Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πρωτόκολλο κορωνοϊού – Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία – Τι θα συμβεί με self test και μάσκες

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο ειδικό πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο για τα σχολεία, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στις 12 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και η απορία όλων, μαθητών, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών είναι πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και τι πρωτόκολλο κορονοϊού θα ακολουθηθεί

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρης το επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί νέο εκπαιδευτικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

Τα νέα μέτρα στα σχολεία θα γίνουν γνωστά λίγο πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί είναι η πίεση στις εντατικές του ΕΣΥ και συνεπώς στο βαθμό που δεν υπάρχουν βαριές νοσηλείες, δεν θα χρειάζεται η λήψη μέτρων, καθώς οι απλές κλίνες είναι πιο διαχειρίσιμες. «Όμως αυτό είναι δυναμικό, συνδυάζεται με την πίεση», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πιθανότερο σενάριο μέχρι στιγμής είναι οι μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες χωρίς self test. Αν όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν, τότε ίσως υπάρξει σύσταση για self test πριν την επιστροφή.

Ανοιχτό ακόμα παραμένει το ενδεχόμενο της μη χρήσης μάσκας στις τάξεις, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στο πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται οτι απαιτούνταν ένα self test την εβδομάδα για τους μαθητές και όχι δύο.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές έπρεπε να κάνουν το self test μια φορά την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο κάθε Τρίτη.

Η διενέργεια self test ήταν υποχρεωτική για όλους τους μαθητές- εμβολιασμένους και μη- όπως και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών δημοσίων σχολείων και οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολικών μονάδων έπρεπε να κάνουν τη δήλωση για το self test στην πλατφόρμα edupass.gov.gr. Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, η δήλωση γινόταν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς οι οποίοι όφειλαν, με δική τους επιβάρυνση να προσκομίζουν αρνητικό rapid test πριν προσέλθουν στις σχολικές τάξεις

Εξαερισμός και αντισηπτικά

Κανονικά θα συνεχιστεί η χρήση απολυμαντικών ενώ θα υπάρχει τακτικός εξαερισμός στις αίθουσες των μαθητών.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους αρμόδιους τις επόμενες ημέρες και φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και τους δείκτες κορονοϊού μετά και την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ