Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ζωή Ράπτη: “120 μέρες δημιουργίας: απολογισμός της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης Μητσοτάκη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συμπληρώθηκαν ήδη 120 μέρες από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές  της 7ης Ιουλίου.  Και είναι γεγονός ότι η περίοδος αυτή ήταν η απαρχή ενός πρωτόγνωρου, σε ρυθμούς και περιεχόμενο, στα μεταπολιτευτικά χρονικά κυβερνητικού αλλά και νομοθετικού έργου.

Στην οικονομία, προχωρήσαμε, ήδη από φέτος, σε  μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά για όλους του ιδιοκτήτες ακινήτων.  Παράλληλα, βελτιώσαμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων και δώσαμε ανάσα όχι μόνο σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις και για πρώτη φορά μια ουσιαστική ευκαιρία να ρυθμιστούν οι οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά μας ταμεία, με θετικά αποτελέσματα και για τα δημόσια έσοδα.

Μεγάλες νομοθετικές τομές έγιναν ήδη και στη δημόσια διοίκηση. Με το νομοσχέδιο για το «Επιτελικό Κράτος», θέσαμε τα θεμέλια για τη λειτουργία  ενός κράτους αποτελεσματικού και λιγότερο δαπανηρού.

Στον τομέα της Παιδείας , προχωρήσαμε σε νομοθετική κατάργηση του θεσμού του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια.

Στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας  φέραμε  σημαντικές μεταρρυθμίσεις με την οργάνωση της επί τόπου  διανομής φαρμάκων στους βαρέως πάσχοντες συμπολίτες μας, ενώ θεσμοθετήσαμε, επιτέλους, αυστηρά μέτρα για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, νομοθετήσαμε τις αναγκαίες δράσεις με σκοπό την ανακούφιση των πυρόπληκτων στο Μάτι και αποκαταστήσαμε ήδη μία μεγάλη αδικία για τους 66.000 περίπου συνταξιούχους χηρείας, χορηγώντας τις σχετικές συντάξεις που περιέκοψε ο δήθεν ευαίσθητος  ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη μπαίνει τάξη  στο ασφαλιστικό σύστημα  και επιταχύνεται η καταβολή των συντάξεων προς όλους.

Στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας έχει επέλθει μια μικρή επανάσταση.  Ψηφίσαμε ήδη νομοσχέδιο για την  αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες, για την ενίσχυση της φύλαξης των  χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας από παράνομες εισόδους μεταναστών και λάβαμε μέτρα για τη συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, προχωρήσαμε σε μεγάλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, κάνοντας αυστηρότερες τις ποινές για την τρομοκρατία, την κατοχή και ρίψη μολότοφ, τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, το βιασμό και τις κλοπές συμμοριών, ενισχύοντας  στην πράξη  την προάσπιση της ασφάλειας του απλού πολίτη.

Παράλληλα, με το νέο αναπτυξιακό νόμο διευκολύνουμε την έλευση νέων  επενδύσεων στη χώρα καθώς  και τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ  δημιουργήσαμε μητρώο για όσους παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία  προστατεύοντας  έμπρακτα τους πιο αδύναμους εργαζόμενους.

Τέλος, ολοκληρώσαμε στη Βουλή τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και θεσμοθετήσαμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της βουλής, τη μείωση των προνομίων των  βουλευτών και Υπουργών και θεσπίσαμε, επιτέλους, συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μπορέσουν να ασκήσουν από τις επόμενες εκλογές το δικαίωμα ψήφου οι συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Μέσα και έξω από τη Βουλή και με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, κάνουμε πράξη μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο όσα δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες στον τόπο μας. Έτσι θα συνεχίσουμε με την κοινωνία στο πλευρό μας!

 

* Η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και  Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ