Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα επιτυχία για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Αστεροσκοπείο Χελμού, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), κ. Α. Στάβερη – Πολυκαλά, του Προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθ. Μανώλη Πλειώνη, του Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και επιστημονικώς υπευθύνου για το ΕΑΑ του ScyLight, Δρ. Σπύρου Βασιλάκου, της συμβούλου του ΓΓΤΤ, Δρ. Χριστίνας Γιαννόπαπα, του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Α. Παπαδόπουλου, του κ. Harald Haushshield, Υπεύθυνου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για το πρόγραμμα Scylight καθώς και στελεχών της ESA και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, η σύζευξη μεταξύ του τηλεσκοπίου “Αρίσταρχος” και του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, AlphaSat, στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος Scylight (SeCure and Laser communication Technology) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Είχε προηγηθεί εντατική προετοιμασία του κλιμακίου επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της ομάδας Παρατηρησιακής Αστρονομίας του Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, με στόχο την τοποθετήση ειδικού εξοπλισμού στο τηλεσκόπιο ώστε το Αστεροσκοπείο Χελμού να μετατραπεί στον πρώτο Ευρωπαϊκό επίγειο σταθμό του προγράμματος Scylight, το οποίο αναμένεται να φέρει επανάσταση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Η καινοτομία της νέας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, συγκριτικά με την υπάρχουσα τεχνολογία όπου η μεταφορά της πληροφορίας γίνεται μέσω ραδιοσυχνοτήτων, είναι η χρήση της οπτικής ακτινοβολίας laser, με την οποία μηδενίζονται οι απώλειες ακρίβειας και ασφάλειας. Επιπλέον, η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

Η ένταξη του Αστεροσκοπείου Χελμού και μάλιστα ως πρώτου, Πανευρωπαϊκά, επίγειου σταθμού στο εν λόγω δίκτυο αποτελεί εθνική επιτυχία και σημαντικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του Κέντρου, αναδεικνύει δε το ΕΑΑ σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον τομέα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες.

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ