Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Πανελλήνιες 2022: Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις – Tι αλλάζει στον υπολογισμό των μορίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την επιστροφή των μαθητών και μαθητριών από τις διακοπές του Πάσχα στις 3 Μαΐου ξεκινά σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις ενώ, έχουν πλέον περίπου έξι εβδομάδες, κάτι παραπάνω από μήνα μέχρι τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια έχει οριστεί να σταματήσουν στις 20 Μαΐου, ενώ στα Γυμνάσια 10 ημέρες αργότερα, στις 30 Μαΐου. Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την 1η και να ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου, παράλληλα δηλαδή με τις ημέρες των Πανελληνίων Εξετάσεων αλλά τις ημέρες που δεν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η εθνική διαδικασία για τα ΑΕΙ.

Οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου, κατά την οποία εξετάζονται 5 μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 23 και 27 Μαΐου. Στην Α’ και τη Β’ Λυκείου οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γίνονται σε 8 μαθήματα και θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου.

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, όπως ήδη ανακοινώθηκε, ξεκινούν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα, στις 2 του μηνός, για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με στόχο φέτος την έκδοση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ στα αρχές Αυγούστου. Στα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα. Η διαδικασία δε θα ολοκληρωθεί με τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 30 Ιουνίου 2022.

Συντελεστές βαρύτητας

Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων.

Φέτος οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Αναλυτικά, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος, ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, διευκρινίζει το υπουργείο.

Παραδείγματα υπολογισμού μορίων

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

Υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε τη βαθμολογία Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 17, Αρχαία Ελληνικά 18,6, Ιστορία 20 και Λατινικά 20
συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (ΑΠΘ) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (ΔΠΘ) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

– Νομική Θεσ/νίκης-ΑΠΘ: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%, Αρχαία Ελληνικά 30%, Ιστορία 20% και Λατινικά 20%

– Νομική Κομοτηνής-ΔΠΘ: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%, Αρχαία Ελληνικά 25%, Ιστορία 25% και Λατινικά 25%

Υποψήφιος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε τη βαθμολογία Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 15, Φυσική 18, Χημεία 19, Μαθηματικά 18, Ελεύθερο Σχέδιο 17 και Γραμμικό Σχέδιο 16
συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας (Ε.Μ.Π.) 20.800 μόρια, ενώ για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (Παν. Πατρών) 20.580 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

– Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας-ΕΜΠ: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%, Φυσική 25%, Χημεία 25%, Μαθηματικά 25%, Ελεύθερο Σχέδιο 10% και Γραμμικό Σχέδιο 10%

– Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας-Παν. Πατρών: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%, Φυσική 20%, Χημεία 20%, Μαθηματικά 30%, Ελεύθερο Σχέδιο 8% και Γραμμικό Σχέδιο 12%

Υποψήφιος για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε τη βαθμολογία Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 14,7, Φυσική 19,2, Χημεία 19, Βιολογία 20
συγκεντρώνει για την Ιατρική Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.) 18.225 μόρια, ενώ για την Ιατρική Πάτρας (Παν. Πατρών) 18.490 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

– Ιατρική Αθήνας-ΕΚΠΑ: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%, Φυσική 25%, Χημεία 25%, Βιολογία 25%

– Ιατρική Πάτρας-Παν. Πατρών: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 20%, Φυσική 25%, Χημεία 25%, Βιολογία 30%

Υποψήφιος για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε τη βαθμολογία Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 14, Μαθηματικά 18,4, Πληροφορική 18,8 και Οικονομία 19,2
συγκεντρώνει για την Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 17.320 μόρια, ενώ για την Οικονομικής Επιστήμης (Παν. Πειραιά) 17.840 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

– Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης -Α.Π.Θ.: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%, Μαθηματικά 30%, Πληροφορική 20% και Οικονομία 20%

– Οικονομικής Επιστήμης-Παν. Πειραιά: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 20%, Μαθηματικά 30%, Πληροφορική 20% και Οικονομία 30%

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ