Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Ρεπορτάζ: Στης πανδημίας τα …θρανία – Αποκλειστικά όλοι οι αιρετοί Παιδείας στους Δήμους του ευρύτερου Βορείου Τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τηλεκπαίδευση, τα μέτρα προστασίας και όσα έφερε ο “κερδισμένος” χρόνος με τα σχολεία κλειστά

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη στιγμή που η πανδημία και το lockdown μας “χτύπησαν” την πόρτα και ανάμεσα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας που επηρεάστηκαν, βρίσκεται χωρίς αμφιβολία και ο τομέας της Παιδείας.

Τα σχολεία βρίσκονται σε μόνιμη βάση στο επίκεντρο των συζητήσεων της Κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων όταν τίθενται επί τάπητος τα ζητήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων, κάτι που δεν είναι καθόλου παράλογο εάν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται καθημερινά εντός των σχολικών μονάδων και κατ’ επέκταση η δυνατότητα αν όχι μεγαλύτερης, πιο “εύκολης” διασποράς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πέσει ιδιαίτερο βάρος στις “πλάτες” των Αντιδημάρχων και εν γένει υπευθύνων για θέματα Παιδείας στους Δήμους.
Ο Χ-τύπος δίνει βήμα σε όλους τους αρμόδιους αιρετούς του Βορείου Τομέα που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό εξετάζοντας σε τι βαθμό έχει βελτιωθεί η λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, ποια ήταν η μέριμνα του εκάστοτε Δήμου την περίοδο όπου τα σχολεία υποδέχονταν ξανά τους μαθητές, αλλά και τον τρόπο που έχει αξιοποιηθεί η περίοδος αναστολής λειτουργίας τους για τη δρομολόγηση και υλοποίηση έργων με γνώμονα την ενίσχυση της Παιδείας.

Ε. Αλατσίδου, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Νέας Ιωνίας 
Η τηλεκπαίδευση σίγουρα προχωράει με κάποια προβλήματα γιατί δεν υπάρχει πάντα το σωστό μέσο, όμως πιστεύουμε ότι τα tablet που έχουμε δώσει στα σχολεία, θα μπορέσουν να καλύψουν μέρος των προβλημάτων” σημειώνει η κα Αλατσίδου, αρμόδια Αντιδήμαρχος στη Νέα Ιωνία. Όπως ενημέρωσε, έχουν δοθεί 90 tablet στη Δευτεροβάθμια συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα tablet που έχει στείλει το Υπουργείο Παιδείας ενώ έχει ενισχυθεί και η Πρωτοβάθμια με 120 tablet. Η ίδια συμπληρώνει πως: “Είναι λίγα τα προβλήματα που ακούμε, αλλά εμείς ως Τμήμα Παιδείας δεν έχουμε πάντα την πλήρη εικόνα. Το ζουν πολύ καλύτερα οι Σύλλογοι, οι Διευθυντές. Μας αναφέρουν κάποια προβλήματα και όπου μπορούμε προσπαθούμε να βοηθήσουμε.” Τα σχολεία του Δήμου ήταν πλήρως εξοπλισμένα έναντι της πανδημίας δεδομένου ότι υπήρξε προμήθεια σε αντισηπτικά, μάσκες μιας χρήσεως, γάντια για τις καθαρίστριες κ.α., ενώ η κα Αλατσίδου δηλώνει επιπλέον πως: “Όταν είχαμε την επικοινωνία από τους Διευθυντές για κρούσμα, γιατί υπήρξαν φυσικά κι αυτά στην πορεία και στο πρώτο κλείσιμο και στο δεύτερο, φροντίζαμε αμέσως να γίνει η απολύμανση στο σχολείο.” Το διάστημα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά είναι η κατάλληλη περίοδος για να ολοκληρωθούν κάποια έργα, όπως αναφέρει: “Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μπορέσουμε να προχωρήσουμε κάποιες μικρο-συντηρήσεις. Η εργολαβία για τις μεγαλύτερες ανάγκες των σχολείων προχωράει αυτή την περίοδο. Εμείς σαν Δήμος έχουμε κάνει μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τις Σχολικές Επιτροπές και την αξιοποίηση των χρημάτων προς όφελος των σχολείων. Ακούμε και προσπαθούμε το καλύτερο πάνω απ’ όλα για τα παιδιά μας σε όλα τα σχολεία.”

Μ. Κουτσογιαννάκης, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Αθλητισμού Δήμου Ηρακλείου Αττικής 

Ο κ. Κουτσογιαννάκης μιλώντας και από προσωπική εμπειρία, καθώς είναι και ο ίδιος εκπαιδευτικός αναφέρει πως η τηλεκπαίδευση στο Ηράκλειο κυλάει πλέον πολύ πιο ομαλά από ότι τον πρώτο καιρό. Μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι έχουν πλέον εξοικειωθεί, ενώ η πλατφόρμα δεν «κολλάει» όπως το αρχικό διάστημα. “Ο Δήμος έχει ενισχύσει αυτή τη διαδικασία παρέχοντας, δωρεάν tablets σε όλα τα σχολεία της πόλης ώστε, αυτά με την σειρά τους, να τα διαθέσουν στους μαθητές που είχαν εντοπίσει (και μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας) ότι δεν έχουν ίδια μέσα για συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση. Έχουμε μέχρι στιγμής μοιράσει περί τα 200 tablets και, βέβαια, είμαστε πάντα εδώ να καλύψουμε όποια άλλη αντίστοιχη ανάγκη προκύψει.”, συμπληρώνει. Ο Δήμος ήταν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με σκοπό να προμηθευτεί τα απαραίτητα (αντισηπτικά, γάντια, φόρμες για τις καθαρίστριες κτλ.) και τα σχολεία να είναι εξοπλισμένα κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Επιπλέον, έγινε προμήθεια μασκών με ιδίους πόρους, ενώ μέσω προσλήψεων που επιτράπηκαν λόγω covid-19, η επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, θα τα βρει με επιπλέον καθαρίστριες. Όσον αφορά τα έργα που δρομολογήθηκαν όσο τα σχολεία ήταν κλειστά δηλώνει: “Είχαμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο κάθε χρόνο να συντηρούμε και να αναβαθμίζουμε τα κτίριά μας, αξιοποιώντας κυρίως τα διαστήματα που είναι κλειστά κατά τους θερινούς μήνες για να «φρεσκάρουμε» τις σχολικές μας μονάδες (βαψίματα, συντηρήσεις υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, λέβητες κτλ.).” Παράλληλα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ξεκινά η εργολαβία ενεργειακής αναβάθμισης του 3ου Δημοτικού και του 6ου Γυμνασίου της πόλης, ακολουθεί, η ενεργειακή αναβάθμιση του 13ου Δημοτικού, του 6ου Δημοτικού και του 9ου Νηπιαγωγείου, ενώ με την Περιφέρεια υπογράφουν την σύμβαση για την αποκατάσταση και ανακαίνιση των σεισμόπληκτων 4ου, 5ου Δημοτικών και 1ου Γυμνασίου.

Ν. Ζυγούνας, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Μεταμόρφωσης 

“Προβλέψαμε πριν το κλείσιμο των σχολείων έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τηλεκπαίδευσης”, αναφέρει ο κ. Ζυγούνας, Αντιδήμαρχος Μεταμόρφωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα σχολεία εξοπλίστηκαν με: αναβάθμιση διαδικτυακών γραμμών σε fiber/οπτικής ίνας υψηλής ταχύτητας, καλωδίωση με γραμμές ethernet και wifi δίκτυο σε όλες τις αίθουσες της β’ βάθμιας, προμήθεια εξοπλισμού 60 Υ/Η και 60 webcameras, προμήθεια 230 tablets. “Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα κατά του covid-19 περιλαμβάνουν πλύσεις σχολείων με εγκεκριμένο απολυμαντικό υγρό με ίδια μέσα, ενώ κάτω από προβλέψιμο χρόνο ανατέθηκαν σε εξειδικευμένα συνεργεία μικροβιοκτονίες κατά του covid-19.” Το πιο σημαντικό όμως για τον ίδιο ήταν η υποστήριξη για τον καθαρισμό των σχολείων σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με τον προβλεπόμενο αριθμό υπαλλήλων καθαριότητας για όσο χρόνο λειτουργούσαν τα σχολεία τον Ιανουάριο. Τέλος, εξηγεί τα έργα που υλοποιήθηκαν το διάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά: “αναβαθμίστηκαν τα συστήματα πυρανίχνευσης, ολοκληρώθηκε η αντικεραυνική προστασία των δημοτικών σχολείων, πραγματοποιήθηκε ο εσωτερικός ελαιοχρωματισμός όλων των σχολείων, ενώ στο 3ο Δημοτικό προβήκαμε και στον εξωτερικό, πιστοποιήθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων και προβήκαμε στην αντικατάσταση μπασκετών.”, ενώ επισημαίνει ότι στο Δήμο είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες συγκυρίες.

Δ. Μεντεσίδου, Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης 

Η τηλεκπαίδευση στα σχολεία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης λειτουργεί ικανοποιητικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Μεντεσίδου. Η ίδια συνεχίζει λέγοντας: “Από πλευράς του Δήμου αφού εξετάστηκαν οι ανάγκες για παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές ανά σχολική μονάδα, μοιράστηκαν συσκευές tablets τις οποίες προσέφεραν χορηγοί, μετά από επιστολή του Δημάρχου προς τις επιχειρήσεις της πόλης, ενώ αναμένονται κι άλλες τέτοιες χορηγίες. Επίσης, με πόρους της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής δόθηκαν το Νοέμβριο του 2020 laptops σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.” Όσον αφορά τον περιορισμό του Covid-19 μοιράστηκαν σχετικά φυλλάδια, ενώ όπως αναφέρει, ο Δήμος προέβη και στην άμεση διανομή μασκών και αντισηπτικών διαλυμάτων σε όλα τα σχολεία καθώς επίσης και ειδών καθαρισμού των αιθουσών.Τέλος, σχετικά με τα έργα που προχωρούν για όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Λυκόβρυσης και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης. Επίσης η κα Μεντεσίδου τονίζει πως πραγματοποιήθηκε ελαιοχρωματισμός όλων των σχολικών μονάδων, ελέγχθηκαν τα κτίρια και έγιναν μικροεπισκευές όπου ήταν απαραίτητο.

Τ. Κωνσταντινίδης, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας 

Ο Δήμος προσπάθησε από την αρχή να θωρακίσει τα σχολεία έναντι του κορωνοϊού και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε, τόνισε ο Αντιδήμαρχος, κ. Κωνσταντινίδης. Αναλυτικά, αναφέρει: “Ο Δήμος προμήθευσε τις σχολικές μονάδες της πόλης με 50 φορητούς υπολογιστές για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των σχολείων, ενώ βοηθάει για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολείων όπου είναι δυνατόν. Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στην πόλη, αυτή εξελίσσεται μεν ικανοποιητικά, αλλά παραμένουν αρκετά προβλήματα επάρκειας του δικτύου ίντερνετ σε οικίες και σε σχολεία, αλλά και προβλήματα εξοπλισμού σε σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς, που πιστεύω ότι χρήζουν κεντρικής αντιμετώπισης από το Κράτος.” Για την προστασία από τον Covid προμηθεύει μαθητές και εκπαιδευτικούς με μάσκες (πέραν αυτών της Περιφέρειας) και αντισηπτικά (ατομικά και ανά τάξη) και διενεργεί συνεχείς απολυμάνσεις σε σχολικούς χώρους και παιδικούς σταθμούς. Επίσης, ο Δήμος έχει δεσμεύσει 1400 τεστ σε τοπικό διαγνωστικό κέντρο στα οποία υποβάλλονται δωρεάν εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί και μαθητές στις τάξεις των οποίων εμφανίζονται κρούσματα, όπως και εργαζόμενοι του Δήμου και μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί περίπου 1000 τεστ. Τέλος, τονίζει: “Για όσο χρονικό διάστημα τα σχολεία ήταν κλειστά έγιναν εργασίες ελαιοχρωματισμών και επισκευών (π.χ. 1ο ΓΕΛ Ν.Φ., 1ο Γυμνάσιο Ν.Φ., 1ο ΕΠΑΛ), ενώ εργασίες επισκευών έλαβαν χώρα έως πρόσφατα σε συστήματα θέρμανσης αρκετών σχολείων (1ο Δημ. Σχ. Ν.Φ., 2ο Δημ. Σχ. Ν.Χ., Γυμνάσιο Ν.Χ.) που παρουσίαζαν βλάβες λόγω παλαιότητας. Πέραν αυτών, προχωρούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες ενός μεγάλου προγράμματος επισκευών αύλειων χώρων και σχολικών μονάδων, ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων και κατασκευής ραμπών και τουαλετών ΑΜΕΑ στα σχολεία του Δήμου, που θα βελτιώσει θεαματικά την κτιριακή κατάσταση των σχολείων μας.”

Κ. Σπηλιοπούλου – Χρυσάγη, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Γαλατσίου

Η τηλεκπαίδευση προχωράει πολύ καλά στο Δήμο Γαλατσίου σύμφωνα με την κα Σπηλιοπούλου. “Όπως όλοι οι Δήμοι έχουμε κάποια προβλήματα με τα μικρά τα παιδιά, αλλά θεωρώ ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη δεύτερη φάση, τα έχουμε καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γυμνάσια και Λύκεια προχωράνε πολύ καλά από την πρώτη στιγμή, αλλά θεωρώ ότι και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία βελτιώνονται. Έχουμε καλύψει κάποιες ανάγκες μέσω του Δήμου και των Σχολικών Επιτροπών, γιατί δυστυχώς κάποια tablet τα οποία είχαν εξαγγελθεί ότι θα μας έρθουν δεν ήρθαν ποτέ”, σημειώνει χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τον Covid-19 αναφέροντας: “Λάβαμε πρώτα τα μέτρα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ, που τα τηρούσαν όλοι οι Διευθυντές με θρησκευτική ευλάβεια. Εμείς σαν Δήμος παρέχουμε αντισηπτικά, απορρυπαντικά, μάσκες και φροντίζουμε να υπάρχει προσωπικό καθαριότητας. Όταν είχαμε κρούσμα κάναμε άμεσα τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που δεν έχουν την οικονομική άνεση, από τον προϋπολογισμό του Δήμου”. Όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά γίνονται επιδιορθώσεις, βαψίματα , και διαμορφώσεις σε κάποιες αίθουσες. “Δυστυχώς λόγω της καραντίνας δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε κάτι καινούργιο. Τουλάχιστον ας καταφέρουμε την καθημερινότητα να την κρατάμε σε καλό επίπεδο όσον αφορά τον κορωνοϊό και τη διασπορά του”, το τελικό μήνυμα της Αντιδημάρχου.

Θ. Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Αμαρουσίου
Ο κ. Αμπατζόγλου ως Δήμαρχος έχει αναλάβει και τη μέριμνα για τα σχολεία στο Μαρούσι και ενημερώνει: “Από τη συνεργασία που έχουν οι Σχολικές Επιτροπές μας με τα Σχολεία της πόλης μας ενημερωνόμαστε πως η τηλεκπαίδευση λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Πρέπει να τονιστεί πως την ευθύνη για την ορθή λειτουργία της, την έχει το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο οι Δήμοι και προφανώς και ο δικός μας, συνεπικουρούν και στηρίζουν με όσα μέσα διαθέτουν αυτή την προσπάθεια που αφορά κάθε Ελληνική οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αμαρουσίου παρείχε στα σχολεία της πόλης απαραίτητο εξοπλισμό όπως: σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, βίντεο προβολείς και αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών γραμμών.” Ο Δήμος ακολούθησε τις οδηγίες των Υπουργείων για την προστασία έναντι της πανδημίας, ενώ προχώρησε σε προμήθεια των αναγκαίων μέσων όπως: μάσκες, γάντια, ανέπαφα θερμόμετρα, αντισηπτικά, ποδιές καθαριστριών & γάντια, καθαριστικά επιφανειών κ.α. Παράλληλα εκτελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες απολύμανσης στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των σχολείων. Τέλος, υπογραμμίζει: “Σε όλες τις περιόδους που ήταν κλειστά τα σχολεία είχαμε την ευκαιρία, να προχωρήσουμε σε εργασίες συντήρησης όπως επισκευές τοιχοποιίας και ελαιοχρωματισμούς, συντηρήσεις αθλητικών εγκαταστάσεων, κλιματιστικών, καυστήρων, αντικεραυνικής προστασίας κ.α. Το σημαντικότερο που έγινε (και) εν μέσω καραντίνας, ήταν η δημιουργία νέων παραρτημάτων Νηπιαγωγείων έτσι ώστε να εφαρμοσθεί στο Δήμο μας ο θεσμός της δίχρονης προσχολικής αγωγής.”

Κ. Καραλή, Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Κηφισιάς 

Η κα Καραλή, ούσα Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, αναφέρει ότι η τηλεκπαίδευση δεν έχει επιφέρει κάποιο πρόβλημα Δήμο Κηφισιάς. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά πως “το Γραφείο Παιδείας δεν έχει πάρει κάποιο αρνητικό feedback. Πιστεύω ότι γενικά το Υπουργείο Παιδείας τα έχει οργανώσει όλα καλά, όμως όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει λίγο πιο συντελεσμένα όπως με τα tablet και laptop που έπρεπε να μοιραστούν και δεν έχουν μοιραστεί σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη.” Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως αρκετοί δάσκαλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας του ότι δουλεύουν στα σχολεία και όχι στο σπίτι τους, στην περίπτωση που έχουν κι αυτοί παιδιά που πάνε στο σχολείο και δεν υπάρχουν πολλοί υπολογιστές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διδάξουν από το σπίτι. Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας για το διάστημα που είχαν ανοίξει τα σχολεία υπογραμμίζει: “Είχαμε ξεκινήσει να βάζουμε πλεξιγκλας στις τάξεις. Κάναμε απολυμάνσεις και εννοείται ότι είναι πλήρως εξοπλισμένα σε αντισηπτικά και μάσκες, ενώ μας έστειλε και το Υπουργείο τις μάσκες (στο σωστό μέγεθος!).”, ενώ τόνισε πως για το διάστημα που ήταν κλειστά σε πολλά σχολικά κτίρια έγιναν επιδιορθώσεις, με τη μέριμνα των Σχολικών Επιτροπών.

Σ. Χαντζάρα, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Εθελοντισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού Δήμου Βριλησσίων 

Η κα Χαντζάρα, Αντιδήμαρχος στα Βριλήσσια αναφέρει σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης: “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων και των δυο βαθμίδων και υποστηρίχθηκαν με βάση τα αιτήματα που μας γνωστοποιούν. Όπου μας ζητήθηκε προχωρήσαμε στην παροχή εποπτικών μέσων, π.χ. laptops, projectors κλπ. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε εκτεταμένη αναβάθμιση των υποδομών των δικτύων, προκειμένου να υποστηριχθούν χωρίς προβλήματα όλα τα σχολεία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.” Για την προστασία των σχολικών μονάδων έναντι του Covid-19 τονίζει: “Έχουν εφοδιαστεί σε ικανές ποσότητες, όλα τα σχολεία με αντισηπτικά, απολυμαντικά, μάσκες, καθαριστικά κλπ. Έχουμε δε φροντίσει να υπάρχουν πρόσθετες καθαρίστριες/ καθαριστές και φυλακτικό προσωπικό, τους οποίους έχουμε εφοδιάσει με Μ.Α.Π.. Γίνονται τακτικές απολυμάνσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.” Επιπλέον, ο Δήμος εκμεταλλεύτηκε αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων και ενδεικτικά αναφέρει: αντικατάσταση υαλοπινάκων, αντικατάσταση τουαλετών, ελαιοχρωματισμοί, τοποθέτηση μοκετών και δαπέδων κλπ. Επίσης έχει ξεκινήσει η εργολαβία για τα σχολεία μέσω της οποίας προχωρούν εκτεταμένες εργασίες που είχαν προγραμματιστεί, ενώ παραδόθηκαν σε λειτουργία τρεις προκατασκευασμένες αίθουσες προδιαγραφών ΚΤΥΠ και ΥΠΑΙΘ για χρήση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Ι. Αθανασάτου, Αντιδήμαρχος Παιδείας – Προσχολικής Αγωγής Δήμου Χαλανδρίου 

Άμεσα αντέδρασε η Διοίκηση του Δήμου για την στήριξη των μαθητών κατά τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης”, επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, κα Αθανασάτου και συνεχίζει: “Η αθέτηση της υπόσχεσης από πλευράς Πολιτείας για προμήθεια tablet για τις ανάγκες των μαθητών οδήγησε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για αγορά και διανομή 125 tablet, τα οποία δόθηκαν βάσει των επειγουσών αναγκών τις οποίες κατέγραψαν οι διευθύνσεις των σχολείων, ώστε να μην αποκλειστούν οι μαθητές της πόλης από την εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, τα σχολεία ενισχύθηκαν μέσω των Σχολικών Επιτροπών με laptop για τις ανάγκες διενέργειας της τηλεκπαίδευσης.” Η ίδια αναφέρει ότι ο Δήμος προχώρησε με δικά του έξοδα στην προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς έγκαιρα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, όπως και άλλων μέσων προστασίας (αντισηπτικά, θερμόμετρα ανέπαφης μέτρησης, αντιμικροβιακά πατάκια). Επίσης δόθηκαν τα προβλεπόμενα ΜΑΠ στις σχολικές καθαρίστριες και στους σχολικούς φύλακες, διανεμήθηκαν μάσκες από την ΚΕΔΕ και διενεργήθηκαν προληπτικές απολυμάνσεις. Παράλληλα η Διοίκηση του Δήμου με ψηφίσματα του Δ.Σ. διατύπωσε μια σειρά από μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν από πλευράς Πολιτείας προκειμένου να λειτουργήσουν με υγειονομική ασφάλεια τα σχολεία, και ιδίως την ανάγκη για ολιγομελή μέχρι 15 μαθητές τμήματα και για πρόσληψη του αναγκαίου πρόσθετου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Τέλος, κατά το διάστημα που έχει ανασταλεί η δια ζώσης διδασκαλία, σημειώνει πως εκτελούνται έργα μακράς πνοής, όπως το έργο κατασκευής ραμπών και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ και το έργο εγκατάστασης ανελκυστήρων σε 8 σχολεία της πόλης. “Διενεργούνται παράλληλα και τρέχουσες εργασίες αναβάθμισης και εξωραϊσμού των σχολικών χώρων. Η Διοίκηση του Δήμου είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ύπαρξη λειτουργικών, προσβάσιμων για όλους και φιλικών προς το περιβάλλον δημόσιων σχολείων, τα οποία είναι ο φυσικός χώρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς”, καταλήγει.

Α. Γκιζελή, Αντιδήμαρχος Θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού 

Εντυπωσιάζει το έργο που έχει γίνει σε επίπεδο σχολικών μονάδων στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, όπως μας εξηγεί στις δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος κα Γκιζελή. Η νέα δημοτική αρχή κατάφερε σε ένα διάστημα περίπου 18 μηνών ένα πολύ μεγάλο έργο αναβάθμισης όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου, το οποίο συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Όπως σημειώθηκε ο δήμος κατάφερε να υλοποιήσει το στόχο του για “σχολεία υψηλού επιπέδου για όλους, εκσυγχρονισμό του διδακτικού εξοπλισμού όλων των σχολείων, το δημόσιο ψηφιακό σχολείο, όπου τα μαθήματα θα γίνονται με τη χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ δημιουργήθηκε και το δίκτυο σχολικών βιβλιοθηκών”. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των μαθητών με τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στην τηλεκπαίδευση. Όπως μας ενημέρωσε ο δήμος πρόσφερε 30 tablet και άλλα 18 δόθηκαν από δωρεές. Σε ό,τι αφορά στην τηλεκπαίδευση πέρα των πρώτων ημερών που υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα στη συνέχεια όλα κύλησαν ομαλά. Για το διάστημα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία λήφθηκαν μέτρα προστασίας ενάντια στον Covid-19: “Έγιναν παντού απολυμάνσεις και όταν υπήρχε κάποιο κρούσμα γίνονταν άμεσα απολυμάνσεις στα σχολεία. Κάναμε σε όλους τους εκπαιδευτικούς τεστ πριν ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Και τα επαναλάβαμε πριν ανοίξουν μετά τις γιορτές. Επίσης όταν υπήρχε κρούσμα κάναμε τεστ στους εκπαιδευτικούς. Αυξήσαμε κατά 20% το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία. Εννοείται ότι υπήρχαν αντισηπτικά, καθαριστικά, γάντια και μάσκες για όλη τη σχολική κοινότητα. Και τον Σεπτέμβρη και στις γιορτές κάναμε διαδικτυακές συσκέψεις με τον δήμαρχο, τους Διευθυντές των Σχολείων, τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών και τους Προέδρους των Συλλόγων Γονέων προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση και άρτιος συντονισμός μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και του δήμου.”

Μ. Τράκας, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ποιότητας Ζωής και Παιδείας Δήμου Παπάγου – Χολαργού 

Άκρως ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που προσέφερε ο Δήμος στα σχολεία του και στην περίοδο της πανδημίας δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, κ. Τράκας, στις δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα μας. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας και από προσωπική πείρα, καθώς έχει παιδί στο σχολείο, ενημέρωσε πως δεν υπήρχαν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα στην υλοποίηση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης. Σημείωσε πως ο δήμος έδωσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σχολεία και τους μαθητές προκειμένου να καλυφθούν όποιες ανάγκες είχαν δημιουργηθεί και γενικότερα όποτε ενημερωνόταν ότι υπάρχει κάποια έλλειψη προσπαθούσε άμεσα να την αντιμετωπίσει. Ο ίδιος στάθηκε στην ενίσχυση των σχολείων με επιπλέον προσωπικό καθαριότητας και τόνισε πως οι απολυμάνσεις των σχολικών μονάδων ήταν στην ημερήσια διάταξη. Παράλληλα, ο δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία προχώρησε στη διενέργεια άνω των 800 τεστ στους εκπαιδευτικούς αλλά και όποτε χρειάζονταν υπήρχε η δυνατότητα παροχής τεστ για προληπτικούς λόγους. Τέλος, ο αντιδήμαρχος μας εξήγησε πως κατά την διάρκεια που παρέμειναν λόγω του lockdown κλειστά τα σχολεία ο δήμος επικεντρώθηκε σε εργασίες στις σχολικές μονάδες που έχουν σχέση με την υγιεινή και τις τουαλέτες, ανακατασκευάζοντας πολλές από αυτές. Άλλωστε όπως εξήγησε δεν θα μπορούσε ο δήμος να “ανοιχτεί” πολύ γιατί δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα μείνουν οι εργασίες στη μέση.

Δ. Λέκκας, Αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής 

Τους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στάθηκε στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας μας περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Λέκκας: “Η Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζοντας την δυσκολία των ασθενέστερων οικονομικά μαθητών του Δήμου να προμηθευτούν τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενίσχυσε οικονομικά τις Σχολικές Επιτροπές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης με το ποσό των 70.000 Ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε η δανειστική ικανότητα των σχολείων προς τους μαθητές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό με 85 φορητούς Υ/Π και 81 tablet.” Επίσης, με μέριμνα των σχολικών επιτροπών έγινε αναβάθμιση των τηλεφωνικών συνδέσεων των σχολείων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί που συνδέονται από το σχολείο. Την περίοδο που τα σχολεία ήταν ανοιχτά, αναφέρει πως “ελήφθησαν όλα τα υποδεικνυόμενα μέτρα από τον ΕΟΔΥ. Επίσης με πρωτοβουλία του Δήμου γινόταν και γίνεται τακτική εβδομαδιαία απολύμανση σε όλα τα σχολεία και άμεση απολύμανση στους χώρους που υπήρχαν κρούσματας, ενώ οι Σχολικές Επιτροπές φρόντισαν να υπάρχει επαρκής αριθμός μασκών και αντισηπτικών καθώς και ειδών καθαρισμού και απολύμανσης.” Κατά τη διάρκεια που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά έγιναν επισκευές στις κτιριακές υποδομές στο υδραυλικό δίκτυο, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις καθώς και στον τομέα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σχολείων.

Φ. Μαρκαντώνη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Πεντέλης 

Με κανονικούς ρυθμούς, χωρίς προβλήματα λειτουργεί η τηλεκπαίδευση στην Πεντέλη, σύμφωνα με την κα Μαρκαντώνη. “Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν και ξεκίνησε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ο Δήμος μας έγκαιρα παρείχε tablets και συνδέσεις διαδικτύου σε όσους από τους μαθητές δε διέθεταν τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα μαθήματα”, προσθέτει Όσα τα σχολεία ήταν ανοιχτά εφαρμόστηκαν τα εξής: “Πραγματοποιήθηκαν  απολυμάνσεις και εκτενείς καθαρισμοί τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών χώρων των σχολείων και ενισχύθηκαν τα συνεργεία καθαρισμού. Μοιράστηκαν επιπλέον μάσκες στα σχολεία, για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που προμηθεύτηκε ο Δήμος μας. Έγινε διανομή αντισηπτικών για κάθε τάξη αλλά και σε καίρια σημεία των σχολικών μονάδων και μοιράστηκαν θερμόμετρα σε κάθε σχολείο ώστε να μετρούνται οι μαθητές.” Η ίδια αναφέρει πως η δημοτική αρχή υλοποιεί συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολείων, προκειμένου να βρίσκονται οι κτηριακές υποδομές των σχολείων σε υψηλά επίπεδα, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και στηρίζοντας τη δημόσια εκπαίδευση: “Το πρόγραμμα υλοποιείται συνεχώς χωρίς διακοπή άσχετα από την πανδημία. Ο Δήμος μας κατάφερε να υλοποιήσει από φέτος και τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, δίνοντας λύση παρά τις αντιξοότητες στα όποια οργανωτικά θέματα κλήθηκε να επιλύσει για το σκοπό αυτό. Ενισχύθηκε ο ηλεκτρονικός και ψηφιακός εξοπλισμός των σχολείων, όπου υπήρχε σχετική ανάγκη. Κτηριακά συγκροτήματα συνδέθηκαν με το φυσικό αέριο, ενώ έγινε προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων παιδικής χαράς σε αύλειους χώρους νηπιαγωγείων της πόλης”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ