερη εξέλιξη στην ιστορία του νησιού μας. Ο Πόρος βρίσκεται στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας μας και στο επίκεντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας. Η επιλογή αυτή αποτελεί επιστέγασμα μιας πολύμηνης απόρρητης συνεργασίας ανάμεσα στη δημοτική μας αρχή και την ηγεσία του ΥΠΕΝ και σηματοδοτεί την αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που κάναμε στον Πόρο τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Χρήστο Ζωγράφο και την χορηγό εταιρία Masdar για την εμπιστοσύνη και για την αναγνώριση των προοπτικών του νησιού μας στο οποίο δίνουν την μοναδική ευκαιρία να αποτελέσει το περιβαλλοντικό πρότυπο της χώρας μας. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο και την σημασία του project».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ