Ελάτε στην παρέα μας

Διονύσου

Δ.Ι.Ε.Κ. Αγίου Στεφάνου: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά – Νέα ειδικότητα “Προπονητής Αθλημάτων”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ακόμη ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει φέτος στο Δ.Ι.Ε.Κ. Αγίου Στεφάνου, με μια νέα ειδικότητα να εισέρχεται στο δυναμικό της σχολής.

Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 εφ΄όσον εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον είναι οι κάτωθι:

  • ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  • ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ
  • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΘΕΑΤΡΟΥ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ

Όσον αφορά τη διαδικασία εγγραφής:

  • Οι αιτήσεις εγγραφής γίνονται ηλεκτρονικά την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
  • Τα μαθήματα ξεκινούν την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου.
  • Η φοίτηση είναι υποχρεωτική με αυστηρό πλαίσιο απουσιών (20% ανά μάθημα).
  • Ωράριο απογευματινό (16:00- 20:00), 4-6 ώρες την ημέρα, 20 την εβδομάδα.
  • Παρέχεται αναβολή στράτευσης.
  • Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με Πανεπιστημιακές Σπουδές.
Παρουσίαση της νέας ειδικότητας: Προπονητής Αθλημάτων

Η φοίτηση στα ΙΕΚ διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών ειδικότητας και σε ένα εξάμηνο (5ο ), Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

  • Αθλήματα Εξειδίκευσης
  • Κολύμβηση, Ποδόσφαιρο, Αντισφαίριση, Καλαθοσφαίριση, Ελεύθερη Γυμναστική – Aerobics, Πετοσφαίριση, Κλασσικός Αθλητισμός
  • Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας “Προπονητής Αθλημάτων” των ΙΕΚ έχουν καταρτιστεί επαρκώς ώστε να είναι υπεύθυνοι για την εκγύμναση και την προπόνηση ομάδων ή ατόμων που ανήκουν σε συλλόγους ή είναι ανεξάρτητοι, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, της τακτικής και της τεχνικής σε συγκεκριμένο άθλημα ή δραστηριότητα. Επίσης οι απόφοιτοι της εν λόγω ειδικότητας εκπονούν το εκάστοτε προπονητικό πρόγραμμα για την ειδικότητα στην οποία έχουν πιστοποιηθεί και ελέγχουν την αποτελεσματικότητά του χρησιμοποιώντας έγκυρες & αξιόπιστες δοκιμασίες (τεστ).

Τομείς απασχόλησης
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Προπονητής Αθλημάτων» μπορούν να εργαστούν σε:

  1. Αθλητικούς Συλλόγους (παιδικά, εφηβικά, ανδρικά και γυναικεία τμήματα)
  2. Επαγγελματικές ή Ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες
  3. Αθλητικούς φορείς, Δημοτικά, κοινοτικά και ιδιωτικά Γυμναστήρια
  4. Δημοτικά ή κοινοτικά στάδια,
  5. Αθλητικές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα
  6. Σχολεία, Καλοκαιρινά camps
  7. Ιδιωτικά Εργομετρικά Κέντρα (Επίβλεψη & Εργομετρικός Έλεγχος ομάδων και ατόμων).
  8. Επαγγελματικές Γνώσεις, Δεξιότητες και Ικανότητες

Οι επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες του απόφοιτου της ειδικότητας συνίστανται στις ακόλουθες:

  • Γνώση των τεχνικών και των κανονισμών του αθλήματος, Γνώσεις μεθοδολογίας προπονητικής
  • Γνώσεις παιδαγωγικής και γνώσεις αθλητικής ψυχολογίας, Βασικές γνώσεις αθλιατρικής και φυσικοθεραπείας, Βασικές γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης αθλητισμού
  • Εκπόνηση και παρακολούθηση προπονητικών προγραμμάτων, Οργάνωση αγώνων-αθλητικών γεγονότων, Ανίχνευση ταλέντων, Σχεδιασμός και καθοδήγηση δραστηριοτήτων των συνεργατών του
  • Σχεδιασμός και έλεγχος της σωστής εκτέλεσης των ασκήσεων, Εφαρμογή νέων εναλλακτικών μορφών εκγύμνασης, Εφαρμογή πρακτικών δημοσίων σχέσεων για την καλύτερη εικόνα του φορέα όπου εργάζεται.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της ειδικότητας περιλαμβάνει τα κάτωθι, Θεωρητικά ή Εργαστηριακά μαθήματα: ΑΝΑΤΟΜΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ, ΑΘΛΗΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,IV, ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ, ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ- ΠΕΡΙΔΕΣΗ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία

Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μέσω της Πρακτικής Άσκησης ή της Μαθητείας, οι καταρτιζόμενοι ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτισή τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν πλήρως στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Η Μαθητεία αφορά Προγράμματα που προκηρύσσονται μετά το τέλος των τεσσάρων (4) εξαμήνων, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Χρηματοδοτείται από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους, και αποτελεί προϋπηρεσία, με ένσημο και αποζημίωση έως 70% του ποσού του ανειδίκευτου εργάτη.

Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί επίσης προϋπηρεσία, προς το παρόν δεν έχει αποζημίωση και μπορεί να ξεκινά μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων. Μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική.

Εξετάσεις Πιστοποίησης

Ο απόφοιτος συμμετέχει στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ). Η Πιστοποίηση της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων ΙΕΚ διεξάγεται με εξετάσεις Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους, ανά άθλημα εξειδίκευσης. Η εξέταση του θεωρητικού μέρους βασίζεται σε ερωτήσεις Τράπεζας Θεμάτων που είναι ήδη γνωστές.

Δίπλωμα Ειδικότητας

Παρέχεται εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς και τα δύο μέρη των εξετάσεων.
Όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς και τα δύο μέρη των εξετάσεων, αποκτούν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Προσοντολογίου, με τίτλο «Προπονητής Αθλημάτων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ