Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2026
23.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2026

    Predator: Ένταση στη Βουλή μετά την ένσταση της ΝΔ για την Εξεταστική Επιτροπή

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Με ένσταση από τη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών και του λογισμικού Predator.

    Η πρόταση αφορά τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του Predator στην Ελλάδα, πιθανής εμπλοκής της Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε παραβιάσεις απορρήτου επικοινωνιών, καθώς και ενδεχόμενων ευθυνών του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων.

    Η ένσταση της ΝΔ για την ψηφοφορία

    Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι η πρόταση εισήχθη όπως ακριβώς κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στηριζόμενη στις προβλέψεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για σύσταση εξεταστικών επιτροπών από τη μειοψηφία.

    Ωστόσο, ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης κατέθεσε ένσταση επί της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι επειδή η πρόταση σχετίζεται με τη λειτουργία της ΕΥΠ και ζητήματα εθνικής ασφάλειας, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 151 βουλευτών για τη σύσταση της επιτροπής.

    Το επιχείρημα για την εθνική άμυνα

    Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι ο έλεγχος της νομιμότητας των ενεργειών της ΕΥΠ αφορά άμεσα τον πυρήνα της εθνικής άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

    Παράλληλα, επικαλέστηκε τις διατάξεις που καθορίζουν την αποστολή της ΕΥΠ, η οποία περιλαμβάνει την προστασία της εθνικής ασφάλειας, των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε ότι ενδεχόμενος έλεγχος φακέλων επισυνδέσεων, συμβάσεων και επιχειρησιακών δεδομένων της ΕΥΠ εμπίπτει σε ζητήματα εθνικής άμυνας, γι’ αυτό και –όπως είπε– δεν μπορεί να αποφασίζεται αποκλειστικά από την κοινοβουλευτική μειοψηφία.

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

    Μετά την ένσταση της ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής άνοιξε τη σχετική διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια, με τα κόμματα να τοποθετούνται επί του ζητήματος της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ