Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Υπουργείο Παιδείας: Ταχύτερη η αναγνώριση των πτυχίων ξένων ΑΕΙ

Δημοσιεύθηκε

στις

έλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που περιμένουν ατελείωτους μήνες προκειμένου να αναγνωριστεί το πτυχίο τους και να μπορέσουν να δουλέψουν.

Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων θα γίνεται αυτόματα με βάση τη λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ, ενώ θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για την επαγγελματική αναγνώριση.

Σύμφωνα με ενημέρωση του αρμόδιου οργανισμού αναγνώρισης πτυχίων της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ), γίνονται προσπάθειες για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση της εικόνας του οργανισμού στην ελληνική κοινωνία.

Για το λόγο αυτό με αφορμή τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους της θητείας του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ, ανακοινώθηκαν στοιχεία απολογισμού του έτους 2021. Τον Μάρτιο πρόκειται να υποβληθεί στην Υπουργό Παιδείας και στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναλυτικός απολογισμός πεπραγμένων, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ο οποίος θα αναρτηθεί και στον ιστότοπο του οργανισμού.

Ειδικότερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση των πτυχίων ξένων ΑΕΙ διαρθρώνεται ως εξής:

  • Εθνική λίστα αναγνωρισμένων πτυχίων

Εαν ένας φοιτητής ζητάει να συνεχίσει τις σπουδές του σε άλλο μεταπτυχιακό/διδακτορικό πρόγραμμα ελληνικού ΑΕΙ (εφόσον το πτυχίο του περιλαμβάνεται στην εθνική λίστα) δεν χρειάζεται να αξιολογεί την αίτησή του ο ΔΟΑΤΑΠ για να δώσει ακαδημαϊκή αναγνώριση.

  • Εντάσσεται στο νέο ΔΟΑΤΑΠ το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΤΕΝ)
  • Σύντομη διαδικασία στο νέο φορέα για πτυχιούχους εξωτερικού που θέλουν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Αντιδράσεις αναμένονται για το νέο πλαίσιο καθώς θα γίνει ευκολότερη η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας. Άλλο ένα ζήτημα που θα φέρει αντιδράσεις είναι πως αναγνωρίζονται τα προγράμματα τριετούς φοίτησης πανεπιστημίων.

Στατιστικά στοιχεία αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων

Το 2021 υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ συνολικά 8.129 αιτήσεις αναγνώρισης τίτλων. Εκδόθηκαν 8.734 πράξεις, δηλαδή, αύξηση κατά 63,5% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019 (5.340 πράξεις) και κατά 23,6% σε σχέση με το 2020 (7.067 πράξεις).

Όπως και το 2020, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 2021, επιτεύχθηκε πλεόνασμα ολοκληρωμένων έναντι υποβληθεισών πράξεων (605 περισσότερες πράξεις), παρά τη μεγάλη αύξηση υποβληθεισών αιτήσεων κατά 18,4% σε σχέση με το 2020 (1.266 περισσότερες υποβληθείσες αιτήσεις το 2021). Από την ίδρυση του ΔΟΑΤΑΠ το 2005, μέχρι και το 2019 το ισοζύγιο έκλεινε πάντα με διεύρυνση του ελλείμματος των μη ολοκληρωμένων αιτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ