Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

Μαθήματα που σώζουν ζωές

Δημοσιεύθηκε

στις


Το τμήμα Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι. Ο. Α. Σ. «Πάνος Μυλωνάς», παρουσίασαν από τις 3 έως και τις 7 Νοεμβρίου προγράμματα  κυκλοφοριακής αγωγής σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου της Νέας Ιωνίας.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:
-Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έλαβε χώρα στα 1ο, 2ο, 11ο, 15ο, 16ο & 19ο Δημοτικά Σχολεία και το παρακολούθησαν μαθητές  Α΄ &  Β΄ τάξης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους με την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με βιωματικό – διαδραστικό τρόπο και οι μαθητές υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, κατανόησαν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής με ευχάριστο τρόπο κι ενεργή συμμετοχή.
– Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάντο Σωστά» που απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υλοποιήθηκε στο 4ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας και το παρακολούθησαν περίπου 120 μαθητές. Η εφαρμογή του προγράμματος έγινε με προβολή παρουσίασης τύπου animated flash με τη μέθοδο coaching & την προβολή videos. Οι μαθητές με τη βοήθεια του εισηγητή και της παρουσίασης ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τα στατιστικά, τα κύρια αίτια και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων ενώ ακολούθησε η ενότητα της Ασφαλούς Οδήγησης και η προβολή videos, τα οποία προσέφεραν στους μαθητές βήμα για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση.
-Τέλος, στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε  Πρόγραμμα Βιωματικής Εκπαίδευσης μαθητών με τη χρήση προσομοιωτών, το οποίο παρακολούθησαν 120 μαθητές του 7ου Γυμνασίου και 180 του 5ου Γενικού Λυκείου. Ο προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου έχει τη δυνατότητα περιστροφής 360ο  γύρω από τον άξονά του και οι επιβαίνοντες μαθητές αντιλήφθηκαν με αυτό τον τρόπο τη χρησιμότητα της ζώνης ασφαλείας ακόμα και με μικρή ταχύτητα περιστροφής. Επίσης, τελέστηκε προσομοίωση πρόσκρουσης με ζώνη ασφαλείας που αποτελείτο από μια επικλινή ράμπα πάνω στην οποία κυλούσε με τη βοήθεια της βαρύτητας μια ειδικά διαμορφωμένη θέση. Κατά τη κύλιση η θέση συγκρούεται με σταθερό σημείο με ταχύτητα περίπου 7km/h. Ο χρήστης μαθητής του προσομοιωτή αντιλήφθηκε τη σφοδρότητα της σύγκρουσης ακόμα και με τόσο μικρή ταχύτητα καθώς και τη χρησιμότητα της ζώνης ασφαλείας στη πράξη.  
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας επιθυμεί να ευχαριστήσει για την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία τους, τους Διευθυντές των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων της περιοχής.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ