Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής: Διαδικτυακά οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης για εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής,οργανώνει για τέταρτη χρονιά, Λέσχη Ανάγνωσης για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία –Δημοτικά Σχολεία) του Δήμου Αγίας Παρασκευής και των όμορων Δήμων, που περιλαμβάνει 15 συναντήσεις – εργαστήρια.

Φέτος οι συναντήσεις θα γίνουν διαδικτυακά, γεγονός που επιτρέπει τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού δασκάλων και νηπιαγωγών και δίνει τη δυνατότητα στη Βιβλιοθήκη να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Το θέμα της περιόδου 2020 – 2021 είναι: “«Δεν μου αρέσει το διάβασμα!» – Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην καλλιέργεια του παιδιού-αναγνώστη”. Θα
διερευνηθεί η έννοια της ανάγνωσης, οι τρόποι καλλιέργειας αναγνωστικών συνηθειών, η δημιουργία διαδρομών ανάγνωσης στην τάξη, οι διάφορες κατηγορίες παιδιών-αναγνωστών και οι αναγνωστικές προτάσεις και οι τρόποι αξιοποίησης της βιβλιοθήκης του σχολείου αλλά και του Δήμου.

Στόχος είναι, στο τέλος του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να έχουν διευρύνει τις γνώσεις τους για την παιδική ανάγνωση και να έχουν καλλιεργήσει αναγνώστες με καθημερινές αναγνωστικές συνήθειες που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων δια βίου.

Θα πραγματοποιηθούν 15 διαδικτυακές συναντήσεις (2 Πέμπτες κάθε μήνα) 17.30-19.30, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο.

Ημερομηνίες συναντήσεων: 22 Οκτωβρίου 2020 , 5 και 19 Νοεμβρίου 2020 , 3 και 17 Δεκεμβρίου 2020 , 14 και 28 Ιανουαρίου 2021, 11 και 25 Φεβρουαρίου 2021 , 11 Μαρτίου 2021 , 1 και 15 Απριλίου 2021, 13 και 27 Μαΐου 2021, 3 Ιουνίου 2021.

Τα θέματα που θα προσεγγιστούν είναι:
  • 1η συνάντηση: σύντομη ιστορική αναδρομή στην παιδική ανάγνωση και στα παιδιά αναγνώστες. Τα είδη της ανάγνωσης
  • 2η συνάντηση: Οι ηλικιακές κατηγορίες και η ανάγνωση
  • 3η συνάντηση: Κάθε παιδί είναι ένας αναγνώστης: Τα είδη των αναγνωστών και ο τρόπος προσέλκυσής τους.
  • 4η συνάντηση: Οι κατηγορίες των παιδικών βιβλίων και ο τρόπος ανάδειξής τους (α’ μέρος: βιβλία γνώσεων)
  • 5η συνάντηση: Οι κατηγορίες των παιδικών βιβλίων και ο τρόπος ανάδειξής τους (β’ μέρος: λογοτεχνία)
  • 6η συνάντηση: Οι κατηγορίες των παιδικών βιβλίων και ο τρόπος ανάδειξής τους (γ’ μέρος: βιβλία τέχνης)
  • 7η συνάντηση: Τα βιβλία-εργαλεία
  • 8η συνάντηση: Κενά κείμενα-βαριεστημένα παιδιά: Αξιολόγηση και επιλογή βιβλίων. Τα «καλά» και τα «κακά» παιδικά βιβλία
  • 9η συνάντηση: Χαράζοντας μαζί με τα παιδιά μονοπάτια ανάγνωσης
  • 10η συνάντηση: Δράσεις φιλαναγνωσίας: τι σημαίνει ο όρος;
  • 11η συνάντηση: Παιδικά βιβλία που το θέμα τους είναι η ανάγνωση
  • 12η συνάντηση: Ο ρόλος της βιβλιοθήκης (στην τάξη, στο σχολείο, στο Δήμο)
  • 13η συνάντηση: Τι σημαίνει «αναγνωστικές συνήθειες»
  • 14η συνάντηση: Διδασκαλία και ανάγνωση – Ελεύθερη ανάγνωση στην τάξη
  • 15η συνάντηση: Διαβάζουμε για να ζούμε και όχι ζούμε για να διαβάζουμε. Η απόλαυση της ανάγνωσης, της έρευνας, της μελέτης. Δημιουργώντας ανεξάρτητους δια βίου αναγνώστες.

Τα θέματα των συναντήσεων αφορούν τους εκπαιδευτικούς όλων των ηλικιακών ομάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ενδέχεται να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, όπως θα προκύπτουν με την εξέλιξη του σεμιναρίου.

Η συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν e- mail στο [email protected], αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό τους, ειδικότητα, το τηλέφωνό τους και το σχολείο στο οποίο υπηρετούν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κα Ελένη Κατσούφη στo τηλ . 693 6398486 και με την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κα Μαίρη Ααρών στο τηλ. 210-6395335.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ