Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ: Η αναγκαία αναβάθμιση στα ασανσέρ και η εξεύρεση κατάλληλου συντηρητή

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στην εγκατάσταση των ανελκυστήρων, όσον αφορά στους κανόνες ασφάλειας για την κατασκευή και την εγκατάστασή τους. Οι αλλαγές που είναι σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς διαπιστώθηκε πως θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στα θέματα ασφάλειας και να ακολουθηθεί η νέα τεχνολογία.
Eπίσης, πρέπει να ενσωματωθούν βασικές απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας από σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. καθώς και να διορθωθούν σφάλματα που είχαν εντοπιστεί.
Ειδικότερα, καταργούνται τα παλαιά πρότυπα του ΕΛΟΤ 81-1 και 81-2 και αντικαθίστανται από τα ΕΝ 81-20 και ΕΝ 81-50.
Τα παλαιά πρότυπα που είχαν εκδοθεί από το 1985 και συμπληρώνονταν κατά καιρούς, κρίθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν. Αυτή η αναθεώρηση αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή στα πρότυπα σχεδιασμού ανελκυστήρων τα τελευταία 20 χρόνια.
Τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας των ανελκυστήρων που θα ισχύουν πλέον είναι:
EN 81-20: Ανελκυστήρες επιβατών και αγαθών. Θα περιέχει τις απαιτήσεις για ανελκυστήρες μεταφοράς επιβατών ή επιβατών και εμπορευμάτων, ανεξάρτητα από το σύστημα οδήγησης, λαμβάνοντας ως γενικές απαιτήσεις σχεδιασμού τα πρότυπα ΕΝ 81-1/2: 1998 και όλες τις τροποποιήσεις τους.
EN 81-50: Επιθεώρηση, υπολογισμοί και δοκιμές εξαρτημάτων ανελκυστήρων. Περιέχει περιγραφή των ελέγχων, υπολογισμών ή δοκιμών των εξαρτημάτων ανελκυστήρων που χρησιμοποιούνται σε οποιοδήποτε είδος του ανελκυστήρα (επιβατών, εμπορευμάτων-επιβατών, μόνο εμπορευμάτων ανελκυστήρα κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση σημαντικός είναι ο ρόλος του εγκαταστάτη ενός ανελκυστήρα, ο οποίος καλείται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι όλα σύμφωνα με το νόμο.
Ειδικότερα πρέπει να είναι εφαρμοστέες οι ουσιώδεις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας κάτι που σημαίνει:
α) εγκεκριμένο τύπο που περιγράφεται σε πιστοποιητικό εξέτασης τύπου ΕΕ,
β) ανελκυστήρα που σχεδιάζεται και κατασκευάζεται σύμφωνα με σύστημα ποιότητας, σύμφωνα με το παράρτημα XI και με το πιστοποιητικό εξέτασης σχεδιασμού ΕΕ, αν ο σχεδιασμός δεν είναι πλήρως σύμφωνος με τα εναρμονισμένα πρότυπα.

Τελικός έλεγχος
Κοινοποιημένος οργανισμός της επιλογής του εγκαταστάτη διενεργεί τον τελικό έλεγχο του ανελκυστήρα που πρόκειται να διατεθεί στην αγορά.
Ο εγκαταστάτης υποβάλλει αίτηση για τελικό έλεγχο σε έναν μόνο κοινοποιημένο οργανισμό της επιλογής του και παρέχει τα ακόλουθα έγγραφα στον κοινοποιημένο οργανισμό:
α) το γενικό σχέδιο του ανελκυστήρα,
β) τα σχέδια και σχεδιαγράμματα που είναι αναγκαία για τον τελικό έλεγχο, και ιδίως τα σχεδιαγράμματα των κυκλωμάτων ελέγχου,
γ) αντίτυπο των οδηγιών που αναφέρονται στο παράρτημα I σημείο 6.2,
δ) γραπτή δήλωση με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει υποβληθεί η ίδια αίτηση σε άλλο κοινοποιημένο οργανισμό.

Συμμόρφωση
Ο κοινοποιημένος οργανισμός δεν μπορεί να απαιτήσει λεπτομερή σχέδια ή ακριβείς πληροφορίες που δεν είναι αναγκαίες για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης του ανελκυστήρα.
Για να εξακριβωθεί η συμμόρφωση του ανελκυστήρα με τις εφαρμοστέες ουσιώδεις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας της παρούσας, διενεργούνται οι κατάλληλες εξετάσεις και δοκιμές που προβλέπονται στα σχετικά εναρμονισμένα πρότυπα ή ισοδύναμες δοκιμές.
Οι δοκιμές του ανελκυστήρα περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:
α) τη λειτουργία του ανελκυστήρα κενού και με το μέγιστο φορτίο για να εξακριβωθεί η ορθή συναρμολόγηση και η ορθή λειτουργία των διατάξεων ασφαλείας (τερματικά διαδρομής, διατάξεις ασφάλισης κ.λπ.),
β) τη λειτουργία του ανελκυστήρα υπό το μέγιστο φορτίο και κενού για να εξακριβωθεί η ορθή λειτουργία των διατάξεων ασφάλειας σε περίπτωση διακοπής της παροχής ενέργειας,
γ) στατική δοκιμή με φορτίο ίσο προς 1,25 φορές το ονομαστικό φορτίο.
Μετά τις δοκιμές αυτές, ο κοινοποιημένος οργανισμός βεβαιώνει ότι δεν προκλήθηκε καμία παραμόρφωση ή ζημία που μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη τη χρήση του ανελκυστήρα.

Υγεία- ασφάλεια
Εάν ο ανελκυστήρας πληροί τις ουσιώδεις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας ο κοινοποιημένος οργανισμός τοποθετεί τον αριθμό κοινοποίησης, ή το αναθέτει σε τρίτους, δίπλα στη σήμανση CE.
Στη συνέχεια συντάσσει πιστοποιητικό τελικού ελέγχου στο οποίο αναφέρονται οι έλεγχοι και οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν.
Εάν ο κοινοποιημένος οργανισμός αρνηθεί να χορηγήσει το πιστοποιητικό τελικού ελέγχου, εκθέτει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους δεν το χορήγησε και αναφέρεται σε αναγκαία διορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Η νέα αίτηση του εγκαταστάτη για τελικό έλεγχο του ανελκυστήρα υποβάλλεται στον ίδιο κοινοποιημένο οργανισμό.

Συντήρηση
Η συντήρηση του ανελκυστήρα είναι ένα από τα πιο βασικά και πάγια έξοδα κάθε πολυκατοικίας.
Πρέπει να γίνεται σε διάστημα 30 ημερών, κάτι που σημαίνει 12 συντηρήσεις ανά έτος με αντίστοιχη πληρωμή του συντηρητή.
Η έρευνα αγοράς που θα κάνετε θα πρέπει να σας οδηγήσει στην ανεύρεση ενός εξειδικευμένου τεχνίτη με πείρα, προκειμένου να αισθάνεστε ασφάλεια εάν υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.
Κατά συνέπεια η εταιρεία που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι πολύ αξιόπιστη γιατί εκτός από εσάς μπαίνουν και τα παιδιά σας καθημερινά στα ασανσέρ.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ