Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ρεπορτάζ: “Ξανά – χτύπησε” το κουδούνι – Η επιστροφή στην κανονικότητα «μέσα από τα μάτια» των μαθητών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησε και επίσημα την εβδομάδα αυτή η τρίτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Δύο μήνες σχεδόν μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, φαίνεται να επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα εμπορικά κέντρα, άνοιξαν και οι «πύλες» των σχολείων για τους υπόλοιπους μαθητές των Λυκείων, αλλά για τους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου. Οι αίθουσες προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, τα θρανία απομακρύνθηκαν, αντισηπτικά τοποθετήθηκαν στις έδρες και οι μαθητές μπήκαν ξανά στις τάξεις.

Ο Χ-τύπος ήρθε σε επαφή με μαθητές που φοιτούν σε σχολεία των Βορείων Προαστίων και τους δίνει το «βήμα» να αποτυπώσουν την εικόνα της «επόμενης ημέρας» μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης από το σπίτι:

«Διαφορετική» χαρακτήρισε η πλειονότητα των μαθητών την επιστροφή στους χώρους των σχολείων. «Δεν μπορούσαμε να είμαστε με τους φίλους μας, να αγκαλιαζόμαστε, ακόμα και να ψιθυρίζουμε στο θρανίο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αναστάσης, μαθητής του 4ου Γυμνασίου Μετ/σης. Ο ίδιος, αλλά και η Χαρά, μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας φαίνεται να ένιωσαν άγχος με την επιστροφή καθώς όπως αναφέρει και η ίδια είναι “αρκετά επιφυλακτική, γιατί ο ιός είναι αρκετά επικίνδυνος”. Στο ίδιο πλαίσιο και η Ελένη που φοιτά στο 1ο Γυμνάσιο Μετ/σης δεν έκρυψε την ανασφάλειά της καθώς δεν γνωρίζει εάν οι συμμαθητές προσέχουν όσο εκείνη.

Η Χαρά, μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας

Από την άλλη πλευρά, η Μιλένα επίσης μαθήτρια στο 4ο Γυμνάσιο Μετ/σης δεν έδειξε κάποια ανησυχία καθώς όπως δήλωσε: “εμπιστεύομαι το σύστημα και τα μέτρα προστασίας.”

Τι συμβαίνει με τα μέτρα προστασίας

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να υπάρχουν αμφιβολίες γύρω από το θέμα της τήρησης των μέτρων προστασίας ενάντια στον ιό. Η Χαρά δηλώνει αρκετά ικανοποιημένη από τα μέτρα βάση των συνθηκών που επικρατούν και σύμφωνα με τις εντολές του Υπουργείου Παιδείας: «Το σχολείο μου μας προμήθευσε με υφασμάτινη μάσκα για κάθε παιδί και υπάρχει και αντισηπτικό σε όλους τους χώρους». Το ίδιο και η Μιλένα η οποία βρίσκει την κατάσταση στο σχολείο της “ακριβώς όπως θα έπρεπε”.

Ο Αναστάσης από την πλευρά του ανέφερε ότι «ο Δήμος προμήθευσε το σχολείο με πολλά μπουκάλια εμφιαλομένο νερό για να μην πίνουμε απο τις βρύσες», όμως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φαίνεται πως οι ίδιοι οι δάσκαλοι παρέκκλιναν από τα προβλεπόμενα, καθώς επεσήμανε πως «στο διάλειμμα οταν μας έβλεπαν με πιο μικρές αποστάσεις έρχονταν να μας απομακρύνουν, αλλά εκείνοι μιλούσαν κανονικά με αποστάσεις ελάχιστες σαν να μην γίνεται τίποτα».

Όσο για τα ιδιωτικά σχολεία…

Ο Χ-τύπος επικοινώνησε επίσης με δύο μαθήτριες Γυμνασίου που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να δοθεί μια γεύση από την κατάσταση σ’αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η Βιβιάννα βρήκε τα πράγματα στο σχολείο διαφορετικά, όμως η ίδια κατάφερε να προσαρμοστεί. Ωστόσο, όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας σημειώνει πως «δεν τα τηρούσαν όλοι οι καθηγητές οπότες ήταν σα να έκαναν μισές δουλειές».

Από την άλλη πλευρά, η Νικόλ έμεινε ευχαριστημένη από το σχολείο της και την τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ εξομολογήθηκε πως ένιωσε ότι «δεν είχε χάσει ούτε μια μέρα από το σχολείο». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ένιωσα άγχος για την επιστροφή λόγω του ιού, διότι τήρησα όλα τα κατάλληλα μέτρα και έμαθα να προφυλάσσομαι από τον ιό.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ